Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Deník z Če-chanu Den 35 - Pochybovačné vlnění

Jsme z pracovní cesty zase pěkně doma. Nakonec jsme si přivstali a v sedm ráno jeli do maríny natočit ještě rozhovor s Mírou. Za celý výlet přes půl republiky nás zastavila jen jedna policejní kontrola. 

Cestou zpátky jsme se stavili u kamarádů, naposledy jsme je viděli před "velkým třeskem", na podzim 2019, v době, kdy se nám dařilo úplně nejlíp v životě a plnili jsme sály po celé republice s přednáškami, kde se mimo jiné ohýbaly příbory. Jak říkal jeden kamarád, můj muž žil život rockové hvězdy... Jana se tenkrát po letech mateřské konečně našla a otevřela si provozovnu s pedikúrou, byla nadšená. Petr rozjížděl nové podnikání, byl zvyklý trávit dny v autě na cestách. 

Teď sedí oba doma v panelákovém bytě s dvěma dospívajícími dcerami a jejich  jediné vyžití je výběh do lesa kousek nad sídlištěm. Chodí tam statečně bez roušky. Provozovna vonící novotou je už půl roku zavřená. Jen měsíční náklady na její provoz prý jsou 12 tisíc. Příspěvek byl doteď 15 tisíc, ovšem od února se změnil způsob výpočtu a porovnává se s výdělkem před rokem. A Jana tak podle nových pravidel dostane jen 8500 Kč měsíčně. Petrovi podnikání nevyšlo a pořád čekal, až se přežene kovidové šílenství, protože nechce být v zaměstnání testován, celý den nosit roušku nebo respirátor a striktně odmítá očkování. Ovšem nakonec vyměkl a práci si našel i tak.
Má ze svého nástupu do velké firmy ovšem dost špatný pocit, protože celá situace ho velmi stresuje a bojí se, že bude vlastně v neustálém konfliktu. Moje zkušenost je, že na chlapy bezmoc a beznaděj z nucené kapitulace a vyčkávání, jak to ti nahoře za nás všechno dobře rozhodnou, doléhá hůř než na ženy. Jana si teď zařídila možnost "mobilní provozovny" a bude moci za klienty docházet domů a vůbec s nadějí vzhlíží k tomu, že už určitě brzy bude moci otevřít.

Jejich dcerám prý nic nechybí, do školy už se jim ani nechce a tenis, který tak intenzivně hrávaly, už na stejné úrovni nejspíš nebudou chtít provozovat. Konec víkendům na turnajích. Mně to připadá jako krásný důkaz, že když z něčeho vypadneme, už se špatně nastupuje zpátky, ztratíme vnitřní jistotu, návyk, cvik... Začneme se bát. U dětí je to obzvlášť smutné.

Ovšem pojďme k dobrým zprávám. Obecně teď epidemická situace vypadá nadějně. Vláda začala slibovat, že někdy 12. dubna skončí lockdown. Přejde se ovšem na fungování podle pandemického zákona, a to nám běžným smrtelníkům, kteří se nechceme moc rozčilovat u čtení všech těch absurdních vyjádření a nařízení, nic neříká. Rozdíl by měl být hlavně v tom, že budeme moci jezdit mezi okresy a zruší se noční zákaz vycházení. Zkrátka, trochu nám povolí řetěz. 

Jsme teď (po setkání) s přáteli z maringotky zase naladěni spíše na pochybovačné vlnění. Marek, který s námi rozhovory točil, povídal, že se profesně jednu dobu motal kolem virů a že žádný virolog vlastně nikdy virus nespatřil. Neexistuje jediná fotografie, vše je jen vědecký konsensus, dohoda, předpoklad, že to tak prostě je. Něco, o čem se nepochybuje... Nedávno jsem četla knihu Virus HIV - Lež, které uvěřil celý svět (vyšla v roce 2000),  jejíž autor Stefan Lanka dokazuje, že neexistuje ani tento, ani jiné viry. Že to, co je pozorováno, je individuální reakce těla na nějaké ohrožení, vlastně obranná reakce těla. A když se hovoří o mutaci v každém jednotlivci, je to proto, že v každém z nás je ona reakce zkrátka jiná. Celkově v knize předkládá hodně přesvědčivých argumentů.
Debatovali jsme s Markem a Dominikou o možnosti, že celá pandemie je jen hysterie kolem nemoci, která se označí za smrtelnou. Už jen velký počet příznaků u onemocnění covid je dosti podezřelý - všechno je covid. Od bolesti hlavy, přes žaludeční potíže, vyrážky, zánět spojivek, ztráta čichu... však to znáte. Strach a panika, jak na straně lidí, tak na straně zdravotníků uvězněných celé dny v ochranných oblecích, udělají své.
Přemýšlela jsem nad tím. Hned na začátku pandemie přestali víceméně fungovat praktičtí lékaři. Ti, za kterými stařečci a stařenky příliš často chodili svěřovat se s různými neduhy. Najednou nemají kam zajít, kde dostat při prvním zakašlání případné léky. Už rok tu platí pravidlo, zůstaňte doma, dokud se nedusíte. A pak už je často pozdě na jakoukoliv léčbu. Onemocnění, které by dřív obyčejný lékař, kterého má každý poblíž, podchytil hned v počátku, se rozvine ve stav, který vyžaduje nákladnou a drahou léčbu. A často už je pro lidi oslabené stresem a jinými neduhy bez pomoci už pozdě.
Co když je celý problém fakt tak jednoduchý? A třeba taky ne...
Covidu zmar!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Vojáčková | pondělí 5.4.2021 13:20 | karma článku: 11,45 | přečteno: 384x
  • Další články autora

