Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsme volili Miss..

Bylo v neděli před polednem a už se mělo nosit na stůl nebo alespoň o jídle začít seriózně uvažovat. Místo příborů nám vnučka  rozdala lístečky a doporučila: "Žádný švindle!..Boduje se od jedné do deseti.."

 Před každým z nás ležela propiska, ta má zrovna nepsala.  Na opěradle gauče opřeny zády o zeď postávaly missky a tvářily se, jako by se jich to netýkalo. Alespoň se mi to zdálo podle strnulých výrazů v jejich plastikových tvářích. Samy ovšem nenapochodovaly, ale nastavěla je tam osmiletá Michaela. Byly to barbíny s dosti poničenými a prořídlými hřívami.  Jak šel čas, postupně  jich přibývalo a najednou máme rovnou dvacítku těch umělých krásek. A navíc dva chlapíky barbiňáky - Barbecua a Pljuščenka.

Seděli jsme v obýváku a dívali se jeden na druhého. Já, manželka a dcera. Vnučka brala barbíny do rukou - některou přičísla, jiné alespoň urovnala záhyby šatů.. Táhlo se to a já měl hlad. Už jsem si představoval naložený talíř s dvěma řízky napříč a jedním nadél, pár brambor, křehoučký salát, sklenku piva a potom kávu s kouskem tyčinky musli..Barbíny byly vyzáblé a některé se slabostí kácely. Taky tak dopadnu, jestli.. 

"Začínáme..," řekla vnučka a rozhlédla se, zda jsme připraveni...    "Nejprve se představíme,  holky, že a usmívejte se očičkama i pusinkou...." 

 Vzala to zkraje a ukazovala na ně a říkala jména, která pro ně vymyslela...Já si to přemílal po svém...Čuru Muru, kráska čínského původu, chladná  seveřanka Erika, vdova v černém Nikol, Katka s dlouhými kudrnatými vlasy a srdcem z látky místo plavek, rajcovní Leontýnka, pak Valentýna s vlasy až k patám. Dále Momka, která mi živě připomínala kohosi, kdo se mnou oral dlouho a více než mi bylo milo a zdrávo (byla na to tehdy dobře vybavena, jak je to s ní dnes, nevím)...Eliška - ta jako by z oka vypadla doktorce z prvního patra, jež si s oblibou pouští uprostřed noci církevní chorály na plné pecky. Tak ty vyřadím nejdřív, usoudil jsem mstivě.. Začal jsem si je přece jen více prohlížet...Helena, u níž jsem nevěděl, co si mám o ní myslet (ty bývají nejnebezpečnější), vamp  Renata a Jiřka, něco jako femme fatal v hanáckém vydání. Domácká buchta Pepína a rozšafná Lojzka a ještě několik dalších a taky velmi krásných házelo na mne cukrbliky....

Zbývalo dohodnout pravidla soutěže.."Já bych to vzal z jedné vody načisto. Šoupnem přímo finále, ať ty fešandy hnedle vědí, na čem jsou..Popláčou si a my si dáme baštu a oslavíme vítězku," navrhl jsem s nevinným úsměvem..

 Vnučka jako vždy prohlédla mou lest a řekla důrazně: "Po každém kole jedna pryč..a tak furt....".  Šmarjá, devatenáct kol..víc jak v profiringu..

 "Tak to ne," zasáhla manželka.."Já to jídlo kvůlivá blbině nevyhodím.."

"Bať," podpořil jsem ji, "ohřívaný já nerad, ale bodlo by i to.."  

Dcera nás konejšila..."To půjde rychle, že Miško... zaspícháme se, odvolíme  a pak si pustíme pohádku O neposlušném kůzlátku.."

""Táák konec řečí...začneme,ať to odsejpá..," zavelel jsem doma snad poprvé.. 

Naklonili jsme se nad lístky...Pro začátek jsem napsal všem nulu (propiska už sloužila). Vnučka se nemohla s žádnou rozloučit a dávala šmahem krasopisné desítky (ve škole ovšem škrábe)...Rozhodovaly tedy žena  a dcera...Vždy v životě ochotné ke kompromisu daly po pětce a byli jsme tam, kde jsme začali... Součet u všech stejný.. Tedy 13...nepěkné číslo.."S takovou se nikam nedoberem.." 

Druhé kolo probíhalo za mírné nervozity, jelikož bylo jasné, že některá z krásek musí z  řady ven. Začal jsem tvrdě diferencovat a  Momce dal bod a Elišce dva, ostatní to měly za protekční trojku.

Michaela kňourala, "Proč  Momka..?.Spinkává se mnou a je miloučká..Mám ji ráda..chudánka..".

