Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Julda Fulda byl narcis

Po únoru 1948 se stal uměle vytvořenou legendou, kterou komunisté potřebovali. Julius Fučík (později, když po něm úřady pojmenovaly v Holešovicích park kultury a oddechu, byl lidem familiérně nazýván Julda Fulda).  

 

Julek, jak mu kamarádi říkali (Julius Fučík se jmenoval i jeho strýc, známý hudební skladatel z přelomu 19. a 20. století), se narodil v roce 1903 v Praze a po otci zdědil divadelní sklony. Na jevišti se objevoval už jako dítě, o jeho vášni svědčí i pozdější převleky, třeba když si lepil vousy a vydával se za profesora Horáka (přáteli byl přezdíván „dítě s plnovousem“). Ferdinand Peroutka to glosoval slovy: ‚Říkal, že se ukrývá před policií, když prchal před milenkou, která ho omrzela.‘

 

Uprchl do Bolívie?
Po maturitě studoval Fučík na filosofické fakultě a roku 1921 vstoupil do KSČ. Byl členem Devětsilu, Levé fronty a léta i šéfredaktorem Tvorby. Pracoval také v Rudém právu a působil jako jeho dopisovatel v Moskvě. Fučíkovy reportáže ze SSSR však byly velmi tendenční. „Zemi, kde zítra znamená již včera“ popisoval v růžových barvách, ačkoli věděl, že trpí bídou a stalinským terorem. V roce 1938 se oženil se svou soudružkou ve zbrani Gustou. Za svědky na svatbě jim byli Jan Šverma a později nechvalně proslulý Bedřich Reicin, kterého Fučíková po válce vinila z Julkova udání. Fučík byl zatčen v dubnu 1942, v následujícím roce byl odsouzen k trestu smrti a 8. září 1943 ve věznici v Berlíně-Plötzensee popraven oběšením (nikoli gilotinou, jak se učilo). Osud jeho tělesných ostatků není známý. Vznikaly i pověsti, že byl vlastně kolaborantem gestapa a jeho poprava byla zinscenována, aby unikl trestu. Dokonce se zmiňovalo, že uprchl do Bolívie, což ale nebyla pravda.

 

Dodatečná cenzura

Literární kritici u Fučíka oceňují jeho smysl pro dramatičnost a emocionální sdělení, ovšem s vysokým stupněm sebeprezentace, až narcisismu. O pravdivosti Reportáže psané na oprátce se dodnes vedou diskuse. Některé pasáže byly žijícími svědky zpochybněny (Riva Friedová-Krieglová), jiné byly na zásah ÚV KSČ raději vynechány (Gusta Fučíková prý už v roce 1964 žádala, aby byla kniha vydána v nezkrácené podobě, což se stalo až po roce 1989). Nejdiskutovanější je Fučíkova statečnost. Zaprvé: nikdo z jeho soudruhů nechápal, proč nepoužil proti gestapu při zatýkání ani jednu ze svých pistolí, což bylo pro odbojáře pravidlo, a místo toho je strčil do postele domácích a vyšel z úkrytu. Další záhada: v letech zatčení byl minimálně šestkrát viděn na různých místech Prahy v přátelském rozhovoru s komisařem gestapa Böhmem. Nabízelo se jediné vysvětlení - že své kolegy udal.

 

Konec "vysoké hry"

On sám přiznal, že u výslechů mluvil, ale jen o lidech, kteří už byli ve vězení nebo mrtví a že s Němci hrál „vysokou hru“. Peroutka k tomu poznamenal: ‚Buď jeho bohémské nervy byly příliš slabé, aby dlouho snesly mučení, nebo tohoto milovníka života pojala divoká touha, že přece snad může zůstat naživu, a zaplatil za to.‘ Ředitel Krátkého filmu a předtím vyšetřovatel a jeden ze zakladatelů StB Kamil Pixa, v televizním dokumentu Uvnitř vnitra prohlásil, že Fučík udal, koho mohl. Tuto verzi sdílela i Marie Zápotocká, vdova po československém prezidentovi.
Ať to bylo jakkoli, po roce 1989 legenda neohroženého komunistického novináře, spisovatele a překladatele pohasla a nyní už skoro nikoho nezajímá. 

