Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když všichni budou rodit doma, vymřeme

Včera jsem si přečetla zajímavý článek. Australanka se po vzoru prapředků rozhodla porodit své čtvrté dítě v krásné neporušené přírodě. A o co víc, celý proces nechala natočit na video. Můžeme tak na YouTube tento netradiční příchod na svět sledovat ve více jak dvacetiminutovém sestřihu. A aby toho nebylo málo, nejen že ta ženská rodí do potoka, ale navíc kolem ní normálně chodí její rodina i starší děti.

Odkaz na článek s videem je ZDESama bych venku rodit nechtěla, necítila bych se bezpečně a intimně a také bych nechtěla své přirození vystavovat celému světu na odiv v porodním videu, ale proti gustu... Video má prý více jak 11 milionu shlédnutí, je tedy vidět, že ať už jsou naše postoje jakékoliv, toto kontroverzní téma nás zajímá.
Video jsem si zatím ani nepustila, pro mě byly nejzajímavější komentáře pod článkem. V drtivé většině samozřejmě převládají reakce plné hnusu, odsouzení a znechucení nad tím, že paní je exhibicionistka a hazardérka, která si neváží života. A to zejména od žen, které porodily dvě, tři děti v porodnici a "nebýt lékařské péče, nebyly by tu ani ony, ani jejich miminka".
I u nás roste počet žen, které chtějí své miminko přivést na svět bez léků, zbytečných lékařských zásahů a vzhledem k situaci v českém porodnictví tak roste počet porodů doma. Vypadá to, že jestli tento nebezpečný trend nezastavíme, s velkou pravděpodobností brzo vymřeme. Ženy i jejich děti budou umírat při porodech, tak jako tomu bylo dřív, ve středověku...
Také bych kdysi měla k porodům jinde než v porodnici vyhraněný postoj, zejména do chvíle, než jsem sama otěhotněla. Do takového hazardu bych nikdy nešla... Ale člověk se vyvíjí a mění. Dnes mám za sebou dva porody - jeden v porodnici, kde jsem se ubránila téměř všem nabídkám na medikamenty, vyšetření a svůj porod si jakžtakž uhájila a prožila. A tři roky mezitím, kdy jsem chodila v roli duly do porodnice k porodům jiných žen, hledala odvahu znova otěhotnět a pochopila, že já potřebuji pro svůj porod klid. Druhou dceru jsem přivedla na svět jen se svým mužem doma a byl to ten nejsilnější, nejženštější a nejkrásnější moment mého života. Prostě byly kontrakce a pak se narodilo miminko. Bez léků a vyšetřování. Jen jsem nechala své tělo udělat to, co umí. Tato zkušenost mě naplnila velkou jistotou a vírou sama v sebe i své tělo, v jeho dokonalé schopnosti, pokud mu jen ponecháme prostor a dáme důvěru...
Počet porodů doma roste díky internetu
Když se budeme dívat na vývoj v české společnosti, porody doma se začaly objevovat pomaličku po revoluci a samozřejmě lavinově pak s šířením informací na internetu. Ještě před sedmi lety, kdy jsem se já chystala poprvé porodit, bylo těžké nějaké informace a zkušenosti jiných žen najít. Dnes už to není problém. Drtivá většina žen, které nakonec přivedou své miminko na svět doma, se tak rozhoduje po velice pečlivé úvaze, často jsou to vysokoškolačky a v drtivé většině případů se jedná o ženy, které prožily jednu, dvě zkušenosti v našich porodnicích a později pochopily, že tak to vůbec nemuselo být a rozhodly se porodní trama sobě ani miminku už nikdy neopakovat. Domácí porody jsou tak prozatím výsledkem volby buď a nebo. I když teď se trend začíná pozvolna měnit - začínám pozorovat nárůst počtu prvorodiček, které si přejí své miminko porodit přirozeně a snaží tento svůj postoj s většími či spíše menšími úspěchy obhájit v českých porodnicích. Případně rodí doma. 
Kdo nevěří, ať tam běží
V popularitě domácích porodů a vzrůstajícímu uvědomění českých žen velmi pomohl hon na čarodějnice v podobě soudního sporu s porodní asistentkou Ivanou Königsmarkovou. Na její podporu vznikla iniciativa Příběhy pro Ivanu, kde už je k dnešnímu dni více jak 600 osobních zkušeností českých žen. Každý si může svůj obrázek udělat sám. Příběhy z českých porodnic versus příběhy porodů doma. Příběhy o rutinním podávání léků, nucení ležet na zádech, zbytečně trpět, někdy ponižování, nástřihy proti vůli, nedůvěra k ženám a nerespektování toho, co doopravdy potřebují. Zachraňování dětí za každou cenu... Oproti tomu euforické, prožité, spokojené porody žen v domácím prostředí. A do toho navíc zkušenosti českých žen ze zahraničí - respekt, úcta k porodnímu procesu bez boje a obhajování, v kterékoli porodnici na západ od našich hranic.
Jak je to tedy s tím vymíráním?
Porodnost v naší vyspělé, západní civilizaci klesá. Vymíráme. Jestli tento trend bude pokračovat, pak se naše děti nebo děti našich dětí ocitnou v menšině, populace v Evropě ztmavne nebo zežloutne, to nevím... Často slýcháme, že hlavní příčinou je naše pohodlnost, dnešní mladí si chtějí užívat, nechtějí se otravovat s dětmi. Skutečná příčina je podle mě jiná, už jsme tak vystrašení, že jsem se nechali přesvědčit o tom, že jsme zdegenerovaní a dnešní ženy nedokážou porodit bez pomoci lékařského týmu. Všechno to strašení nenabízí našim mladým právě lákavé vyhlídky... Když se totiž na svět podíváme pravdivě, pak nutně musíme zjistit, že nejlidnatější a nejrychleji rostoucí populace jsou v Číně a Indii, kde si o lékařské péči v naší dokonalé podobě mohou nechat jen zdát.
Jestli jednou vymřeme, nebude to kvůli ženám, které si důvěřují a svá miminka chtějí porodit vlastními silami (všimněte si také, že většinou mají více dětí než běžná populace), ale právě kvůli těm vystrašeným, přesvědčeným o vlastní neschopnosti a nedostatečnosti.
A je jen na nás, jaký obraz o ženství, sexualitě a jedinečné mateřské úloze ženy předáme svým dcerám.
Možná by bylo na čase udělat skutečnou reflexi našeho systému péče o těhotnou a rodící ženu a poskytnout ženám to, co doopravdy potřebují. Důvěru, laskavost, podporu, posilování mateřských kompetencí a léky a zákroky až ve chvíli, kdy se skutečně objeví nějaký problém. Protože to je skutečně to nejbezpečnější, co můžeme svým dětem poskytnout.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Vojáčková | úterý 10.12.2013 9:10 | karma článku: 33,20 | přečteno: 7188x
  • Další články autora

