Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Masopustní rej na hradě a v podhradí

Tradičním symbolem masopustního průvodu je medvěd s medvědářem, smrtka, nevěsta, družba, turek, žid, kominík, ras, cikánka a slaměný panák. Kdo se za těmi maškarami skutečně skrývá, je tajemství.

Masopustní rej na hradě a v podhradí

     A je tady masopust. Možná o chvíli dřív než se sluší a patří, ale Maškary vyrazily mezi lid. Je to veselý průvod, který se prostřednictvím TV a internetu vecpe do každého domu, ke každé rodině. Během svého rejdění notně popíjí, cpou se vším možný a vesele poskakují.

     Tradičním symbolem masopustního průvodu je medvěd s medvědářem, smrtka, nevěsta, družba, turek, žid, kominík, ras, cikánka a slaměný panák. Kdo se za těmi maškarami skutečně skrývá, je tajemství.

     Na semináři Evropa a svět 2023, o prognózách vývoje v Evropě a ve světě do roku 2030 a vlivu na prosperitu České republiky, se tedy sešla skvadra. Tomio tentokrát netrhal rekordy v blábolení, protože jeho hvězdný host, exprezident Zeman by zřejmě vytuhnul už po 5 minutách. Hrdý na svůj dávný post prognostika jistě měl k prognózám co říct. Navzdory svému přiznání, jak se mýlil v police a že se tak mýlil ve všem. Jedním z hostů byl i slavný doktor Čuně Barták. Údajně prý ale nikoho neznásilnil, takže je otázka, co tam vlastně dělal.

 

     Jistý Vrábel napsal do Moskvy strýci Puťkovi dopis ve kterém  vyjadřuje upřímnou soustrast:

     „Tímto dopisem bychom rádi vyjádřili upřímnou soustrast rodinám lidí, kteří ztratili život při útoku na Belgorod 30.12. 2023, především rodinám zesnulých dětí. Rádi bychom vyjádřili upřímnou soustrast celému ruskému národu i Vám oběma“. 

     Chvíli jsem byl na vážkách, kdože všechno se té soustrasti zúčastnil, než mě došlo, že Vrábel použil pluralis majestaticus. Abych definoval přesně, použil jsem wiki:

     „Majestátní plurál (lat. pluralis majestatis nebo pluralis majestaticus, někdy též královský plurál, je způsob, kdy panovník nebo jiný vysoce postavený představitel státu nebo církve o sobě hovoří v množném čísle, namísto „já“ používá „my“. Tímto způsobem dává mluvčí najevo vážnost svého postavení.

     Pokud je definice pravdivá máme na hradě dalšího panovníka. Proč ne, když mohli být své doby tři papežové, tak dva kohouti se na tom našem smetišti také nějak snesou. Pakliže by šlo jen o vysoce postaveného papaláše, tak jeden na víc se v té smečce ztratí.

     Mluvčí Hradu, ctihodná   dáma Vohralíková,  vedoucí Kanceláře prezidenta republiky, poté co vymetla předchozí dojiče a dojičky státní kasy aby tam nasadila ty svoje, se musí odporoučet. Ve funkci skončí k 15. únoru 2024. Samozřejmě z osobních důvodů:

     „Pracovní tlak a společenské povinnosti spojené s funkcí jsou tak vysilující a proto se v blízké budoucnosti chci věnovat jiné práci a projektům.“ 

     Tady mě ukápla slza dojetí a vděku, že se milostivá natolik vysílila pro blaho mé i ostatních spoluobčanů, že se musí jít vysilovat jinam. Chápu to tak, že se co nevidět přisaje k jinému státnímu struku, pokud už se tak nestalo, aby využila svůj potenciál. Tedy dojit a dojit, dokud je co. Pochvalné ódy prezidenta na její vykonanou práci jsou snad první, ironicky míněnou řečí hlavy státu.

     V jiné cirkusové manéži se byvší herecká star Godla Zdeněk, který se nyní za herce nepovažuje a tvrdí, že jim ani nikdy nebyl, topí v dluzích. To už tak u některých umělců bývá. Přecitlivělá bytost a rozervaná duše umělcova nyní oslovuje své fanoušky takto:

     „Zdravim lidičky moje zlatý, sháním nějaké auto, co by mě dopravovalo do Ordinace, jelikož to moje je po nehodě a skončilo na vrakovišti. Nemám se jak dopravovat do Ordinace a na další natáčení jezdím také na Slovensko, pokud byste někdo měl auto navíc, které ještě poslouží, tak bych vám byl velice vděčný.“

     Podezírat umělce, že si dělá prču a snaží se být vtipný v tomto případě zřejmě nelze. S největší pravděpodobností to myslí smrtelně vážně.

