Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se (ne)zbláznit z přívlastků

"Na ostrov neplavu, sou tam krvelačný želvy, sladkovodní piraně a masožravý labutě", pravil jeden můj spolubojovník z léčebny. Kousek od léčebny je totiž velké jezero, které je v letních měsících obzvláště lákavé. Jenže pacienti se koupat nesmí, nikdo neví, kdy a jak nás ovlivní psychofarmaka a my se utopíme v kapce vody. A tak se dost intenzivně vymýšlejí důvody, proč neplavat daleko.

Možná jeho obava byla opodstatněná, možná přehnaná. O to mi ale nejde. Zaujalo mě, že ke každýmu použitýmu podstatnýmu jménu přiřadil neotřelý přívlastek. A přívlastky, to je oč tu běží. Přibarvíte-li něco hezkou vlastností, je prostě atraktivnější. Když chlap, tak báječný, když situace, tak prekérní, jablka jedině bio, výkon fantastický, snaha chvályhodná, setkání osudové, prádlo voňavé, nálada povznesená, sukně značková (léčebna psychiatrická, léky zdravé, blázen nebezpečný)... Maminka mý kamarádky říkávala, že v divadle by měli hrát jen krásní mladí herci, aby si aspoň na chvilku mohla užít pěknýho chlapa. Jo, je to asi pochopitelný, stejně jako s přívlastky - všichni zřejmě aspoň někdy a na aspoň chvíli chceme zažít něco extra. Mít náš obyčejnej život coby suchej chleba namazanej aspoň máslem. Nojo, jenže co když si na chleba namísto čerstvýho másla natíráme přibarvenej, chemicky upravenej margarín? Nedokážu si odpovědět. Samotnou mě štve, jak se nedokážu spokojit s tím, co mám, a láká mě to lepší - designové oblečení, závratná kariéra, touha dobýt svět, být supermáma, skvělá manželka, žena vamp, výkonná manažerka a co já vím, co ještě. Prostě mi přijde, že mít radost z toho, co mám, je jen vrabec v hrsti a že bych měla dosáhnout až na střechu pro holuba. Dneska už vím, že mý touhy jsou občas jen přibarvený pozlátko a že není třeba sahat na holuba, kterej stejně frnkne, než se k němu do tý vejšky člověk dohrabe (že by kyselé hrozny?). Nojo, jenže jak dosáhnout kompromisu v rozhodování mezi vrabci a holuby a margaríny a vůbec? Kamarádka napsala moc pěknej článek o růžích. V něm mimo jiné řekla, že ty nejúžasnější a nejvoňavější růže pěstovala Josefina, první manželka Napoleona. Uchovaly se sice do dnešních dnů, jenže o tyto historické je teď malý zájem, kvetou a voní jen jednou za rok. Dnes je spíš poptávka po těch, co vyhání květy, plné, velké, barevné, a to po celé léto. Nojo, jenže nevoní... A tak se ptám: proč potřebujeme tyto chemicky či jinak upravené slupky? Vždyť akorát zakrývají podstatu věci. Je jádro fakt tak odporné, že ho nelze nazvat pravým jménem, aniž by se použilo několik přídavných? Co když po jejich odstranění najednou začneme vonět stejně jako ty historické růže?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Višňovská | pondělí 3.2.2014 12:55 | karma článku: 12,62 | přečteno: 533x
  • Další články autora

Kateřina Višňovská

Chcete mě?

Kamarádka si mi tuhle stěžovala, že nemůže najít práci. Deprese, invalidní důchod, bez žádné podpory ze strany rodiny, finanční zázemí nula nula nic. Pracovala by, až by brečela, jenže ji nikdo nechce.

24.5.2015 v 21:51 | Karma: 24,44 | Přečteno: 1732x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Višňovská

Jak jsem se (ne)ztratila

Paní psycholožka pravila, že bych neměla chtít své výkony šponovat na sto procent, mám si přiznat, že i osmdesát procent je vlastně super výsledek. Tak jsem pokývala hlavou, hm, hm, budu o tom přemítat, a vyrazila na vycházku, abych dnešní terapii rozdejchala. A že si projdu tu samou trasu, kudy jsem chodila běhat, kdy jsem byla v psychiatrické nemocnici hospitalizovaná poprvé. Cestu znám, to se takhle jde kolem jezera, pak cestou do lesa, kolem písečné duny a doprava po cestě zpět do léčebny. Brnkačka, za chvilku to mám.

7.2.2015 v 19:20 | Karma: 9,32 | Přečteno: 505x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Višňovská

Výtahy

Když se večer zhasne a nastane čas jít spát, do myslí a snů mnoha z nás se vkradou nejrůznější bubáci a noční můry. Ať už je to práce, která měla být hotová včera, nedodržený slib, pavouci, hadi, šéfové, upíři, teroristé či tchyně, je to jedno. Všechno je to fuj. Mou fobií jsou výtahy, potvory jedny. Ve spánku mi nabízejí ty nejkatastrofičtější situace, jež s nimi lze vůbec zažít, a nedají si pokoj a nedají. Divoké sny Maxipsa Fíka jsou proti výtahům jen vyvanulý sprej.

18.10.2014 v 8:24 | Karma: 9,49 | Přečteno: 656x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Višňovská

Jsem zrůda

Od včerejšího večera, kdy jsem se dozvěděla o tragédii ve Žďáru nad Sázavou, nemůžu přestat myslet na nic jiného, než na oběť a viníka. Je mi strašně, stejně jako i ostatním. Je příšerné, když zemře mladý člověk. Ještě horší je, když je zavražděn. Rychle najděme toho, kdo je za tuto událost zodpovědný a ukažme si na něj prstem.

15.10.2014 v 14:30 | Karma: 35,67 | Přečteno: 3665x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Višňovská

Díra do světa

Představte si takovou normální situaci - žena touží prožít aspoň jeden víkend bez dětí. Plán je jasný. Jedno dítě se udá mamince, druhé tchyni, jedno odveze ona, druhé on. Až potud všechno vypadá hladce.

18.8.2014 v 13:10 | Karma: 11,90 | Přečteno: 735x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1278x
Jsem  maximalistka, workoholička, naivka, velký kritik, snílek a optimista s velkou nadějí. A velkou hlavou, bohužel.

Seznam rubrik