Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Důvod nenávidět doktory

Liberální mýtus homo economicus - aktivního, racionálního, svéprávného jedince, který sám ví nejlíp, co potřebuje a když má na něco chuť, tak si to koupí, infantilnímu myšlení konvenuje a velmi lichotí.   S politováním je však nutno dodat, že ve sféře mezi zdravím a nemocí tato fikce poněkud anachronicky, ale logicky přestává platit.


Zdá se, že po navzdory pláči a vzteku mediální klaky, na krajských hejtmanstvích (ČSSD) i na vládě (pravá koalice) zjistili, že bez lékařů nemocnice opravdu fungovat nemůžou. Mocná triáda (ČSSD + koalice + tzv. svobodný tisk) s lítostí uzřela, že zdravotnické provozy ze dne na den se zavřít nedají a žádná cizinecká legie levnějších doktorů nikde dole na vrátnici nečeká.

K nějaké dohodě s doktory ve výpovědi tedy dojít musí, přes všechen žal mediální veřejnosti. Velmi zajímavé, překvapivé zjištění po 9 měsících analýz. Ať bude kompromis jakýkoli, ani vzbouřenci neodejdou ze zápasu prosti poučení. Doktoři bez iluzí už do budoucna budou počítat s tím, že čeští čtenáři, diváci a posluchači své lékaře prostě nemají rádi.

Vzpoura Mladých lékařů a lékařských odborů LOK proti jedním slovem panující systémové NEZÁKONNOSTI nejprve řadu měsíců médii ignorována. S blížícím se termínem hromadné výpovědi stoupal příliv poukazů na hanebnou mravní a odbornou kvalitu českých lékařů, kterých věru žádná škoda nebude. Ministerstvo ujišťovalo, že dopad odchodu bude zanedbatelný a nutná reorganizace ve svém důsledku pozitivní. Když byla koncem roku na stole tvrdá čísla o epidemii výpovědí, kontroval tisk konejšením, že „první lékaři už berou výpovědi zpátky“ a citoval ředitele nemocnic, že kdo tak rychle neučiní, nebude přijat zpět.

Ministr Heger začal veřejně uvažovat o nucených pracích a výjimečném stavu, noviny (Blesk) a týdeníky (Týden aj.) koordinovaně vycházejí se skandálními nálezy o pozadí organizované vlny výpovědí. Hrdiny nedělních příloh se stali skromní, obětaví a spokojení zahraniční lékaři, kteří si váží cti pracovat U Nás, zapojeni ve vyspělém českém zdravotnickém systému. Ojedinělí mediální „sympatizanti“ čtyřem tisícům protestujících lékařů projevovali decentně pochopení pro jejich nespokojenost, ALE: „ne teď, ne s těmito lidmi, ne touto formou.“ (Estétskou kritiku „formy“ bez diskuze o obsahu se slušelo ukázat i mezi vládními úředníky, typicky nemohl chybět ani angažovaný politický dramatik Václav Havel.) Za zvláště odporné považují české mediální osobnosti spojení rebelů s mediální PR agenturou …

Na vrcholu „informační“ kampaně, kdy už bylo zřejmé, že nemocnice bez lékařů se může velmi rychle stát márnicí, došlo na otázky, jak zabránit vraždění nedonošených a nenarozených neviňátek: Radiožurnál objevil dilema nastávající matky – lékařky, která sice podporuje akci „Děkujeme, odcházíme“, ale teď neví, kdo se o ni v březnu v porodnici postará? Taková situace už překvapivě opravdu nesnese odkladu, uvědomuje si ministerstvo, koalice i opozice a rýsuje se ústupek vydírání. Český tisk skřípe zuby a slibuje pomstu: Kamberský v sobotním LN 29.1.2011 vidí dál než krátkozraké odborářské stádo, které charakterizuje titulkem „Vítězové v pasti“. Páral už v pátek v MFD prohlédl, že lékaři nedosáhli ničeho většího než Pyrrhova vítězství („Bolavé vítězství“, 28.1.) Demokratická pluralita jedna báseň. Nenávist české mediální scény k doktorům nekončí. Naopak, bude hůř, viz myslitel Weiss LN dnes:

http://www.lidovky.cz/weiss-selma-citi-krev-0tg-/ln_nazory.asp?c=A110131_091652_ln_nazory_mev

Proč vlastně náš pacient nemá rád svého doktora způsobem, který nemá za Šumavou obdoby?

Protože české zdravotnictví je rezervace reálného socialismu v české infantilní kapitalistické společnosti. České zdravotnictví pořád vyvolává pokryteckou iluzi, že každý má rovnou šanci „zadarmo“ dostat stejnou službu, ošetření, pomoc, zdraví – ať si je reálná cena jakákoli. Takový mateřský přístup (někdo se o mně vždycky postará a bude mě mít rád, aniž by po mně cokoli žádal) nemá v jiném sektoru kapitalistické společnosti obdoby. Vždyť ani o českém veřejném školství, třebaže je obdobně perzonálně podfinancované a feminizované si něco takového už dávno nikdo nemyslí. Nechuť českých pacientů k novým nárokům svých doktorů je nevolí rozmrzelých děcek zklamaných z toho, že matka není tak dokonale bezvýhradně laskavá, nenáročná světice jak byli zvyklí a jak by si přáli, aby navěky zůstala. Matka má také právo od svých dětí očekávat slušné zacházení, poslušnost a pochopení.

Jenže nežijeme v ideálních rodinných poměrech, ale U Nás. Matka může být někdy matkou krkavčí, dítě spratkem a rodinná idyla se v takové konstelaci mění v dějiště domácího násilí. Čeští lékaři nejsou zvláštní druh ani kasta, ale nedílnou součástí národa. Světe div se, hranice mezi dobrem a zlem nevede po linii stavu lékař versus pacient, ale mezi lidmi.

