Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cyklistika - aneb stručný nástin mých námluv s kolem

Jsem sportovní fanatik! Miluju sport v aktivní i pasivní podobě, s ubývajícími silami a přibývajícím věkem se však poměr aktivní – pasivní stále více překlápí k méně zátěžovým sportům a od nich k mírné pasivitě. Byly však časy, kdy protínali cílovou pásku Závodu míru na medailových pozicích Veselý i Moravec a já si myslela, že na takovým kole bych taky někdy mohla vyhrávat.

Moje kariéra cyklistky začala nenápadně a byla zpočátku vynucena tvrdou životní realitou chudých rodinných poměrů. Psala se šedesátá léta, peníze doma nebyly, nebylo tudíž ani kapesné. A já jsem tak toužila po jiné než překližkové tenisové raketě, po pravých tenisácích, po fotbalovém míči, po svém vlastním kole. A tak jsem již v deseti letech odstartovala cestu za splněním sportovních snů první brigádou – sobotní rozvážkou novin. To se ještě noviny každý den (včetně soboty) nosily do schránek a byly téměř jediným zdrojem informací. Zdá se to téměř nemožné, ale slova jako počítač buď neexistovala a nebo byla mylně zahrnuta do slovní zásoby vědeckých pojednání o dobývání kosmu.

K rozvážce novin bylo zapotřebí kola. Trasa přiděleného rajónu číslo „5“ byla dlouhá, čtenářů spousta a sil pomálu. A tak se mým prvním kolem stala maminčina „Ukrajina“. Kolo to bylo poctivě těžké, sovětský výrobce na materiálu, co se množství a váhy týče, nešetřil, horší už to bylo s kvalitou. Brzdilo se pouze šlápnutím vzad, pokus o brzdu na řidítkách byl umrtven těžkou koženou brašnou. Na sedlo jsem dosáhla jen s hodně nataženými špičkami nohou na pedálech, takže jsem téměř celou sobotní rozvážku pravidelně absolvovala tzv. na stojáka. Pravidelná gáže 15, později celých 20 Kčs putovala do prasátka, jednou za čas pak ušetřená stokoruna na vkladní knížku.

Toto období mě nezaměnitelně vyškolilo ve zdolávání všech překážek, nástrah i záludností přírodních živlů. V zimě jsem mistrně zvládla opuštění stroje ve smyku, kdykoliv sněhový poprašek zakryl zamrzlou louži, zvládala jsem bez zaváhání i řízení s těžkou taškou narvanou tituly typu Rudé právo, Zemědělské noviny, Svobodné slovo, Pochodeň či Československý sport, a to bezdrže i jednou rukou, když druhou jsem sázela novinové tituly mezi sloupky branek rodinných domků. Dokázala jsem ubrzdit nemožné, zrychlení z nuly na dvacet  na pět šlápnutí bylo základem přežití, dokázala jsem stát na místě v pedálech i 30 vteřin. Tak tuhle školu smyku bych doporučila všem dnešním mountbikerům i jezdcům cross country.

Po více než dvou letech se konečně suma na vkladní knížce zakulatila a já si šla slavnostně koupit ‚své vlastní‘ první kolo. Koupila jsem ho od vrátné ve fabrice, kde pracovala maminka, stálo 450 poctivě vydřených korun československých a bylo, jak jste jistě pochopili, z druhé ruky. To už jsem dosáhla i na sedlo, zvládala rajón za dvě hodiny a dostala přidáno neskutečných 5 Kčs. Následovala další léta vyplněná rozvážkou novin, místo jednoho rajónu jsem rozvážela dva a domů jsem si vezla neuvěřitelných půl sta. Pěkně vyplacených sobotu co sobotu na ruku – pro ty, co netuší, o čem mluvím, tedy cash.

