Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zbraně jsou fuj

Mladí lidé jsou nezkušení, naivní a dělají mnoho chyb. A tak i já byl naivní a spoustu věcí jsem si myslel a dělal špatně. Ale jak říká náš prezident, jen hlupák by nezměnil svůj názor.

Víte, studoval jsem vojenskou školu. Věnoval jsem se sebeobraně, měl rád bojová umění. A tak mne osud zavál i do situací, kdy jsem se v rámci výuky bojových umění věnoval i ženám, které se bály znásilnění nebo, nedej bože, znásilněny byly. Ono pro 40kilogramovou ženu není moc snadné takzvaně „naférovku“ v pěstním souboji porazit 100kilového chlapa, notabene chlapa, co má velkou potřebu z ní strhat oblečení a provést jí něco opravdu strašného. Pro mne je to situace tak děsivá a strašlivá, že jsem tvrdil, že jakákoliv metoda odvrácení nejhoršího je legitimní.  Některé ženy dokonce tvrdily, že by radši umřely, než aby je někdo znova takto ponížil. A nebyl to jen výkřik do tmy, já jim to opravdu věřil.

A tak jsme trénovali, kam kousnout, co utrhnout, taktické použité pepřového spreje outdoor, pepřové pěny indoor, použití dalších zbraní od teleskopického obušku až po ostré bodné předměty. Nikdo z nás, kdo se těch kurzů zúčastnil, jsme nepředpokládali, že tyto ženy použijí své nově nabyté schopnosti a znalosti tak, že půjdou v noci do parku přepadat nepřipravené, zaskočené, nic netušící stokilové muže.

Ale jak stárnu, naivita mi ubývá a konečně začínám mít na svět zralý a správný světonázor.

Už vím, že zbraně jsou špatně a podněcují k násilí. Už vím, že zbraně dělají válku a tam, kde nejsou zbraně, není válka. Vím, že ozbrojovat ženy bylo špatně. A vím, že učit ženy bojovat jen zvyšuje míru násilí ve společnosti. Už vím, že vyrábět zbraně a nedej bože je dodávat na Ukrajinu, jen zhoršuje a prodlužuje válku. A už vím, že kdyby Ukrajinci neměli zbraně, hloupě by neválčili, chodili by v míru do práce, posedávali se svými ženami a dětmi na nábřeží, užívali si sluníčka a popíjeli kávu. Dělali by sport a kulturu a prostě by se měli strašně dobře. To jen ty zbraně to tam všechno zhoršují a komplikují.

Chtěl bych tedy s odstupem a po letech poděkovat Chmberlainovi a Daladierovi, že měli moderní a správné názory a snažili se maximálně zabránit válce; jejich úsudek byl tehdy excelentní.

A tak, oblažen novým a moderním světonázorem, opět jezdím ve východním Německu záchrankou. Dnes bohužel zase musím vyplňovat úmrtní list pána narozeného v roce 1927. Byl to gentleman, 180 centimetrů vysoký, hubený, šedomodré oči, pedant, který měl dokonale a úhledně srovnané dokumenty. Měl hodnou a poslušnou ženu, spořádanou Němku, která měla vždy pečlivě a úhledně srovnané talíře i příbory.

Během ohledání zemřelého a frází účasti, poté i během vyplňování podkladů pro pohřební službu, nám paní sdělovala, jak je rozčílená, že se dodávají zbraně na Ukrajinu, a že to jen zhoršuje válku. A nebyla to jen tak nějaká žena, která neví, o čem mluví. Byla to žena, která válku zažila, a dobře věděla, o čem mluví. Dokonce to věděla i od svého muže, který byl celý život přísný a důkladný důstojník v Nationale Volksarmee, žili spolu pohodlně v důstojnickém bytě za důstojnický plat.

Ještě se tak nějak musím vypořádat s rozporem, proč jsou vlastně vojáci dobře, když zbraně jsou špatně. Ale určitě i na to najdu nějaký ten správný úhel pohledu.

Konec hlášení a děkuji za pozornost.

Autor: Martin Vavruša | neděle 2.10.2022 11:16 | karma článku: 38,73 | přečteno: 4787x
  • Další články autora

Martin Vavruša

Trapný morální apel

Prostě se musím podělit s novým zážitkem. Na včerejšek jsem slíbil svým kluků, že je vezmu do bazénu. Ale podzimní rýmičky, škrábání v krku a plný nos ukázaly, že plán není optimální.

22.11.2023 v 16:53 | Karma: 34,58 | Přečteno: 1769x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Ohodnoťte svého lékaře

Znáte to, jdete k lékaři a je to tragédie. Mizerný výkon. Nebyl ani příjemný, dlouhé čekací doby, a nakonec jste nedostali to, co jste si přáli.

19.11.2023 v 14:25 | Karma: 33,26 | Přečteno: 1937x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Chceme vyšší mzdy a plné regály

Konečně jsem po dlouhé době zase vypadl mezi lidi. Rozumějte – mezi lidi, ne mezi doktory, sestřičky, pacienty, lékárny, ale mezi člověčí lidi v pravém slova smyslu, bez jakýchkoli přívlastků.

12.11.2023 v 16:42 | Karma: 43,23 | Přečteno: 7812x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Pandemie smrtící drogové závislosti, o které se mlčí

Věřím, že ono jako nelze pořád mluvit o všem. A témata, na která nemíří zrovínka světla našich médií, jako by neexistovala.

23.10.2023 v 18:01 | Karma: 39,60 | Přečteno: 9434x | Diskuse| Společnost

Martin Vavruša

Zachraňte Martínka.

Českou republikou otřásl další zajímavý případ. Malý Martínek trpí vzácným genetickým onemocněním. Dobrá zpráva je, že lidstvo ve svém výzkumu došlo již tak daleko, že dokáže pomocí genové terapie tento stav léčit.

29.9.2023 v 19:43 | Karma: 36,60 | Přečteno: 4028x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 31,39
  • Průměrná čtenost 6280x
Martin Vavruša, chirurg, všeobecný praktický lékař a urgentista. Ředitel privátní kliniky Xyrix. Léčím své klienty-pacienty v Sudetech na obou stranách hranice. V mé DNA je zakódována úcta ke svobodě a svobodnému názoru každého člověka; svoboda je pro mě nejvyšší hodnotou.

Seznam rubrik