Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Může ještě někdy nezaměstnanost v Evropě klesnout?

Vývoj lidské společnosti vyplývá z vývoje dělby práce. Škála různých profesí se neustále rozšiřuje. Lidé svoji práci uplatňují na trhu, kde je směňována za jinou práci či zdroje (produkty a služby).

Trh lze rozdělit do třech oblastí podle typu zákazníků:

  • Trh výrobků a služeb nakupovaných jednotlivci a domácnostmi.
  • Trh výrobků a služeb nakupovaných firmami a organizacemi, které nemají příjmy od státu nebo státem vynucené (např. ČT, či zdravotní pojišťovny mají příjmy vynucené státem).
  • Trh výrobků a služeb nakupovaných státem a státem financovanými organizacemi.

Kdysi byly v ekonomice zcela dominantní nákupy domácností a firem. Stát, formou uplatňování své moci na trhu postupně zvyšoval svůj podíl. Stát dokáže pomocí zákonů přinutit ostatní účastníky směny k povinným platbám. Ostatní účastníci trhu (domácnosti a firmy) jsou přinuceni platit státu daně, sociální pojištění a státem schváleným firmám zdravotní pojištění či koncesionářské poplatky. Výši plateb i rozsah poskytovaných služeb určují politici a úředníci státu, či státem podporovaných organizací.

Státní byrokracie nakupuje práci (státní zaměstnanci) a produkty (státní zakázky). Stát stanovuje i rozsah a kvalitu poskytovaných zdravotních služeb, určuje tedy velikost trhu a požadavky na produkty pro zdravotnická zařízení a farmaceutický průmysl.

Jednotlivci, domácnosti a firmy se státem nastolené situaci na trhu musí přizpůsobit, státu a jim určeným firmám platit musí. Jednotlivcům, domácnostem a firmám zvyšují tyto platby náklady. Firmy musí tyto náklady kalkulovat do cen svých produktů.

Globální otevření trhů propojilo trhy jednotlivců, domácností a firem v rámci celého světa. Platby vynucované státem jsou však zcela lokální. Na globálním trhu proto vítězí firmy produkující v zemích, které je zatěžují nejmenšími náklady. Donedávna byla globální konkurence omezena nižší kvalifikací pracovníků, nerozvinutou infrastrukturou a horším technologickým vybavením asijských a dalších firem. Dnes je však situace jiná. Ve světě existuje stále více míst, kde lze produkovat stejně kvalitní výrobky a služby, jako v Evropě, či USA. Náklady výrobců jsou tam však výrazně nižší.

Pozn.:Nižší mzdové náklady tvoří pouze část úspor. Přitom nejsou nižšší jen z důvodu nižšší životní úrovně, ale především z důvodu nižšších životních nákladů v příslušných zemích. Rozhodující úsporu na mzdových nákladech poskytuje plná absence povinných plateb tzv. sociálního a zdravotního pojištění.

Jednotlivci, domácnosti a firmy na celém světě se vždy snaží nakupovat co nejvýhodněji. Firmy nakupující práci v „levnějších“ státech jsou proto na trhu úspěšnější. Je proto zcela logické, že firmy schopné přesunout svoji výrobu do „levnějších“ států, tak masivně činí.

Platby vynucované státem zůstávají, případně jsou kosmeticky upravovány (někteří se naivně domnívají, že snížení plateb o pár procent něco řeší). Stěhování výrob snižuje počet platících subjektů. Stále více firem krachuje, a stále více lidí přichází o práci. Evropské státy, včetně ČR ztrácejí schopnost vybrat peníze na svoje do šíře rozvinuté náklady. Mnozí se snaží stát „zeštíhlit“ a ušetřit. Je to zcela logické opatření, které může omezit nezdravé zadlužování státu. Podstatu problému, to však nevyřeší. O práci budou lidé žijící v těchto státech přicházet dále a stát k tomu ještě další propuštěné přidá (je však v podstatě jedno, plat či podpora v nezaměstnanosti pocházejí prakticky ze stejného zdroje, tedy daní).

Výrobci evropské pracující v podstatě nepotřebují, zajímají je jenom jako zákazníci. Zde však nastává na trhu porucha. Zákazníci ztrácejí příležitost ke svému zapojení do procesu směny. Svoji práci nejsou schopni prodat. Stále více lidí se stává svými příjmy závislých na státu. Těch, od kterých stát peníze získává, však ubývá.

Situaci zhoršuje rostoucí počet důchodců (při předčasných odchodech do důchodu, je to skrytá nezaměstnanost). Mnozí spatřují problém ve věkové struktuře obyvatelstva. Pokud si však uvědomíme výše uvedené globální aspekty, vyplyne nám z toho, že kdyby bylo více „mladých“, bylo by více nezaměstnaných. Množství v Evropě nakupované práce neporoste, protože zde není výhodné práci nakupovat. V ČR není situace ještě příliš dramatická, neboť je pořád výhodnější nakupovat práci zde, než od nás na západ. Jsme taková evropská „Čína“, ještě donedávna i v oblasti rostoucí spotřeby (tím jsme pomohli odbytu západního zboží). Nezaměstnanost v Evropě bude z přirozených tržních důvodů stále narůstat.

Nyní je jedinou možností „bezkonfliktního“ řešení, takové zvýšení čínské poptávky, že od nás budou kupovat i „předraženou“ práci. Zatím se to daří při vývozu technologických výrobních zařízení a prodeji know-how (většinou i s firmou).

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivo Vašíček | čtvrtek 5.8.2010 17:25 | karma článku: 25,05 | přečteno: 2101x
  • Další články autora

Ivo Vašíček

Islamisté a Křižáci

V uplynulých týdnech jsem často četl prohlášení o tom, že jsme po teroristických útocích ve Francii ve válce. Taková prohlášení však svědčí o nepochopení situace, protože ve válce jsme už dávno.

21.12.2015 v 16:54 | Karma: 29,57 | Přečteno: 1905x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Budeme spojenci s ISIL v boji proti Rusku?

Už od roku 2006 USA organizují USA změnu režimu v Sýrii. Přestože měla CIA už v roce 2011 informace o tom, že díky americké podpoře syrské „opozice“ vzniká Islámský stát, pokračovali v dodávkách zbraní. Wikileaks.

12.10.2015 v 10:34 | Karma: 44,62 | Přečteno: 5211x | Diskuse| Politika

Ivo Vašíček

Uprchlíci nejsou problém, problémem je naše pokrytectví.

Žijeme v zemi, která je členem NATO. Z pohledu nečlenských zemí, je NATO vojenským útočným uskupením, které plní zájmy vlády USA. Pod vylhanými záminkami napadáme ostatní země a připadá nám to zcela normální.

21.8.2015 v 16:12 | Karma: 31,03 | Přečteno: 2227x | Diskuse| Ostatní

Ivo Vašíček

Řecké referendum - demokracie na podruhé.

Referendum k přijetí podmínek věřitelů navrhl v Řecku Jorgos Papandreu na 4.prosince 2011. Návrh referenda věřitele vyděsil a vyvinuli příslušný tlak na vládu. Předseda vlády nakonec odstoupil, a referendum se nekonalo.

10.7.2015 v 9:23 | Karma: 16,91 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Důchodový a daňový systém je mimo technologickou realitu.

Současné koncepty výběru daní a financování důchodů vycházejí z technologické reality poloviny minulého století. Důchodový a daňový systém založený na zdanění mezd nemůže dále fungovat.

3.6.2015 v 11:30 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!