Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Maminko, mě bolí bříško!

Vrátili jsme se z návštěvy od kamarádky a naše čtyřletá Bětka přesně v okamžiku, kdy měla jít spát, si začala stěžovat na bolest bříška. Zůze ráno taky nebylo dobře, tak se mi v hlavě hned tyhle dvě věci spojily a trošku jsem zauvažovala, jestli nás zase nepotkala střevní viróza, která v posledních letech opakovaně těší všechny děti a jejich rodiče. Ale nezdálo se mi to, ta mívá obvykle razantnější průběh. Co teď? Vzbudil se Kubík, a tak jsem ho šla nakojit a Bětku vzala sebou do postele. Stěžovala si dál a dokonce plakala.

Napadlo mě, zeptat se na Klárku. "Co Klárka dneska, pohrály jste si hezky?". Chvilku bylo ticho a pak Bětule povídá. "Holky mě nahoře nechaly samotnou a já jsem se bála. Volala jsem je, ale ony se mi ani neozvaly." "Aha, tak to muselo být nepříjemný, ty se nahoře sama bojíš?". "Jo", zněla odpověď. "Ty jsi se bála jít sama dolu?". "Jo". "A proč jsi nezavolala mě? Já bych pro tebe přišla.". "Ty bys mě neslyšela". "Ale slyšela, kdybys pořádně nahlas volala, tak bych tě slyšela." "Jo? Já sem se bála, že je tam vlk". Bylo slyšet, že už je mnohem klidnější. Tak jí ještě povídám, že teta Veronika určitě doma vlka nemá a že se nemusí bát, protože vlci jsou dneska už jen v zoo. "Kdyby se ti to stalo příště, tak mě určitě zavolej, já pro tebe příjdu". "Jo." Otočila se na druhý bok a za chvíli usnula.
Tělesné potíže a bolesti mají svůj původ v našem prožívání. Zažijeme něco nepříjemného a neumíme si s tím poradit. Pereme se se svým zážitkem a nevíme, co s ním. Pořád se nám v hlavě mele, co nám kdo řekl nebo udělal a vracíme se k tomu. Většinou ani vlastně nevíme, že na to myslíme. Ani nás to nenapadne. A přitom je to většinou opravdu tak jednoduché, jako s tím bolavým bříškem. Většinou stačí, když si uvědomíme, co nám bylo nepříjemné a probereme si celou situaci třeba jen sami pro sebe a ono se nám uleví. Pocity, které jsou s tíživým zážitkem spojené, prostě odejdou a my se zbavíme stresu, který bychom si jinak nesli dál. Dřív jsem v našich potížích hledala velkou vědu, ale právě na dětech vidím, jak jednoduše fungujeme a jak snadno se svých nepříjemných pocitů můžeme zbavit.
Už je jasné, co nefunguje. Nefunguje popírání: "Ale, vždyť to nic nebylo, nejsi přeci žádný strašpytel - to musíš vydržet!". Také nefugnuje dělat, že problém není a převést pozornost na něco jiného: "A co měla Klárka na sobě, ty šaty, líbily se ti?". Funguje přiznat, že naše dítě má své pocity a má na ně právo. Na ty dobré, ale i na ty zdánlivě špatné. Dovolit, aby se cítilo špatně, dovolit aby cítilo strach. Dovolit, aby své pocity projevilo. Protože právě na dětech je krásně vidět, že s tím nemají nejmenší problém - v jednu chvíli se třeba děsně vztekají, něčím mrsknou nebo zařvou, ale jakmile svůj pocit projeví, rádi a rychle opustí myšlenky, které by je zbytečně trápily. Někdy jen potřebují trošku pomoct. To, že už je  téma vyřešené, poznáte tak, že se samy začnou bavit o něčem jiném a to, co je ještě před chvilkou tolik trápilo, je prostě přestane zajímat. Je dobré si nakonec ještě říct, co udělat příště proto, aby se znovu nemusela takto cítit, aby si se stejnou situací příště poradila prostě lépe. A pak už téma navždy opustit...
Ptala jsem se potom Zůzy, jak to celé bylo a proč tam Bětku nechaly samotnou, že se tam bála... Vyprávěla, že si jen došly na záchod a slyšely, jak je Bětka volá, ale nenapadlo je, že se bojí tolik, že by za nimi nepřišla. Ani nebyly dole, jen si došly přes chodbu do koupelny. Ale Bětka, pod vlivem svého strachu, prostě reagovala přehnaně. Ale i na to má právo. Poslední dobou začala chodit do školky a tam se děti různě navzájem straší a nejsou na sebe zrovna milé. Tak se může bát, i když jí doma nikdy nestrašíme...
U nás dospělých je to stejné, když se nám něco děje, je nám špatně - ať už je to jenom pocit nebo rovnou nějaká bolest na těle, je dobré projít si, co jsem v nedávné době dělala a uvědomit si, co mi bylo nepříjemné nebo mi vadí. U nás je to ještě trochu rafinovanější v tom, že se může jednat třeba jen o telefonát, o článek, který jsme si přečetli nebo nějakou zmínku v televizi, kterou jsme zaslechly. A na tu reagujeme. Někdy to asi bude hotové detektivní pátrání, abychom zjistili, co nám vlastně vadí a co nám vlastně běží hlavou za myšlenky. Ale myslím, že se vyplatí:)

Autor: Veronika Vojáčková | středa 10.12.2014 9:33 | karma článku: 16,38 | přečteno: 1646x
  • Další články autora

Veronika Vojáčková

Většina žen rodí doma z donucení

Téma přirozeného porodu a nakonec i porodu domácího, mě zajímá už víc jak deset let. Tehdy jsem se připravovala na příchod svého prvního dítěte a vůbec nevěděla která bije.

25.1.2018 v 11:10 | Karma: 24,52 | Přečteno: 1369x | Diskuse| Ona

Veronika Vojáčková

O dlouhém čase

Nedávno jsem dávala kamarádům recept na naše výborné domácí housky. Po nějaké době se ozvali s tím, že neví, čím to je, ale tak dobré jako je dělám já, se jim nikdy nepovedou. Přitom recept je přesný...

27.6.2017 v 8:45 | Karma: 19,43 | Přečteno: 794x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Jsem šarlatánka!

V posledních letech na jedné straně přibývají různí terapeuté a lektoři. Na straně druhé se oficiální kruhy stále tvrději pouštějí do šarlatánů a varují veřejnost před naivní důvěrou v jejich působení.

6.2.2017 v 10:32 | Karma: 29,58 | Přečteno: 1999x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Bezmoc naší civilizace

Pocit bezmoci je podle mě tím nejhorším pocitem, se kterým se můžeme setkat. Když nemůžeme nic udělat, když nemůžeme situaci změnit, zakročit, musíme si nechat líbit něco, co se nám nelíbí, co je nám nepříjemné...

30.6.2016 v 11:50 | Karma: 22,80 | Přečteno: 770x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Kdo je tady terorista?

Svět truchlí nad 129 nevinnými oběťmi včerejších teroristických útoků v Paříži. Na facebooku sdílíme francouzské vlaječky a všichni se připojujeme v myslích k francouzům v tiché podpoře a odmítnutí násilí.

15.11.2015 v 8:15 | Karma: 27,37 | Přečteno: 3661x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31,  aktualizováno  22:26

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2478x
Jsem věčně se divící pozorovatelkou života. Jsem máma, žena, dula a to přináší mnohá témata...

Autorka online programu UvolnenyPorod.cz,  vydavatelka zajímavých knih, dělám rozhovory s inspirativními lidmi a někdy také přednáším.

Seznam rubrik