Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
GF

Georgis Fasulis

5. 4. 2010 20:52
Čínská bezkonkurenčnost je založena na novodobém otrokářství

Nebudu (protože nechci) polemizovat s expresivním pojetím závěru článku, ale poznámku bych měl k té části, kde se mluví o neschoponosti konkurence ostatních (vyspělých ) států Číně, cituji:  "....který peníze přerozdělí těm, kteří nejsou chopni čínské práci konkurovat. Jsou tedy nezaměstnaní nebo zaměstnaní ve zbytečných státních úřadech."  --- Ano, vyspělý svět nedokáže Číně konkurovat v nákladech na pracovní sílu. Je to dáno novodobým otrokářským systémem komunistické Číny a taky systémem, jež je bezohledný k životnímu prostředí obecně.

Jsou dvě možnosti, jak se vyrovnat s takovou (vyloženě nemravnou) konkurencí:

1) Zrušit i v ostatních státech sociální státy a demokracii a nastolit systém podobný Číně - totalitu moci, síly a bezohlednosti k občanům i ke všemu, co občany obklopuje.

2) Přestat s Čínou obchodovat dokud bude týt z novodobého otrokářství na svých lidech.

Celkem by mě zajimalo, ke kterému bodu by se autor raději přiklonil - podle jeho článků bych ho tipnul na bod 1) :-)

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

5. 4. 2010 23:41
Re: Čínská bezkonkurenčnost je založena na novodobém otrokářství

Novodobé otrokářství je propagandistická fikce. Životní úroveň Číňanů, kteří reálně konkurují Evropanům není příliš odlišná od životní úrovně v Evropě. 70% Číńanů se na příslušném procesu vůbec nepodílí. Letos výrobci aut plánují prodat těm "otrokům" 20mil nových aut. Loni jich tam prodali téměř 15 mil. V Šanghaji jsou stejné platy jako v ČR, v Honkkongu jsou trojnásobné. Cca miliarda chudáků v Číně nemá na celý konkurenční proces téměř žádný vliv (vesničan, který nemá žádný plat a živí se na svém políčku pro nás konkurencí není).

Nechápu z čeho usuzujete, že preferuji totalitu moci. Já si však uvědomuji, že nám reálně hrozí. Sociální systémy zkrachují tak, jako tak, to není otázka přání, ale ekonomické reality. A ti lidé se celkem jistě zcela nedemokraticky vzbouří.

Řešení není ve snaze konkurovat Číně v oblasti průmyslu, ale v oblastech, které oni zatím nezvládají. Tak to řeší např. Finsko. Moje články asi moc nečtete, uvádím to v nich.

0 0
možnosti
K

kaktusak

4. 4. 2010 2:05
A jak ten věřitel donutí dlužníka ke splacení dluhu?

Kdyby Západ řekl Číně, že ty dluhy nezaplatí a zabavil Číně majetek, tak s tím Čína vůbec nic neudělá. Dluhy v nedávné minulosti neplatila řada zemí a suverenita jim zůstala.

Tahle země je dlouhodobě schopna z vlastních zdrojů vyrábět dost potravin i energie pro 10 miliónů lidí. Jestliže to nedělá, pak jen proto, že je zrovna lacinější něco dovážet. 

0 0
možnosti
P9

pavel 99

4. 4. 2010 12:30
Re: A jak ten věřitel donutí dlužníka ke splacení dluhu?

koukám, že Vaše "myšlenková" schémata jsou stále stejná. Ukrást, neplatit......:-(

0 0
možnosti
K

Kvetuska55

3. 4. 2010 16:51
Pan Vašíček - ekonom pravice?

Nevíte kde a kdy vystudoval ekonomii? Ví vůbec ten člověk něco o statistice? Podíval se někdy na Eurostat? Odpovím si sama: nevystudoval, ne, ne.

Ale jako propaganda, dobrý. ;-)

0 0
možnosti
AB

Alexus

4. 4. 2010 12:04
Re: Pan Vašíček - ekonom pravice?

NEverim zadne statistice ,kterou si sam nezfalsuju

Winston Churchil...

Co kdybys prestala byt naivni a prestala verit statistickym srackam upravenych desitky let tak,aby ovcani si mysleli,ze se mame skvele a zadna krize neni hmmm...

0 0
možnosti
KPOM

Krutá pravda od medvědice

3. 4. 2010 0:39
stát si ale od občanů půjčit může

Stačilo by, aby byla státní banka. Víte kolik lidé mají peněz v bankách? A na úvěrech by mohl stát naopak vydělávat. Např. stavební spoření by mělo být jedině u státních bank.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

3. 4. 2010 1:09
Re: stát si ale od občanů půjčit může

Tak to bohužel není. Míra úspor je výrazně nižší, než míra dluhů. Stát nepotřebuje vydělávat na úvěrech, jednodušší to má přes inflaci. Nejvíce dluhů je inflačních "sttát půjčí sám sobě". Tyhle monetární kejkle nic neřeší. Je úplně jedno jak si svoji porci s úspor vezme. Celkové zahraniční dluhy této země (stát+firmy+občané) jsou na úrovni ročního HDP.