Veronika Vojáčková

Deník Antivakserky 3 - Jak vyrobit vlnu

Máme tu další šílenou vlnu. Dosluhující ministr zdravotnictví Vojtěch povídal, že máme co dělat s pandemií neočkovaných. Vrchnost kroutí hlavami a narůstající počty nemocných připisuje nezodpovědnosti a neposlušnosti

19.11.2021 v 10:28 | Karma: 25,85 | Přečteno: 740x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 71 - Tančíme s Márou (přídavek)

Sedíme na trávě, ve stínu pod stromy. Kousek od nás leží mrtvý holub. Kuba do něj zkouší píchat klackem, ale Bětka ho po chvíli okřikuje, ať má taky trochu úcty k mrtvému tvorovi. "To je jako kdybys dloubal do dědy."

11.5.2021 v 11:29 | Karma: 16,28 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 70 - Strach je král!

Konečně se udělalo teplo, vyrazili jsme na krásný nedělní výlet do přírody. Kamkoliv se teď, když je všechno ostatní zavřené a zakázané, vrtnete, potkáte davy lidí. Ale myslím, že nikomu nevadí. Najednou jsme rádi spolu.

10.5.2021 v 11:28 | Karma: 18,75 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 69 - Kosočtverec

Sedm žen, tenké i tlusté, mladé i těsně před důchodem, mámy i nemámy, každá odjinud, každá jiná a přesto nás tolik spojuje. Nikdy jsem si nemyslela, že si budu rozumět s holkama. A navíc tolika najednou.

9.5.2021 v 11:28 | Karma: 14,68 | Přečteno: 415x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 68 - Nemít zdraví? Vadí!

Mám dvě pošty, na který se fakt bojim chodit. Třeboňskou a Budějovickou. Jsou tam totiž děsně protivný báby. Posledně mi jedna odmítla poslat balíček s knihama, protože do něj dokázala strčit prst. To jako vážně?

8.5.2021 v 13:40 | Karma: 14,76 | Přečteno: 464x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Vyslýchaný v Paříži sebral policistům zbraň a začal střílet, dva těžce zranil

10. května 2024  6:36

Muž předvedený k výslechu na pařížskou policejní stanici ve čtvrtek večer vážně zranil dva...

Nestačilo ani 14 hodin, ve Sněmovně pokračuje boj o možnost volit poštou

10. května 2024  5:43

Parlamentní bitva o korespondenční volbu pokračuje i v pátek. Ani 14 hodin jednání ve čtvrtek totiž...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Rozhodla jsem se 1. března začít psát deník z lockdownu. Po vzoru čínské spisovatelky Fang Fang, která podávala report z desetimilionového Wu-chanu, který byl začátkem velkého průšvihu víc jak před rokem.

My, Češi, byli na jaře „best in covid“, od podzimu jsme tím velkým průšvihem pro změnu my. Konečně nejsme malí a bezvýznamní! Nemůžu podat objektivní, sociologickou sondu, protože jsme s rodinou prakticky už rok zavření doma. V chaloupce na jihu Čech, kam jsme se před 15 lety přestěhovali z Prahy.

Můžu jen napsat, jak tuto bezesporu významnou dějinnou etapu prožívám já.

Úžasnými ilustracemi můj deník provází naše 13 letá dcera Zůza.

Seznam rubrik