Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

První se v Česku začali očkovat papaláši

Podle vládních slibů, vakcínu měli jako první dostat zdravotníci pečující o nemocné s pandavirem a rizikové skupiny, tedy senioři a lidé trpící emocemi.  Proč se člověk nediví, že mezi prvními se nechali naočkovat papaláši.

Do Česka dorazily díky Evropské unii 26. prosince vakcíny proti pandaviru a následující den, 27. prosince bylo zahájeno očkování. Pro vysvětlení, proč ve Velké Británii probíhá vakcinace už od 8. prosince. Albion využil možnosti, které ale měly všechny členské státy Unie, a odsouhlasil dřívější použití vakcíny. Rozdíl je v tom, že v případě nežádoucích účinků by odpovědnost vůči poškozeným nesla Velká Británie, ale po schválení lékovým úřadem jdou škody za výrobcem. Jinak se sluší říct, že Velká Británie do 31.12.2020 čerpá (čerpala) benefity z platných pravidel Unie a činnosti unijního lékového úřadu, takže i předběžné použití bylo možné jen díky jeho práci.

Při zahájení očkování 27. prosince Andrej Babiš řekl: „…vakcína, která přišla z EU, je naše naděje, že se vrátíme do normálního života,“ (zde). Jde o jeden z mnoha jeho myšlenkových kotrmelců. Začátkem května tohoto roku Unie organizovala dárcovskou konferenci k vývoji a testování vakcín a léků na pandavirus. Vybrala 7,4 z poptávaných 7,5 miliard eur. Česko řízené vládou Andreje Babiše na důkaz své malosti, přesněji ubohosti, přispělo 750 000 eury. Šlo o jednu deseti tisícinu (1/10 000) celkové částky, o obnos, která absolutně neodpovídá počtu obyvatel a ekonomické síle země.

Současně se ministerstvo zdravotnictví (které je součástí vlády Andreje Babiše), inspirováno severokorejskou cestou „čchu-čche“ rozhodlo vyvíjet nacionální vakcínu. Navzdory tomu, že v Česku nejsou zkušenosti s vývojem látek založených na změně buněčné imunity, peníze na klinické studie a ve finále i výrobní kapacity. Tým "vedla", kromě svých dalších devíti úvazků, preventivní kardioložka (sic!) ozdobená Bludným balvanem spolku Sysifos za vědeckou iracionalitu. Krásná ukázka, jak si „Hurvínci představují válku“ a podle toho to také dopadlo. Uplynul půlrok, všechno je jinak a Andrej Babiš vítá vakcínu z Unie. Jak je na prezidentské standartě, dnes nahrazené červenými trenkami? Pravda (a realita) vítězí.    

Původní sliby zněly, že vakcínu dostanou jako první zdravotníci pečující o nemocné s pandavirem a rizikové skupiny obyvatel, tedy senioři a lidé trpící dalšími nemocemi. Proč se člověk nediví, že veřejnost se opět stala obětí lží a mezi prvními se nechali naočkovat papaláši, a to předseda vlády Andrej Babiš, přicmrndávající ministr zdravotnictví Jan Blatný, ředitelé nemocnic, jejich náměstci……. Ve velké Británii královna Alžběta II. (94 let) čekala v pořadníku, ale u nás na Východě nebo spíše v Africe ve středu Evropy si na nic nehrajeme. Kdo má možnost, bere co se dá.

Zcela určitě je lichý argument, že papaláši chtěli tímto přesvědčit veřejnost, aby se nechala očkovat. Když ještě není dostatek vakcín, není koho a k čemu přesvědčovat.

V ten samý den, kdy se začali papaláši očkovat, vypustil Roman Prymula do médií zkušební balónek. Prý by se mezi prvními měli očkovat tzv. olympionici, aby nepromeškali hry v Tokiu. Přidal dovětek „Opatření by podle něj ale mělo být jednotné pro všechny sportovce bez výjimky“. Takže vedle papalášů se nám zde zjevuje další skupina lidí, která pouze kvůli svému živobytí má mít protekci. Nevím, čím sportovci a tzv. olympionici prospívají k obecnému blahu. Snad kromě zabavení davů a jejich lepšímu ovládání sloganem“ kdo neskáče není Čech, hop, hop, hop“.     