0 0
možnosti
L

Luborka

2. 4. 2010 14:33
Aniž bych chtěla cokoli rozporovat,

ráda bych pochopila souvislosti. Konkrétně větou: "Mohou nastat různé otřesy, ale majetek i občané zůstávají v příslušné Zemi, jen se mění jejich podíl na práci a majetku". Proč se děje taková věc, jako máme možnost pozorovat např. v rámci obchodních řetězců, u pokladny často slyšíme zcela jasný přízvuk cizinců.(asi se to týká celé Evropy a zámoří) Společnost pláče nad vysokou nezaměstnaností ale dovolí si takový luxus, že poskytuje práci jiným (z mého pohledu je to v podstatě duplicitní sociální výpomoc slabším, kterou dotujeme všichni). Jasně se ukazuje, že pokud si neumíme vydělat na sebe, je složité vydělávat na jiné. To co nutně musí nastat je regulace. Teď je otázka co regulovat a kde. Nemáme li suroviny, které bychom mohli vyvážet, proč krátíme své zisky tím, že rozdáváme práci jiným. Nebo to snad na naši ekonomiku nemá vliv? Myslím, že Čína bude v podobné situaci v okamžiku, kdy se u nich rozmnoží cizinci. (Obávám se, že to dlouho nebude hrozit, je jich příliž moc.)

0 0
možnosti
P

PavelRuzicka

2. 4. 2010 16:34
Re: Aniž bych chtěla cokoli rozporovat,

To není o cizincích, kdyby stát nedral lidi z kůže nehorázným daňovým zatížením, aby uživil nepracující, byla by naše práce levnější a nemusely by si podniky najímat cizince. Když vedle sebe postavíte Čecha a např. Moldavana, za jeden plat onoho Čecha najmete dva Moldavany proč kupovat práci jednoho , když mohu mít práci dvou. Jediné , co mne nutí najímat Čechy, je patriotismus. Regulace nikdy nic nevyřešila, jediné co dokázaly státy regulací trhu, je dostat nás do toho stavu, kde jsme nyní.

0 0
možnosti
M

marionlake

2. 4. 2010 7:44
Skvěle napsáno

naprosto souhlasím

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

2. 4. 2010 9:41
Re: Skvěle napsáno

dík

0 0
možnosti
VH

Totedyne

1. 4. 2010 21:09
v něčem máte možná i pravdu, ale ČR se to netýká ....

 Česká republika má podle statistických dat přebytek exportu nad importem. V ČR exportéři nakupují elektřinu, plechy, zaměstnance a další dodávky, vyrobí zde nějaké zboží a to vyvezou, prodají a přivezou devizy. Ty musí vyměnit za koruny, aby mohly zaplatit svoje nákupy v ČR.

Pokulhává ale hlavně vnitřní spotřeba. Na tu navazuje omezení investic. Bohatí díky reformě ušetřili na daních, ale investice omezují. Vázne odbyt. Spořivý bohatí lidé proto nechávají peníze na vkladech v bankách. Komerčním bankám tedy zůstávají peníze pro které nemají uplatnění. Tak přebytek ukládají do centrální banky. Nebo centrální bance splácejí staré půjčky a nově si nepůjčují. Centrální banka stahuje peníze z oběhu. Centrální banka je ale taky stát. Takže pravicová politika způsobuje, že komerční banky si ukládají v centrální bance, centrální banka (tj. stát) se zadlužuje. Na rozdíl od zadlužování státu vládou toto zadlužování nepodporuje hospodářskou činnost, ale utlumuje ji.

0 0
možnosti
N

nesher

1. 4. 2010 21:16
Re: v něčem máte možná i pravdu, ale ČR se to netýká ....

Nesmysl, socialistická politika žití na dluh z dávek vede k bankrotu, viz. Maďarsko či Řecko. Malou zemi jako ČR bude vždy živit export, domácí spotřeba bude vždy marginální. To co navrhujete může fungovat jen chvíli, dluhy vás jednoho dne doženou, je to myšlení max. na příští den. Rv

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

1. 4. 2010 19:21
Neexistují suroviny samy o sobě.

Pouze ve vztahu k poptávce na trhu. Pazourek byl ve středověku žádanou surovinou,  dnes je bezcenný. Dřevo bylo kdysi taky vzácnou surovinou. Uran byl bezcenný.  A tak dále.

Druhou důležitou věcí je, že ekonomika není hra skonstatním součtem. Obecné bohatství může růst, stagnovat nebo i klesat.

Pokud by v ideálním případě nastala  ekonomická svoboda, bez jakýchkoliv zásahů států do ekomiky, Čína by měla velký problém nám konkurovat.

0 0
možnosti
LV

lubanek

1. 4. 2010 19:18
Čína všechno ubije.

Zdravím.R^

0 0
možnosti

lost

1. 4. 2010 18:59
bumerang

bílý muž nakupoval od čindiánů jich majetek za vodku a staré flinty, nyní žlutý muž bude nakupovat majetek bledé tváře, či dlouhého nosu stylem ,,reality za virtuality,,+za heroin .EU

0 0
možnosti