Autor: Vašek Vašák | úterý 6.1.2015 16:08 | karma článku: 28,83 | přečteno: 2024x
  • Další články autora

Vašek Vašák

Tragicky vykoupená genialita

Životopisný román Já, Vincent je strhující a poctivé dílo. Spisovatel, scenárista a herec Jiří Žák ho „vyseděl“ mnohaletým studiem reálií, malířovými dopisy i událostmi, které postavil van Goghovi život do cesty.

8.12.2020 v 15:57 | Karma: 10,97 | Přečteno: 356x | Diskuse| Poezie a próza

Vašek Vašák

Taxmeni 50 let

Původně hráli něco mezi bluegrassem a folkem, pak moderní i military country. Od okamžiku, kdy se sešli poprvé, uplynulo padesát let!

12.8.2020 v 8:55 | Karma: 17,61 | Přečteno: 558x | Společnost

Vašek Vašák

Lustig znamená veselý

Hana Hnátová, sestra spisovatele Arnošta Lustiga, přežila Terezín, Osvětim i Mauthausen a dnes, ač téměř pětadevadesátiletá, o svých zážitcích vypráví.

22.4.2019 v 13:05 | Karma: 19,32 | Přečteno: 422x | Kultura

Vašek Vašák

S nemocí se nebojuje

Petru Hanáčkovi oznámili lékaři, že má rakovinu. Bylo mu pětačtyřicet let. On však odmítl devastující operaci, a za pomoci své manželky Martiny se rozhodl vyléčit se.

26.11.2018 v 19:54 | Karma: 29,91 | Přečteno: 2771x | Diskuse| Společnost

Vašek Vašák

Fanoušci musejí být šílení

S Tour de France mám trochu problém. Na jedné straně obdivuju umění jezdců, na druhé straně moc nevěřím, že ho dosahují bez podpůrných prostředků. Nejvíc mě ale irituje chování diváků a nechápu, proč ho pořadatelé tolerují.

25.7.2018 v 15:40 | Karma: 20,08 | Přečteno: 885x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  6:54

Aktualizujeme Izraelská armáda zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

Test nákupu lístků na MS od překupníků. Nevyplatí se to, hokej nejspíš neuvidíte

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1232x
Jsem hudebník, novinář a (s prominutím) spisovatel. Vystudoval jsem SPŠE Hořovice a Lidovou konzervatoř (dnešní Konzervatoř J.Ježka) - obor zpěv a skladba. Tři roky jsem byl projektantem, pak (vlastně až dodnes) muzikantem. Napsal jsem řadu písní pro naše přední zpěváky (V. Špinarová, H. Zagorová. J. Korn ad.), mé album Masky se stalo exponátem Muzea Vl. Vysockého v polském Koszalinu. Zkomponoval jsem hudbu k několika americkým filmům (Stockholm Syndrome, Goreality, Pill Word, Jesus Now). Jako interpret jsem vystupoval 10 let v asi tisíci představeních dvojice Šíp – Uhlíř, zpíval jsem i s několika skupinami. Do nedávna jsem byl kapelníkem legendárního undergroundového "sdružení" Aktual (ke spolupráci s M. Knížákem mě přivedl textař Z. Rytíř). Od roku 1991 jsem i novinářem. Byl jsem redaktorem Xantypy, Týdeníku Televize, šéfredaktorem hudebního internetového časopisu www.make.cd. Psal jsem (event. píšu) do Mladého světa, Ahoje na sobotu, Reflexu, Koktejlu, Time In, Sportu, Receptáře, Xantypy atd. Vyšlo mi 7 knih (do dalších jsem přispěl), Pouť za černým Kristem obdržela cenu M. Ivanova za Knihu literatury faktu 2005-07.