Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na spolužáky

Vím, že mít auto je výhodné. Vím, že létat letadly taky přináší značné výhody. Jaké jsou ale výhody vlastnictví zbraní k osobní obraně? Ví to někdo? Slyšel někdo o nějakém pozitivním případu?

Autem jezdím poměrně rád a pokládám to za užitečný nástroj pro člověka. Vyzvednout vnuka ze školky vzdálené 20km? Není problém. Nemáme čím topit? Nasednu, směr Hornbach, Bauhaus či co a metrák briket je pod střechou. Dojeďte na narozeniny, zvou kamarádi. Směr Vysočina, za hodinku není co řešit. Auta mají ovšem i stinné stránky, ročně za jejich dobrodinní platíme u nás třeba pouhými šesti sty mrtvými. V Usa je to několik desítek tisíc lidí ročně, co zahynou na silnicích. Nechci říkat budiž, ale asi to za celkový přínos stojí. Nebo ne?

Letadlem moc nelítám, ale Mallorca je krásná, na týden z Vídně, člověk je za dvě hodinky na místě a může si užívat pohody ostrova, který by bez letadel mohl dosáhnout jen za cenu výrazných cestovních útrap. Z Brna do Londýna? Potěšit se pohledem na Temži? Polaškovat s veverkami u St. Paul's? Není problém, za hodinku a třicet minut je člověk tam, výhoda obrovská. Ano, teď spadlo letadlo u Moskvy, nehody letadel jsou o mnoho řidší než u aut, ale přesto ročně platíme výhody létání obětováním jistě několika set životů. Ale zdá se mi, že to nejsou životy obětované zadarmo. Nebo ano?

Lukem a šípem se dá zvěř ulovit, nepřítel zahubit, ale zbraně palné, co naplat, jsou daleko mocnější než zbraně chladné. Chápu, že právo nosit zbraň je v USA jaksi přirozené a vychází z kulturního vývoje této země a vím, že se jí lze bránit proti případnému vetřelci, pokoušejícímu se dobýt se do mého rodinného domu s cílem něco uloupit nebo nedajbože mne a mou rodinu vyvraždit, tomu rozumím a sám bych rád v ten okamžik vhodnou zbraň měl po ruce a ani sekundu bych ji proti útočníkovi neváhal použít!

O výhodách automobilů a ceně, kterou za tyto výhody musíme zaplatit vím.
O výhodách letadel a ceně, kterou za tyto výhody musíme zaplatit vím.

Nevím, nedočetl jsem se, nedozvěděl jsem se nikde, o tom, že by se někdo v běžné občanské sféře ubránil nečekanému útoku, vím jenom, že cena kterou za tuto hypotetickou možnost obrany musíme platit je dost hrozná. Nejčastěji oběti za tuto pro mne zatím neznámou výhodu přinášejí spolužáci. Vyplatí se to?

Autor: Vladimír Vérosta | sobota 17.2.2018 8:53 | karma článku: 7,99 | přečteno: 374x
  • Další články autora

Vladimír Vérosta

O užovkách a o kobrách

Shodil by mne se schodů a nedivil bych se a docela bych to musel i přijmout jako obrácenou stranu mince, na jejíž jedné straně je napsáno „svoboda projevu“ a na druhé pak “zodpovědnost za vlastní činy“.

4.11.2020 v 7:08 | Karma: 9,13 | Přečteno: 257x | Diskuse| Společnost

Vladimír Vérosta

Balada o levém pruhu.

"Dědo pusť rádio", zazní prosba ze sedačky na zadním polstrování, stisknu knoflík a místo kýžené hudby je tam diskuze, jak ti řidiči na dálnici jezdí mizerně, že svou stořicítkou trčí v levém pruhu a zdržují.

1.9.2020 v 7:22 | Karma: 16,02 | Přečteno: 687x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Vérosta

Zatracený závory jsou vinny.

Máte pravdu, blikající červené světlo znamená, že na koleje se vjet nesmí! Ale proč tam jsou teda ty závory? Jakou maji roli, jakou funkci??

7.9.2019 v 7:02 | Karma: 16,36 | Přečteno: 536x | Diskuse| Ostatní

Vladimír Vérosta

Daně?

Do odstavce o rozkrádání daní bych zařadil i případy, kdy se za naše peníze postaví cyklostezka tak nevhodně, že na ní nakonec nikdo nejezdí. Platit z veřejných peněz profesionální sport je ovšem darebáctví.

23.5.2019 v 9:19 | Karma: 15,63 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Vladimír Vérosta

Fotovoltaika?

Dovedu si představit hutníky, umělecké kováře a podobné řemeslníky, jak za jasného bílého dne silami FVE taví a posléze odlévají svoje kovy do forem, tohle použití je jistě zcela efektivní a možné.

13.5.2019 v 7:27 | Karma: 26,97 | Přečteno: 847x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 652x
Kdo jste Kdo jsem? Ten otazník mi chyběl, protože smysl větičky tkví v sebezpytavém dotazovaní. Sebezpytování jakožto očistná procedura, kterou lékaři duší doporučují každému provádět třikrát do roka a na lačno, stejně jako pobyty v hojivých lázních. Ovšem ouha sebezpytování může být zraňující a bolestné, vedoucí často až na samu hranici ztráty integrity, je to silný lék se kterým se musí zacházet opatrně. Kdo jsem? Odpověď neznám, ač se o ni pokoušívám. Což takhle vyslat Jungovy horníky do hlubin vlastního nevědomí, aby tam ve štolách zděděných archetypů zkusmo skládali roztříštěné části obrazu v pošetilé snaze sestavit puzzle na jehož lícní straně spatří kýženou odpověď? Marno, marno, vidím je jak se pomalu vynořují, unavení roztrpčení, někteří i vzteklí. Našli? Nenašli! Našli? Nenašli! Kdo jsem? Vyhýbavou odpověď lze sestavit negativním výčtem, kdo nejsem. Nejsem žena to vím jistě. Rozumím mapám a mluvím rozumně, nehádám se o chiméry nebo dávno vyčpělé grotesky. A potají zkoumal jsem odlehlá zákoutí měkkého břicha, zda se tam neskrývá příšera Uterus! Ne, není tam. Nejsem žena! :-) Kdo jsem? Zeptám se zrcadel, co visí mi na chodbě. Pokaždé odvracím zrak když míjím to místo. Sám sobě se nelíbím a čas jistě a neúprosně okrádá můj kdysi mladistvý půvab, pokud kdy jaký byl, a mění mne ve strašáka malých dětí. Nevím kdo jsem. Kdo jsem? Nakonec vzpomínám, někdo to rozlouskl, to je ono, babička se ptá vnuka: Honzíku kdo jsi?? A zazní správná odpověď: Ale babi to jsem přece já!! Teď nevím jestli to dalo těch alespoň sto znaků!?

Seznam rubrik