Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diktatura věřitelů

Představme si uzavřenou ekonomiku. Zemědělci produkují potraviny, těžební společnosti prodávají suroviny, firmy zhotovují výrobky a služby. Stát si ze všeho bere podíl, který potřebuje pro své zaměstnance a jako náklad pro služby, kterými zdůvodňuje svoji existenci.

Pokud vládci státu neumí hospodařit, půjčují si od občanů na svůj provoz. Mnozí občané tím získávají podíl na příjmech státu. Provoz státu lze vylepšit, náklady snížit, ale úroků se stát nezbaví. Mohou nastat různé otřesy, ale majetek i občané zůstávají v příslušné Zemi, jen se mění jejich podíl na práci a majetku.

Realita je však jiná. Země si na světových trzích konkurují. Navíc existují země, které suroviny mají a země, které je nemají. Země, která produkuje suroviny, si může koupit výrobky kdekoliv. Může se výrobky „nasytit“ a nepotřebuje další, nemusí prodávat více surovin. O suroviny může také klesnout zájem. Když majitel omezí produkci surovin, nevzniká mu ztráta.

Každá země však suroviny potřebuje. Bez nich by nebylo teplo, energie, ani základ výrobků. Surovinami se nelze „nasytit“, jsou zapotřebí stále.

Země, která vyváží především výrobky (tedy práci) má při omezení poptávky vážný problém. Lidé vytvářejí náklady, i když nic neprodukují. Země s důkladným sociálním státem mají jako celek prakticky stálé fixní náklady. Firmy propustí nevyužité zaměstnance, takže je přímo neplatí. Zaplatí je však stát, a ten může získat peníze pouze od těch, kteří pracují a něco vlastní (lze jim něco vzít). Z vnějšího pohledu má země jako celek pořád stejné náklady, jen její firmy prodávají do světa méně výrobků. Země, která má potíže s prodejem svých výrobků si obvykle nemůže půjčit od svých občanů. Protože ti také nic nemají a sami si půjčují.

Země produkující výrobky si tedy půjčí od těch, kteří prodávají suroviny. Tím se příslušné zemi vše prodraží. V extrémním případě může taková země zaplatit na úrocích stejně jako za suroviny. Placením úroků dlužník nic nezískává, jen tím platí za svoji předchozí nezodpovědnost.

Když dluhy dosáhnou hodnoty, při které vzniká pochybnost o schopnosti platit úroky, věřitelé přestávají půjčovat. Co však s těmi penězi, které k vlastníkům surovin neustále proudí? Za výrobky a služby je nedokáže utratit. Kupuje tedy majetek v zadlužené zemi. To je to poslední za co může tu virtualitu směnit.

Globální situace je jistě komplikovanější. Čína nevyváží suroviny, ale výrobky. Podíl čínských výrobků na všech trzích roste. Nikdo je nemusí kupovat, může si je vyrobit sám. Problém je v tom, že vše vyrobí s vyššími náklady. Rozdíl v kvalitě, umožňující zdůvodnit vyšší cenu se postupně snižuje, ojediněle začíná i opak (nejen že to je levnější, ale i kvalitnější).

Země tedy nakupuje výhodně z Číny, ale jako celek má náklady, jako kdyby se ty výrobky vyráběly doma. Ty náklady však nezaplatí lidé v cenách čínského zboží, zaplatí je v platbách státu, který peníze přerozdělí těm, kteří nejsou schopni čínské práci konkurovat. Jsou tedy nezaměstnaní nebo zaměstnaní ve zbytečných státních úřadech. Náklady země jako celku jsou tedy pořád stejné, jen se v ní koná méně užitečné práce. Není to proto, že by lidé nechtěli pracovat. Je to proto, že jejich práce je vždy zatížena náklady státu. S touto přirážkou je práce lidí na globálních trzích stále méně prodejná.

