Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FM

fr-mottl

17. 8. 2010 12:41
the end of work

napsal j. rifkin uz v roce 1995. V roce 2004 to aktualizovali a ja bych rad znal vase zdroje, podle kterych porad vykladate, jak ta prace z Nemecka a Francie utekla k nam a do Ciny. Podle rifkina je to jen 1%  vsech ztracenych pracovnich mist, at je to dnes klidne 5%, ten problem neni Cina ale technologicky pokrok.

Jedine reseni je opustit ten nesmyslny zivotni cil o neustale praci na zaklade nejake smlouvy na dobu neurcitou. Rifkin pise, ze v budoucnosti bude prace jen neco pro elity. Je treba zmenit mysleni lidi, ze kdo nepracuje at neji. Dane musi platit stroje.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

22. 8. 2010 14:23
Re: the end of work

Neznám žádného rifkina a podle toho co o něm píšete to ani nebudu měnit. Celkem snadno prokazatelným faktem je, že věttšina spotřebního zboží a oblečení (dnes téměř všechno) je vyráběno v Asii, před dvaceti lety se to vyrábělo v Evropě a USA. Když si někdo koupí stroj, budete ho muset přinutit, aby vám výsledky práce toho stroje "daroval". Pokud totiž nemáte nic, tedy ani nemůžette býtt užitečný prací není důvod vás živit. Pokud by však existovala povinnost (klasické socialistické a komunistické úvahy) předávat výsledky své práce (pořízení stroje je výsledkem nějaké činnosti) nikdo si stroj pořizovat nebude. To je také příčina zaostalosti a krachu všech společenství ignorujících soukromé vlastnictví. Prosperita Číny vyplývá především z toho, že obnovili garance soukromého vlastnictví. Úvahy typu - lidi je potřeba živit i když nejsou ničím užiteční vedou obvykle lidé, kteří se nejsou schopni uživit a získání majetku je pro ně naprosto nedosažitelné.

0 0
možnosti
MS

calypsol

6. 8. 2010 16:41
reseni

Pro takovehle situace existuje stare osvedcene reseni - valka.

0 0
možnosti
EK

Deleter

6. 8. 2010 8:14
EU

Evropská Uhnije se úporně snaží situaci nadále zhoršovat.

0 0
možnosti
EK

Deleter

6. 8. 2010 8:11
Pfff,

exportujeme hlavně práci, tak se nedivme, že je jí tu málo.

0 0
možnosti

ellukas

6. 8. 2010 7:51
Vážení

pokud 300 milionů čínských zaměstnanců dokáže dnes zaplatit světový trh, a obsloužit tak potřeby 4 miliard lidiček, tak to už máme komunismus, jehož charakteristickým znakem je, že teče bohatství plným proudem, jak vyšitý.

Kontrolní otázka: Komu bude Čína prodávat své výrobky ( tj. schopnost zaměstnat své lidi), až Evropa tyto výrobky nebude schopna kupovat., když už dnes má činské obyvatelstvo tak nízkou kupní sílu, že se nemůže koupit ani český špekáček.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

6. 8. 2010 10:15
Re: Vážení

Držme se faktů. Vroce 2009 se v Číně prodalo více aut než v USA, v letošním roce je očekáván nárůst o 30%. U jiného zboží je to podobné. Takže s těmi špekáčky je to poněkud úlet.

0 0
možnosti
KML

Královna Medvědice LXXXVIII

5. 8. 2010 23:05
nemůže

co dříve dělalo deset lidí dnes zvládne jeden. anebo může. Pokud budou lidi ochotní vyměnit část peněz za volný čas.  Kdyby se dělalo jen šest hodin denně, byl by život mnohem příjemnější.

0 0
možnosti
ML

m. l.