V posledku poslední úder slušnému státu a pravidlům. 3. ledna se měli sejí k novoročnímu obědu familie ing. Zemana a Andreje Babiše. Přitom pravidla PES pro 5. stupeň a omezení přijatá vládou, platná do 10. ledna, takovéto "mecheche" nedovolují. Hradní mluvčáček Ovčáček už ani nevymýšlel výmluvy, jeho vyjádření se neslo v intencích „dívejte, co si můžeme na rozdíl od vás dovolit, lůzo“. Ještě chybělo vyjádření Mynáře typu "prasata jsou hladová". Andrej Babiš s údivem na tváři obhajoval setkání ještě v poledne 28. prosince, aby večer oznámil, že se obě delegace setkají bez rodin. Co to je? Je naprosto suverénně připraven pošlapat pravidla a teprve pohyb peoplemetru jej odradí od protizákonného jednání?      

Jak se opět ukazuje, tahle vláda nemá žádný systém a neplatí pro ni žádná pravidla.   

 

Autor: Vilém Barák | pondělí 28.12.2020 15:13 | karma článku: 33,39 | přečteno: 1552x
  • Další články autora

Vilém Barák

Já jsem zemědělec, kdo je víc?

Zažíváme protesty zemědělců, někdy se proti systémoví demonstranti v Česku, Polsku, Bruselu, kteří místo pěšky jedou na traktorech, za zemědělce pouze maskují. Lehkost, s jakou ovládli Prahu ukazuje, jak by se dal provést puč.

13.3.2024 v 11:31 | Karma: 20,82 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Česko musí disponovat jadernými zbraněmi

Jsme připraveni hrát vabank způsobem „raději radioaktivní než ruský“? Nebo v zájmu osobní existence a „životů“ našich blízkých akceptujeme ruskou okupaci, přikrčíme se a budeme doufat, že za 40-50 let se zbavíme otroctví?

6.3.2024 v 16:56 | Karma: 18,27 | Přečteno: 624x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Vládo, postav se šíření ruského vlivu a strachu

Proč se šíření ruského vlivu a strachu česká vláda aktivně nepostaví? Je to nedůstojné a budí pohrdání tímto státem. Situace vyžaduje razantní sdělení, které pochopí i „žížaly“ v Kremlu, že na hlavu si kálet nenecháme.

28.2.2024 v 10:20 | Karma: 37,31 | Přečteno: 3103x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Gupta ještě zažaluje český stát

Jaká dohoda s Tamehem, když mu Liberty dluží 2 miliardy korun? Kvůli dluhu vůči Liberty zkrachoval a sám se navrhl do insolvence. Pokud mu Liberty nezaplatí, tak se provozy nerozjedou. Má snad státní OKD na dluh dodávat uhlí?

22.2.2024 v 15:09 | Karma: 21,84 | Přečteno: 823x | Diskuse| Politika

Vilém Barák

Banky mohou beztrestně diskriminovat zákazníky

Sabotování obchodu a výroby zbrojního materiál v Česku jde vnímat různě. Může jít o snahu dostat české výrobce z trhu v zájmu konkurentů. Horší variantu představuje plnění úkolu Kremlu poškozovat českou zbrojní výrobu.

19.2.2024 v 15:52 | Karma: 15,21 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:45

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:41

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 291
  • Celková karma 22,87
  • Průměrná čtenost 2227x
Každý má právo hledat své štěstí, pokud to není na újmu jiným lidem. Vycházím ze zásady, že stát je tu pro občana a nikoliv naopak. Každý z nás má právo hodnotit, zda pravomoci vykonávané státem by nešly vykonávat lépe nebo jinak, například zda je nevrátit občanům. Neustále je třeba hledat, jak věci dělat levněji, rychleji, přesněji, prostě efektivněji.

Seznam rubrik