Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Deník z Če-chanu Den 29 - A měli jsme klid!

Přiznávám se bez mučení, měsíc jsme skutečně dodržovali opatření a teď už nás to přestalo bavit. To už fakt nešlo vydržet, z věčné izolace jsme celí churaví. Vím, jsem strašná, zabiju babičku atd. Ale měli jsme návštěvu.

Z jiného okresu za námi přijeli členové naší rodiny. Navíc s 9 letým kamarádem. Po měsíci už nebrečíme, když nás policajti zastaví, už víme, co potřebují vidět, aby byli spokojení. Baží po papírech. Když máte lejstro, pustí vás, i když jsou v autě čtyři děti a říkáte, že jedete do práce a nemůžete je nechat doma, i když smrdíte po ohni a máte pusu ušmudlanou od buřtíků a hořčice… Zkrátím to, otrnulo nám. A užili jsme si fakt parádní odpoledne! Na naši obhajobu musím dodat, že všichni členové výpravy prodělali covid docela nedávno, takže z jejich strany nehrozilo žádné nebezpečí.
 

Děti si pohrály, vyskákaly se, vyběhaly, i nějaký ten šrám přibyl, chvilku se bulelo a dost se nasmály… Vyrazili jsme pěšky, haranti na koloběndách a kolech na okruh v katastru obce a na hlavní silnici naplnili nadšeně dva pytle odpadky, abychom zjistili, že dva pytle jsou fakt málo a budeme muset jít znovu. Zakončili jsme to ohněm, buřtíkama a vůbec jsme nebyli unavený a měli jsme celou dobu naprosto parádní náladu. Nakonec jsme plni energie zvládli ještě makat na dvorečku.
Uvědomila jsem si, že jak tak pořád sedíme doma, chca nechca řešíme jen jestli už covid máme nebo nemáme a jestli jsme nemohli někoho nakazit. Trávíme čas výčitkami, že jsme někde někoho přeci jen nakazili a že se na nás teď bude strašně zlobit. Prostě psycho! Dřív jsme se setkávali s lidmi bez toho, abychom se trápili tím, že od nich něco chytneme, nebo je něčím infikujeme. Přitom riziko existovalo logicky i dřív. Covid není první, ani jediná infekční nemoc, která může mít následky.
Míra na dětské skupiny moc není a tak se vydal do Budějic řešit své oblíbené téma - kabel ke kameře. Vyzvedl třetí variantu, úspěšně vrátil dvě předchozí, aby pak doma zjistil, že poslední model šňůry je konečně ten pravý - ovšem jen skoro… máme na něj bohužel příliš zastaralou kameru. Zachoval si ledový klid a jal se vyhledávat, jaké jsou možnosti. A paradoxně na stránce obchodu, který mu všechny ty propriety prodal, vygůglil, že nepotřebuje ani kabel, ani věcičku za 3000 Kč, kterou už zakoupil předtím. Že stačí stáhnout jednoduchý software. Rodinné štěstí zachráněno! Takže máme další záminku pro výlet do města, budeme vracet obojí.
Když už tam byl, prošel se po zázračně oživlém městě. Sluníčko vytáhlo davy, které si užívaly procházky a jiné aktivity, většinou prý bez roušek. Udělalo mu to velkou radost. 
Psychologové bijí na poplach, upozorňují na fakt, že u dětí roste výskyt psychických poruch a závislost na IT technologiích. Vůbec se nedivím. Jsem ze sociální bubliny, kde jsme zvyklí se o děti starat, nenecháváme je tupě sedět u počítačů, většinou se věnují nějakým aktivitám, normálně je bereme na výlety, chodí na kroužky, sportují, mluvíme s nimi, mají sociální vazby. A i naše děti doteď hodně seděly doma a koukaly do obrazovek. Jenže pak jsou tu mláďata z jiných bublin. Mnoho rodin nemá takové zázemí, jak psychické, tak třeba i materiální... A mnoho rodičů nemá ty koule tahat dítě od počítače, u kterého je ták, ale ták spokojený...
Malý kamarád, který k nám dnes přijel, se v půli cesty hroutil a hlásil, že takhle daleko není zvyklý chodit, přesněji, že takhle daleko chodí jen v oblíbené hře. S vypětím všech sil těch pár kilometrů nakonec ušel. Při hraní na trampolíně s dětmi se hrozně nudil a nakonec celý nešťastný, snad se i třásl a pofňukával, si došel do auta pro telefon, aby konečně našel svůj klid. K ohni nešel, aby nesmrděl. Pečlivě kvůli tomu obcházel dvorek, pěkně podél zdí. 
Je mi dnešních dětí líto. Za nás to bylo přece jen takové nějaké snazší, v telce nic nedávali, žádné serepetičky neexistovaly. Buďto jsme se nudili, nebo si hráli, četli, někteří sportovali. (Právě z nudy a pocitu, že nic neumím a v ničem nejsem dobrá, jsem se ve 14 letech sama začala učit hrát na kytaru.) A neměli jsme ten věčný pocit, že nám někde uniká něco lepšího, že tahle realita je nudná, šedivá. Radovali nebo neradovali jsme se z toho, co je. Stačilo nám to, protože nic jiného nebylo.
A měli jsme klid.
Covidu zmar!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Vojáčková | úterý 30.3.2021 12:05 | karma článku: 17,86 | přečteno: 474x
  • Další články autora