6. 8. 2010 0:01
Re: nemůže

To platí jen pro flákače a lenochy. Spousta lidí (a nejen podnikatelů) pracuje ráda a víc než těch "povinných" osm hodin. Takže se to zprůměruje :-)

0 0
možnosti
PO

POToole

5. 8. 2010 21:58
Vysoké daně, překážky pro volné

podnikání, byrokratický aparát, to vše zvyšuje nezaměstnanost, která byla v Evropě na pováženou ještě před hospodářskou krizí. USA mají problémy, ale jsou a budou na tom lépe než Evropa, i ta výroba z Číny se tam bude vracet rychleji. Evropě chybí pružnost a mobilita pracovní síly, v podstatě bude v budoucnu i nadále doplácet na své nevýhody jako celku (jazyky, kulturní a historické uzavřené komunity, malá nabídka levného bydlení pro migrující pracovníky atd.). K tomu všemu je zde plošně dosti vysoká životní úroveň, která není v korelaci s vydanými výkony, tedy u dost velké části populace. Ekonomická řešení existují, ale politicky jsou natolik nepopulární, že se do nich zatím pouští jen političtí sebevrazi. Asi je potřeba, aby bylo hůř než bude líp.... :-(

0 0
možnosti
ML

m. l.

6. 8. 2010 0:01
Re: Vysoké daně, překážky pro volné

R^

0 0
možnosti
K

kaktusak

5. 8. 2010 21:35
Čína prý už ztrácí konkurenceschopnost,

a to jedině kvůli určitému nárůstu platů zaměstnanců. Systém se nijak nezměnil. To tedy znamená, že ani sociální a byrokratický systém v Evropě nezpůsobil drahotu evropského zboží. 

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

5. 8. 2010 21:58
Re: Čína prý už ztrácí konkurenceschopnost,

Drahotu evropské zboží způsobují vysoké náklady na jeho výrobu. JE co cena kterou ovšem většina evropanů není ochotná zaplatit. Ale všichni jsou ochotni zaplatit čínskou cenu.

Bude se kupovat jenom to levnější. Cokoli jiného je irelevantní.

0 0
možnosti
PN

Strasak

5. 8. 2010 21:13
:-)

Váš závěr je chybný. Levnou práci z Číny musíme vyrovnat svojí prací, přece si nemyslíte, že čínani pracují zadarmo. Taky od nás berou zboží, akorát to nejsou hadry, ale turbíny, lokomotivy, ....

Nezaměstnanost se nemusí zvyšovat. Pokud se nezadlužíme, musíme zaplatit za dovoz vývozem a je tedy třeba vždy něco vyrábět. Bude se měnit jen naše životní úroveň. NEzaměstnanost může být za současných podmínek teoreticky i nulová.

0 0
možnosti
ML

m. l.

6. 8. 2010 0:07
Re: :-)

Zdalipak víte, kde je největší továrna na turbíny na světě? Vybavená osmdesáti speciálními dvouvřetenovými desetiosými stoji na obrábění lopatek, z nichž každý, kdyby byl vyroben v Evropě, by stál přes 1,000,000 EUR... No tak přes turbíny to asi nepůjde, zkusme něco jiného :-)

0 0
možnosti
ŠB

Štěpán Binko

5. 8. 2010 19:23
Otázkou jenom je,

kolik know-how Číňanům ještě chybí, kolik firem ještě budou muset koupit, než už žádné další potřebovat nebudou. Pak přijde bod zlomu.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

5. 8. 2010 19:27
Re: Otázkou jenom je,

Taky to tak vidím. Ve skrytu však doufám, že začnou také spotřebovávat (podobně jako když se tady otevřely trhy) a nebudou stačit vyrábět pro sebe. Zadlužení moc nejsou, když si každý Číňan půjčí 100 USD - zvedne to poptávku o 130 miliard USD. Na druhou stranu se zas bojím, co to udělá z cenami surovin. Když se tam bude každý rok prodávat tolik aut, bude jich tam za chvíli jezdit víc než v Evropě.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!