     Ostatní už jsou jen ubohé střípky, nehodné větší pozornosti.

     Testosteronem nacpaný  alfa samec, moravský Japonec nebo japonský Moravec svou verbální ekvilibristikou zaujal pouze posluchače, zajímající se o velikosti jeho močového měchýře. Ptám se s klasikem: „A není to málo Antone Pavloviči?“

     To odulý, profesionální přicmrndávač Saša šel přímo na věc a bez obalu se vyptával na pleny, které rétor používá. Ten se samozřejmě proti takto dehonestujícím dotazům ohradil, jelikož má na všechno papír z lékařského vyšetření.

     Prolhaný katolík si sype popel na hlavu za svoje ubohé lži, ale zároveň se jidášky ptá: Kdo z vás nikdy neudělal chybu? Ovšem koryta se drží fest, až mu klouby na prstech zbělely.

     To jiný rychlokvašný také politik Ferina dostal 3 roky natvrdo, s čímž zásadně nesouhlasí, jelikož mu holky lezly do postele, popř. na psací stůl samy.

     Tak kdo se skrývá za jakou maskou v tom masopustním reji?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Valtr | pátek 26.1.2024 1:34 | karma článku: 15,87 | přečteno: 294x
  • Další články autora

Jan Valtr

Pokusy o zkulturnění vesnické mládeže nepadly na úrodnou půdu

Ke konci let šedesátých, v „krizových letech“, jejichž krizi jsem jako kluk nijak nepociťoval, rozhodlo nové vedení školy v čele s novým ředitelem Tylem, dříve fyzikářem, že je třeba přivést školáky ke kultuře.

4.2.2024 v 21:44 | Karma: 15,27 | Přečteno: 337x | Diskuse

Jan Valtr

Prachy patří nám. Hladoví herci, politik bez peněz a umělá prsa.

Přemýšlím, jestli nespáchám sebevraždu, kde si půjčím? Jídlo neřeším, k obědu mi stačí brambory, ale teplo člověk přece potřebuje.

4.2.2024 v 15:59 | Karma: 28,54 | Přečteno: 704x | Diskuse| Společnost

Jan Valtr

Panem et circenses a vykutálený Péťa.

Chléb a hry je latinské úsloví „panem et circenses“, které charakterizovalo přístup císařů v pozdním úpadkovém období Římské říše, kdy byla za jídlo a hry získávána přízeň prostého lidu.

1.2.2024 v 21:19 | Karma: 24,59 | Přečteno: 517x | Diskuse| Společnost

Jan Valtr

Jak královny přichází o hlavy. Narozena se stříbrnou lžičkou v puse.

Marie se bránila tvrzením, že není poddanou anglické královny a tím pádem nemůže být souzena za zradu. Navzdory tomu byla uznána vinnou právě z tohoto zločinu a odsouzena ke smrti.

1.2.2024 v 19:54 | Karma: 15,05 | Přečteno: 270x | Diskuse| Ostatní

Jan Valtr

Třetí křížová výprava, druhá část

Trvalo dva týdny, než spojená křesťanská vojska francouzských a anglických křižáků, doplněná o jednotky templářů a Johanitů, dorazila k Arsúfu. Tam 7. září došlo k bitvě.

28.1.2024 v 13:35 | Karma: 14,61 | Přečteno: 225x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rumunsko vozí gastarbeitery z Asie, lepí tak díry po vlastní migraci

11. května 2024

Premium Východobalkánská země to dělá chytřeji než západ Evropy: jde o gastarbeitery na smlouvy, nikoliv o...

Polární záře, potíže s komunikací. Zemi zasáhla obří geomagnetická bouře

11. května 2024  10:15,  aktualizováno  18:50

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a...

V kulturistice jsem srdcařka. Hejtři mi pomohli k popularitě, říká Mikulcová

11. května 2024  17:56

Seriál Ke kulturistice se Věra Mikulcová dostala náhodou, když jí lékař řekl, že je obézní a musí...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 328x
Důchodce cestující po zemích Asie a Afriky se zájmem historii i současnost. Začalo to zájmem o země Orientu díky Bibli, pokračovalo studiem orientálních jazyků, islámu a první, půlroční cestě do Indie. Od těch dob trávím každoročně několik měsíců v zemích severní Afriky a Asie.

Seznam rubrik