Suverénně nejhorší český komiks?

Před 12 lety vyšel prý nejhorší český komiks své doby - byla to éra Kakalíka, doktora Slizu, ale taky Planety Inspiro, Médi, Žluka a Kundovouse - prostě zlatá epocha komiksu pro dolních 10000 fanatiků. Kde se tam vzal Hulík?

Když jsem tuhle hanil Kakalíkova Tučňáka, netušil jsem, že po čase se mu budu muset omluvit, ba co více, smeknout a prohlásit jeho maniakálně-morbidní, sexuální psychohoror ze sportovního prostředí za dílo jestli ne zrovna vhodné obdivu, tak alespoň čtivé a zajímavé. Nu – a ta doba je tady, takže, milý Kakalíku, omlouvám se a smekám a tak všelijak.

http://www.komiks.cz/clanek.php?id=75


Proč ta změna, proč ta obrátka o 180 stupňů, ptáte se? Inu, objevil jsem totiž komiks-nekomiks ještě daleko bídnější a odpudivější. Ano, ano, již vidím a slyším, jak nevěřícně koulíte očima a brumláte „to není možné“, ovšem pravda je krutá….
Michala Wimmera dílo 96 hodin (atd.) vypráví příběh… pana Hulíka, zvláštního stvoření na bázi ozubeného jo-ja, který… se svými kamarády… uf. Dál už vážně nevím. Tak to zkusím vyjádřit jinak. Dadaistická hříčka kreslíře M. Wimmera nás zavádí do snového světa plného roztodivných kreaturek, pidižvíků a pokřivených zvířátek…. do světa, kde nahoře je dole a vpravo zároveň i vlevo… do světa, jehož jediným zákonem je totální chaos… ne, také mi dochází slova. Což tedy třeba takhle? Pokus mladého a nadějného autora surrealistických grafických románů Michala Wimmera o umělecký komiks se poměrně vydařil… umělec se v něm pokouší nalézt hranice žánru, jako dravá štika se prohání širokým řečištěm, nacházeje po celé jeho délce nejrozpodivnější zátočiny, přítoky ale i slepá ramena… tu si libuje v neuspořádané stránce plné záhadných symbolů, tu se nechá sevřít pevným krunýřem rámečků a bublin, jako věčný pokušitel… otevírá okenice nepoznaného a odvážně se brodí neprozkoumanou černotou… uuf. Jestli teď přestáváte číst, tak jste na tom asi jako já na straně šest, kdy jsem znavený a zpocený sešit zavřel a šáhl po nejnovějším Čtyřlístku.
Nakladatelství Divus tak přivedlo v prvním svazku sešitové edice Dobrodružství (!) na světlo podivný, černobílý výtvor, který snad ani nejde zařadit do škatulky komiks. Se svým popisem je ale pro něj vhodná asi nejvíce. I když – je tu řešení. Vytvořme novou přihrádku: nekomiksový experiment! Spokojeni budeme všichni. Pravověrní komiksoví fanatici i podivní experimentátoři typu Wimmera či Kakalíka, jejichž kusy v takové přihrádce po zásluze zaujmou čelní místo.

Sakykovu recenzi najdete na serveru http://www.komiks.cz/clanek.php?id=49
katalog unikátní kategorie komiksů viz http://www.divus.cz/divus/cz/index.htm

Autor: Michal Vimmer | čtvrtek 14.4.2011 14:59 | karma článku: 8,74 | přečteno: 1344x
  • Další články autora

Michal Vimmer

Škola lží a iluzí

7.6.2024 v 11:13 | Karma: 25,87

Michal Vimmer

Přítel Zeleného údolí

6.6.2024 v 11:45 | Karma: 19,59

Michal Vimmer

Pojďte, pane premiére

16.4.2024 v 10:51 | Karma: 32,46

Michal Vimmer

V čem je ten vtip

12.4.2024 v 8:47 | Karma: 22,34