Bez snížení nákladů státu, které se promítají, jako přirážka k ceně práce, se státy bez surovin nejen zadluží. Státy i lidé přijdou o majetek, protože z jeho rozprodeje platí výdaje a úroky. Stát to z těch lidí stejně nakonec vybere. Dokud toho bude schopen, budou ho věřitelé podporovat. Výsledkem je země, ve které jejím občanům a státu nic nepatří, stát neposkytuje žádné služby a všichni musí pracovat. Jen pracující člověk má pro věřitele hodnotu. Náklady na jeho reprodukci však musí být nižší než náklady jiných pracujících ve světě a to minimálně o úroky z dluhů, které děláme teď. Ostatní věřitel nařídí vyhubit. Z hlediska splacení dluhu jsou mu takoví lidé k ničemu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivo Vašíček | čtvrtek 1.4.2010 18:40 | karma článku: 25,81 | přečteno: 1894x
  • Další články autora

Ivo Vašíček

Islamisté a Křižáci

V uplynulých týdnech jsem často četl prohlášení o tom, že jsme po teroristických útocích ve Francii ve válce. Taková prohlášení však svědčí o nepochopení situace, protože ve válce jsme už dávno.

21.12.2015 v 16:54 | Karma: 29,57 | Přečteno: 1905x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Budeme spojenci s ISIL v boji proti Rusku?

Už od roku 2006 USA organizují USA změnu režimu v Sýrii. Přestože měla CIA už v roce 2011 informace o tom, že díky americké podpoře syrské „opozice“ vzniká Islámský stát, pokračovali v dodávkách zbraní. Wikileaks.

12.10.2015 v 10:34 | Karma: 44,62 | Přečteno: 5211x | Diskuse| Politika

Ivo Vašíček

Uprchlíci nejsou problém, problémem je naše pokrytectví.

Žijeme v zemi, která je členem NATO. Z pohledu nečlenských zemí, je NATO vojenským útočným uskupením, které plní zájmy vlády USA. Pod vylhanými záminkami napadáme ostatní země a připadá nám to zcela normální.

21.8.2015 v 16:12 | Karma: 31,03 | Přečteno: 2227x | Diskuse| Ostatní

Ivo Vašíček

Řecké referendum - demokracie na podruhé.

Referendum k přijetí podmínek věřitelů navrhl v Řecku Jorgos Papandreu na 4.prosince 2011. Návrh referenda věřitele vyděsil a vyvinuli příslušný tlak na vládu. Předseda vlády nakonec odstoupil, a referendum se nekonalo.

10.7.2015 v 9:23 | Karma: 16,91 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Důchodový a daňový systém je mimo technologickou realitu.

Současné koncepty výběru daní a financování důchodů vycházejí z technologické reality poloviny minulého století. Důchodový a daňový systém založený na zdanění mezd nemůže dále fungovat.

3.6.2015 v 11:30 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Partneři z Francie vsadili každý sám podobná čísla, miliony vyhráli oba

17. května 2024  8:25

Jako o mimořádně vzácném případu hovoří experti o výhře ve francouzské loterii, ve které uspěli muž...

Vypadá to jako plakát k hororu. Brity vyděsil rudý portrét Karla III.

17. května 2024  8:16

Značnou pozornost vzbudil portrét, který si nechal vyrobit britský panovník Karel III. Dílo malíře...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  8:13

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Americkým Houstonem se prohnala mohutná bouře, vyžádala si čtyři oběti

17. května 2024  8:09

Nejméně čtyři lidé přišli o život při silných bouřkách, které se ve čtvrtek přehnaly přes město...

Dlouhodobý pronájem bytu 3+1 v Bílině , ul. Za Chlumem
Dlouhodobý pronájem bytu 3+1 v Bílině , ul. Za Chlumem

Sídliště Za Chlumem, Bílina - Teplické Předměstí, okres Teplice
10 835 Kč/měsíc

  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!