Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fotbal? Simulanti, lháři a psychopati

To, co se odehrává ve fotbale ve jménu vítězství, už nemá s principy slušného sportu nic společného. Blíží se to gladiátorským hrám na život a na smrt. Tím neříkám, že by se mělo hrát v rukavičkách, ale všechno má své meze.  

Luis Suárezsport.lidovky.cz

 

Někdy mám pocit, že po hřišti pobíhá dvaadvacet simulantů, kteří jsou ochotni upadnout při každém dotyku (i „nedotyku“) soupeře. Nezapomenu, jak jsem se styděl za Jana Rezka, když nafilmoval v rozhodujícím zápase se Skotskem o postup na ME 2012 penaltu a pak se dušoval (byť usvědčen kamerami), že tam kontakt se soupeřovou nohou byl. Kdo ho k takovému jednání vychoval? Nejspíš trenéři - tedy bývalí hráči, pro něž to asi bylo normou.

Nebo celý stadion vidí, že aut mají házet modří a hráči v bílém lžou, že někdo z modrých ještě balon tečoval. Co je to, proboha, za morálku?!

Anebo proč rozhodčí tolerují, když se při trestném kopu nebo rohu vzájemně drží obránci i útočníci kolem pasu nebo za dres? Copak neznají pravidla? A proč to zásadně neřeší UEFA a FIFA?

Sám jsem fotbal dlouho hrál (i když jen na zanedbatelné úrovni), ale nikdy by mě nenapadlo „zajet“ do soupeře bez míče s tím, že ho můžu zranit! To už považuju skoro za trestný čin. Skočit soupeři kolenem do zad, jako to udělal na MS 2014 kolumbijský obránce Juan Camilo Zúňiga Brazilci Neymarovi, a zlomil mu obratel, může udělat jen psychopat nebo zločinec. Stejně jako skosení Kostaričana Joella Cambella v nastaveném čase Maxi Pereirou, za což byl uruguayský hráč vyloučen. A tak dále a tak dále.

Starší čtenáři si určitě vzpomenou na předčasný konec kariéry jednoho z největších talentů české kopané Rudolfa Kučery, když ho udeřil loktem do hlavy obránce Górniku Zabrze Oślizło. Proč jsme se nepoučili a dodnes se toleruje hra lokty při výskoku (mám pocit, že třeba Libor Došek by se bez máchání rukou neuměl odrazit) a neudělují se za ni VŽDYCKY aspoň žluté karty?

Za vrchol pak považuji (už třetí) kousnutí uruguayského fotbalisty Luise Suáreze, který se bezprostředně po zápase směšně bránil tím, že to udělal nechtěně v pádu a přiznal se až na nátlak FC Barcelony, kam by měl po MS přestoupit.

Proč jsou hráči srabi a nejsou ochotni nést za své vědomé činy hněv (či posměch) fanoušků, eventuálně disciplinární trest? Proč jsou ochotni udělat pro úspěch svého mužstva a svou nehynoucí slávu cokoliv? Proč se nad tím už dávno nezamýšlejí (a nekonají) fotbalové orgány? 

Proč trenéři nevychovávají své svěřence k tomu, že důležitější než vítězství za každou cenu je pohledná hra, kvůli níž budou chodit do ochozů fanoušci a fair play?

Svoji úvahu zakončím oblíbenou floskulí – některé věci (ve fotbale) mi hlava nebere. A to jsem úmyslně vynechal fotbalovou korupci. A rozhodčí. To jsou kapitoly samy pro sebe.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vašek Vašák | sobota 5.7.2014 11:42 | karma článku: 27,26 | přečteno: 1310x
  • Další články autora

Vašek Vašák

Tragicky vykoupená genialita

Životopisný román Já, Vincent je strhující a poctivé dílo. Spisovatel, scenárista a herec Jiří Žák ho „vyseděl“ mnohaletým studiem reálií, malířovými dopisy i událostmi, které postavil van Goghovi život do cesty.

8.12.2020 v 15:57 | Karma: 10,97 | Přečteno: 356x | Diskuse| Poezie a próza

Vašek Vašák

Taxmeni 50 let

Původně hráli něco mezi bluegrassem a folkem, pak moderní i military country. Od okamžiku, kdy se sešli poprvé, uplynulo padesát let!

12.8.2020 v 8:55 | Karma: 17,61 | Přečteno: 563x | Společnost

Vašek Vašák

Lustig znamená veselý

Hana Hnátová, sestra spisovatele Arnošta Lustiga, přežila Terezín, Osvětim i Mauthausen a dnes, ač téměř pětadevadesátiletá, o svých zážitcích vypráví.

22.4.2019 v 13:05 | Karma: 19,32 | Přečteno: 422x | Kultura

Vašek Vašák

S nemocí se nebojuje

Petru Hanáčkovi oznámili lékaři, že má rakovinu. Bylo mu pětačtyřicet let. On však odmítl devastující operaci, a za pomoci své manželky Martiny se rozhodl vyléčit se.

26.11.2018 v 19:54 | Karma: 29,91 | Přečteno: 2771x | Diskuse| Společnost

Vašek Vašák

Fanoušci musejí být šílení

S Tour de France mám trochu problém. Na jedné straně obdivuju umění jezdců, na druhé straně moc nevěřím, že ho dosahují bez podpůrných prostředků. Nejvíc mě ale irituje chování diváků a nechápu, proč ho pořadatelé tolerují.

25.7.2018 v 15:40 | Karma: 20,08 | Přečteno: 885x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říší, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1213x
Jsem hudebník, novinář a (s prominutím) spisovatel. Vystudoval jsem SPŠE Hořovice a Lidovou konzervatoř (dnešní Konzervatoř J.Ježka) - obor zpěv a skladba. Tři roky jsem byl projektantem, pak (vlastně až dodnes) muzikantem. Napsal jsem řadu písní pro naše přední zpěváky (V. Špinarová, H. Zagorová. J. Korn ad.), mé album Masky se stalo exponátem Muzea Vl. Vysockého v polském Koszalinu. Zkomponoval jsem hudbu k několika americkým filmům (Stockholm Syndrome, Goreality, Pill Word, Jesus Now). Jako interpret jsem vystupoval 10 let v asi tisíci představeních dvojice Šíp – Uhlíř, zpíval jsem i s několika skupinami. Do nedávna jsem byl kapelníkem legendárního undergroundového "sdružení" Aktual (ke spolupráci s M. Knížákem mě přivedl textař Z. Rytíř). Od roku 1991 jsem i novinářem. Byl jsem redaktorem Xantypy, Týdeníku Televize, šéfredaktorem hudebního internetového časopisu www.make.cd. Psal jsem (event. píšu) do Mladého světa, Ahoje na sobotu, Reflexu, Koktejlu, Time In, Sportu, Receptáře, Xantypy atd. Vyšlo mi 7 knih (do dalších jsem přispěl), Pouť za černým Kristem obdržela cenu M. Ivanova za Knihu literatury faktu 2005-07.