 Před třetím kolem jsem si vzal mrkev a nahlas chroupal. Kručelo mi v břiše. Pes Ben (po rodičích z rodu shiba inu) doposud klímající u topného tělesa začal být nevrlý. Byl zvyklý v tuto dobu brát si něco stravy z mého pravého pantofle, kam jsem občas pouštěl sousta z osobního přídělu. Přišel jeho čas a on hledal a hned našel viníka. Předními tlapkami se opřel o okraj gauče, popadl mezi zuby odloženou Momku a pelášil s ní po koberci. Třepal barbínou nahoru a dolů a mlátil s ní o futra dveří, jako by z ní chtěl vytřást duši, kterou neměla. Křuplo to..a ještě jednou..Nejprve jí upadla ručička a pak nožička..nakonec hlava.. Chudák Momka...!. Je teď v plastikovém ráji....

Seběhlo se to velmi rychle. Vnučka smetla všechny barbíny na zem a dupala po nich a křičela. "Já chci Momku, já chci svoji Momku.."...  

 Miss jsme nezvolili a jedl jsem jenom já (se mnou i spokojený pes Ben). Řízky byly výborné a měli jsme jich víc než jindy...Manželka a dcera neměly na jídlo čas ani pomyšlení - utěšovaly Michaelu a lepily dohromady Momku.

Máme na to doma dvousložkové lepidlo..

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Vargulič | sobota 22.11.2008 10:00 | karma článku: 21,56 | přečteno: 1495x
  • Další články autora

Jan Vargulič

Jehla hledačka

Tak si mne ta jehla, lesklá a ostrá, mezi mnoha a mnoha lidmi našla, bodla a vpravila mi do ramene onen snad zázračný mok (pfizer). Zdvořile jsem se po chvíli zeptal, kdy se bude bodat, že čekám. Odvětili, že už se stalo.

17.3.2021 v 8:27 | Karma: 17,16 | Přečteno: 466x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Četná pozorování

..rázu přírodovědného mívám sedě u svého puzzliště a vyhlížeje ven na blízkou (dosáhl bych rukou?) střechu od sousedního baráku a úzký proužek nebe nad ní. Nekonečná říše živočichů všech tvarů a forem je pro mne žel zredukována..

9.3.2021 v 8:19 | Karma: 9,51 | Přečteno: 151x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Registrovanej

Díky výpomoci lidí tady okolo jsem šťastně (či nešťastně) registrovanej, mám své číslo (nikomu je neřeknu ani manželce), prý PIN, hluboko vpálené do ještě trochu živého masa jak to dobytče tam kdesi na už ne tak divokém Západě.

25.1.2021 v 8:55 | Karma: 13,05 | Přečteno: 305x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Ach, léto

Při šumění topolů, vlastně jen jednoho, sedával jsem na balkonu - já kripl - uprostřed i na okrajích žhavého léta s knihou v ruce, sedával a pospával poblíž truhlíku, byl ve výši mé hlavy a pěstovali jsme v něm afrikány. Kde se..

16.12.2020 v 7:34 | Karma: 12,16 | Přečteno: 135x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Pěkné okamžiky

Dívám se na ligový fotbal, zatímco žena vedle v kuchyni probírá sáčky a pytlíky s potravinami a vyřazuje ty s prošlou záruční lhůtou (já kupodivu procházím dále, i když jsem vlastnostmi taky pytlík). Poznamenávám k ní, že zápas..

30.11.2020 v 9:57 | Karma: 12,05 | Přečteno: 203x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  18:36

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

V pankrácké věznici je kritický nedostatek dozorců. Chybí i jídlo pro vězně

22. května 2024  18:28

Ministerstvo spravedlnosti žádá vládu zhruba o 1,2 miliardy korun navíc pro Vězeňskou službu. V...

V kancelářích farmaceutické firmy Novo Nordisk u Kodaně vypukl rozsáhlý požár

22. května 2024  13:52,  aktualizováno  18:06

Rozsáhlý požár zachvátil kanceláře dánské farmaceutické firmy Novo Nordisk nedaleko Kodaně....

Má místo končetin protézy. Britský parlament tleskal „bionickému poslanci“

22. května 2024  17:45

Britští politici ukázali výjimečnou jednotu, když společně potleskem ve stoje přivítali zpět v...

  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 731x
Nemýlím-li se (je to už pár let), živil jsem se (dobře i špatně) jako učitel. Mnohem raději se ovšem sám něco učím - může to být psaní blogů a čehokoliv nebo třeba liftovaný bekhend..Píši blogy i do Lidovek..