Veronika Vojáčková

Deník Antivakserky 3 - Jak vyrobit vlnu

Máme tu další šílenou vlnu. Dosluhující ministr zdravotnictví Vojtěch povídal, že máme co dělat s pandemií neočkovaných. Vrchnost kroutí hlavami a narůstající počty nemocných připisuje nezodpovědnosti a neposlušnosti

19.11.2021 v 10:28 | Karma: 25,85 | Přečteno: 740x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 71 - Tančíme s Márou (přídavek)

Sedíme na trávě, ve stínu pod stromy. Kousek od nás leží mrtvý holub. Kuba do něj zkouší píchat klackem, ale Bětka ho po chvíli okřikuje, ať má taky trochu úcty k mrtvému tvorovi. "To je jako kdybys dloubal do dědy."

11.5.2021 v 11:29 | Karma: 16,28 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 70 - Strach je král!

Konečně se udělalo teplo, vyrazili jsme na krásný nedělní výlet do přírody. Kamkoliv se teď, když je všechno ostatní zavřené a zakázané, vrtnete, potkáte davy lidí. Ale myslím, že nikomu nevadí. Najednou jsme rádi spolu.

10.5.2021 v 11:28 | Karma: 18,75 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 69 - Kosočtverec

Sedm žen, tenké i tlusté, mladé i těsně před důchodem, mámy i nemámy, každá odjinud, každá jiná a přesto nás tolik spojuje. Nikdy jsem si nemyslela, že si budu rozumět s holkama. A navíc tolika najednou.

9.5.2021 v 11:28 | Karma: 14,68 | Přečteno: 415x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 68 - Nemít zdraví? Vadí!

Mám dvě pošty, na který se fakt bojim chodit. Třeboňskou a Budějovickou. Jsou tam totiž děsně protivný báby. Posledně mi jedna odmítla poslat balíček s knihama, protože do něj dokázala strčit prst. To jako vážně?

8.5.2021 v 13:40 | Karma: 14,76 | Přečteno: 464x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Premiér se sešel s kandidátem na ministra Ženíškem, navrhne ho na jmenování

10. května 2024  10:36

Premiér Petr Fiala v pátek odešle návrh na jmenování Marka Ženíška ministrem pro vědu, výzkum a...

Okamura předčítal Trumpův projev, brzdí jednání o korespondenční volbě

10. května 2024  5:43,  aktualizováno  10:32

Přímý přenos Parlamentní bitva o korespondenční volbu pokračuje i v pátek. Jako první si vzal slovo předseda SPD...

Novou partnerkou Řehky je poslankyně STAN Opltová. Střet zájmů odmítají

10. května 2024  10:20

Náčelník generálního štábu armády Karel Řehka potvrdil partnerský vztah s poslankyní za STAN...

Soud poslal do vazby muže bez domova obviněného z vraždy přítelkyně v Plzni

10. května 2024  10:14

Plzeňský okresní soud poslal do vazby sedmatřicetiletého bezdomovce obviněného z vraždy přítelkyně....

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Rozhodla jsem se 1. března začít psát deník z lockdownu. Po vzoru čínské spisovatelky Fang Fang, která podávala report z desetimilionového Wu-chanu, který byl začátkem velkého průšvihu víc jak před rokem.

My, Češi, byli na jaře „best in covid“, od podzimu jsme tím velkým průšvihem pro změnu my. Konečně nejsme malí a bezvýznamní! Nemůžu podat objektivní, sociologickou sondu, protože jsme s rodinou prakticky už rok zavření doma. V chaloupce na jihu Čech, kam jsme se před 15 lety přestěhovali z Prahy.

Můžu jen napsat, jak tuto bezesporu významnou dějinnou etapu prožívám já.

Úžasnými ilustracemi můj deník provází naše 13 letá dcera Zůza.

Seznam rubrik