Liberální mýtus homo economicus - aktivního, racionálního, svéprávného jedince, který sám ví nejlíp, co potřebuje a když má na něco chuť, tak si to koupí, infantilnímu myšlení konvenuje a velmi lichotí.   S politováním je však nutno dodat, že ve sféře mezi zdravím a nemocí tato fikce poněkud anachronicky, ale ... logicky ... přestává platit. Pacient je vůči lékaři většinou v nevýhodě, v oslabení, někdy dokonce v bezvědomí - a to si potom jeden těžko vybírá, co by si dal. Jsou situace, kdy i nejkovanější liberál je zcela bezmocně a nedemokraticky odkázán důvěřovat a zcela nedemokraticky a nesvobodně se odevzdat do rukou božích - a vůle lékařovy. Chápu, že se to našim liberálním (čtěme infantilním) "novinářům" nelíbí, že je to důvod odporně totalitní, diktátorské praktiky odmítnout a lékaře NENÁVIDĚT - jenže co s tím, milí liberální spoluobčané?

Nevychovaná, požitkářská a sobecká společnost českých mediálních pacientů bez přirozené, generacemi pokračující elity skutečně dospělých – vzdělaných, čestných a zodpovědných lidí - zatím slušného chování jaksi nedorostla. Kéž by vzdor lékařských odborů nebyl jenom výjimečnou lekcí z dospělosti.

Autor: Michal Vimmer | pondělí 31.1.2011 14:30 | karma článku: 34,93 | přečteno: 2874x
  • Další články autora

Michal Vimmer

Škola lží a iluzí

Za Marie Terezie zastal post učitele negramotného selského lidu vojenský vysloužilec s rákoskou. Nešť, doba pokročila a vojenský vysloužilec nám dělá prezidenta a učitelé s rákoskou se učí na vládě, jak se dělá světová politika.

7.6.2024 v 11:13 | Karma: 25,87 | Přečteno: 774x | Diskuse| Politika

Michal Vimmer

Přítel Zeleného údolí

Proč se stal P. Fiala z odpůrce EU milovníkem Zeleného údělu? Před 10 lety neměl Unii rád, nit suchou na ní nenechal. Leč osedlal ji, kobylku neposlušnou, změnila se k nepoznání a 2 roky šlape jako hodinky. Láska na 2. pohled.

6.6.2024 v 11:45 | Karma: 19,59 | Přečteno: 525x | Diskuse| Politika

Michal Vimmer

Zase volby ? Zase levice a pravice ?

Zkušený Evropan 21.století dobře ví, že na levici a pravici už se dávno nehraje. Pravice je zakázána, levice není vidět. Co zbývá ? Víra, samozřejmě ! Na výběr máme trvale udržitelný, dekarbonizovaný ráj s džendranděly anebo Peklo

5.6.2024 v 9:53 | Karma: 15,68 | Přečteno: 306x | Diskuse| Politika

Michal Vimmer

Pojďte, pane premiére

„Pan prezident se systematicky zajímá o dění v České republice. Je o všem detailně informován. Nemá rád poučování a nesnáší opravy. Když se přeřekne, jedem dál, máme hodinu. Mluvit budu já, když se mě zeptá. Jasné ?“, ladí Pojar.

16.4.2024 v 10:51 | Karma: 32,46 | Přečteno: 1559x | Diskuse| Politika

Michal Vimmer

V čem je ten vtip

Jaký je rozdíl mezi stranami SPOLU ? Žádný. Voliče opozice opravdu nezajímají „programové rozdíly“, ale denní provoz. Systém Lži a Levárny aneb „Krmíme Otesánka, dokud mu chutná a nepukne“, je důvod sám k žulové jednotě.

12.4.2024 v 8:47 | Karma: 22,34 | Přečteno: 825x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Bouřky jdou přes Česko. Komplikují dopravu, spláchly i festivalové Vary

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  18:54

Od jihozápadu do Česka dorazily bouřky. V Karlovarském kraji na dvou tratích a v Ústeckém na jedné...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Bouřky jdou přes Česko. Komplikují dopravu, spláchly i festivalové Vary

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  19:05

Od jihozápadu do Česka dorazily bouřky. V Karlovarském kraji na dvou tratích a v Ústeckém na jedné...

Na Kutnohorsku po nehodě auta zemřelo dítě. Další dva lidé jsou zranění

6. července 2024  18:36

Po nárazu osobního auta do stromu u obce Starkoč na Kutnohorsku v sobotu odpoledne zemřelo dítě,...

Na jedenácti místech v Česku padly teplotní rekordy, v Praze naměřili 34,3 stupně

6. července 2024  18:22

Na jedenácti místech ze 165 dlouhodobě měřících stanic v Česku dnes padly teplotní rekordy. Nová...

Telefony, počítače i drony. Celníci a finanční správa prodávají zabavené zboží

6. července 2024  18:11

Celní a finanční správa spouští 9. července dražbu zboží, které celníci zabavily. Elektroniku a...

Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka
Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka

Odborníci upozorňují, že letos je klíšťat mnohem více než tomu bylo například v loňském roce. Nahrává jim mírná zima a brzký příchod jara. Jak se...

  • Počet článků 459
  • Celková karma 24,30
  • Průměrná čtenost 1141x
autor: 96 hodin u Vokouna na statku (1998, komiks), Pleonasmus (2000, novela ), Bad Design (2008, ilustrovaný román)

 

Seznam rubrik