Až s odchodem na vysokou školu byla má nadějná, i když stále jakoby začínající kariéra cyklistky brutálně přerušena a nahradila ji dlouholetá etapa honby za kulatým nesmyslem (fotbalový míč) a občasné lyžování, v mém podání řícení se z kopce dolů, pokud možno kolmo na vrstevnice. Kolo jsem používala výjimečně a pouze jako dopravní prostředek (Hradečáci vědí, o řem je řeč), hnací sílu nohou jsem vyměnila za sílu motoru mé milované Jawy „třistapadesátky“ Californian a ani jsem si nevšimnula, že mé tělo, jak bývá u sportovců zvykem, prošlo s přibývajícími léty a ubávajícím časem zásadní devastací.

Opotřebení kolen, artroskopická operace a věk, který se zničehonic přehoupl přes pětačtyřicítku, mě donutil zamyslet se nad volbou nové sportovní disciplíny, protože pohyb a adrenalin vždy byly a zůstaly dodnes mojí životní potřebou. Než jsem se však rozhodla, oslovily mě sporty nové. Cyklistický kruh jako by se chtěl uzavřít, kolo ustoupilo do pozadí a volba padla na potápění a freediving. Já vím, že tam dole, pod vodou, jsme jen na návštěvě, ale věřte tomu, že ty exkurze do jiných dimenzí stojí za to.

 

Autor: Věra Benešová | úterý 29.4.2014 21:22 | karma článku: 7,95 | přečteno: 233x
  • Další články autora

Věra Benešová

Když je někdo hovadem v životě, je hovadem i na silnici

Uvědomění si své viny i následků, lítost nad způsobenou smrtí, sebelítost, popírání viny i bezbřehá arogance a přiznané lhaní před soudem – to vše nabídl dokumentární film Víta Klusáka „ 13 minut“ odvysílaný na ČT1 ...

17.6.2021 v 12:36 | Karma: 26,85 | Přečteno: 823x | Diskuse| Společnost

Věra Benešová

Trochu profesionality, pane Rejmane ...

Možná si fandové i občasní diváci biatlonu všimli, že čím dál tím víc přibývají pod články z tohoto krásného sportu diskuze na téma Jiří Rejman a jeho komentování. Možná by si to už zasloužilo vyjádření sportovní redakce ČT

23.2.2021 v 7:30 | Karma: 25,52 | Přečteno: 816x | Diskuse| Sport

Věra Benešová

A je to tady – modrá zóna s vyhrazeným parkováním

... aneb jak se jako symbol nabubřelosti městské mašinérie obce Brna zrodila mrtvola. Do 11.listopadu letošního roku byla část ulice Palackého v Králově Poli vcelku běžně vypadajícím místem nedaleko centra Brna.

13.11.2020 v 15:40 | Karma: 29,44 | Přečteno: 965x | Diskuse| Brno

Věra Benešová

Pokrok ve jménu civilizace

Jsou chvíle, kdy je třeba se vyrovnat i se zdánlivě jednoduchými problémy a situacemi ... jako třeba s "pokrokem" ...

26.2.2020 v 7:45 | Karma: 13,98 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Věra Benešová

Následky následné péče

Nedej Bůh, jak říkáme prostořece my, ateisté, aby vás život ve stavu dočasné či trvalé bezmocnosti zavál do výdobytku české zdravotní mašinérie jménem následná péče či LDN (léčebna dlouhodobě nemocných)...

2.5.2018 v 10:00 | Karma: 46,58 | Přečteno: 9460x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1307x
... mám v hlavě spoustu otazníků a hledám na ně odpovědi... hledám smysl života, aby nebyl jen prostou reprodukcí po lince práce – prachy – a všechno za ně… mám pocit, že základní hodnoty, jakými jsou slušnost, vzájemná úcta a tolerance k názorům druhých mizí z našich vztahů... 

... a taky nemám úctu k pseudoautoritám, ať už skupinovým nebo individuálním, a to mi vztahy právě moc neulehčuje…