Veronika Vojáčková

Většina žen rodí doma z donucení

Téma přirozeného porodu a nakonec i porodu domácího, mě zajímá už víc jak deset let. Tehdy jsem se připravovala na příchod svého prvního dítěte a vůbec nevěděla která bije.

25.1.2018 v 11:10 | Karma: 24,52 | Přečteno: 1369x | Diskuse| Ona

Veronika Vojáčková

O dlouhém čase

Nedávno jsem dávala kamarádům recept na naše výborné domácí housky. Po nějaké době se ozvali s tím, že neví, čím to je, ale tak dobré jako je dělám já, se jim nikdy nepovedou. Přitom recept je přesný...

27.6.2017 v 8:45 | Karma: 19,43 | Přečteno: 794x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Jsem šarlatánka!

V posledních letech na jedné straně přibývají různí terapeuté a lektoři. Na straně druhé se oficiální kruhy stále tvrději pouštějí do šarlatánů a varují veřejnost před naivní důvěrou v jejich působení.

6.2.2017 v 10:32 | Karma: 29,58 | Přečteno: 1999x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Bezmoc naší civilizace

Pocit bezmoci je podle mě tím nejhorším pocitem, se kterým se můžeme setkat. Když nemůžeme nic udělat, když nemůžeme situaci změnit, zakročit, musíme si nechat líbit něco, co se nám nelíbí, co je nám nepříjemné...

30.6.2016 v 11:50 | Karma: 22,80 | Přečteno: 770x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Kdo je tady terorista?

Svět truchlí nad 129 nevinnými oběťmi včerejších teroristických útoků v Paříži. Na facebooku sdílíme francouzské vlaječky a všichni se připojujeme v myslích k francouzům v tiché podpoře a odmítnutí násilí.

15.11.2015 v 8:15 | Karma: 27,37 | Přečteno: 3661x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  11:36

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Přijdou bouřky s vydatným deštěm, do zítřka naprší i přes 50 milimetrů

6. května 2024  11:31

Při bouřkách a dešti může od pondělí do úterního rána místy v Česku napršet v úhrnu přes 50 mm,...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51,  aktualizováno  11:25

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Začátek týdne bude oblačný s bouřkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  11:22

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2478x
Jsem věčně se divící pozorovatelkou života. Jsem máma, žena, dula a to přináší mnohá témata...

Autorka online programu UvolnenyPorod.cz,  vydavatelka zajímavých knih, dělám rozhovory s inspirativními lidmi a někdy také přednáším.

Seznam rubrik