Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komici na jedničku

Politická reprezentace tohoto státu je skutečně panoptikum kuriozit. Kdyby žil Ladislav Fuks, měl by materiál na pěti set stránkový tlustospis.

Komici na jedničku

     Nemám na mysli televizní pořad o slavných komicích, bavičích a humoristech jak se říká hercům, kteří po hříchu nemají taková označení rádi. Myslím politickou reprezentaci tohoto státu, protože to je skutečně panoptikum kuriozit. Kdyby žil Ladislav Fuks, měl by materiál na pěti set stránkový tlustospis.

     Jeden obskurní politik žvaní víc než osm hodin, předčítajíc z jakési diplomové práce, konkrétně o Masarykově pojetí demokracie. Už to, že si tento a samozřejmě i další, berou Masarykovo jméno své nevymáchané huby, je slušně řečeno na zvracení.

     Další lumen potažmo křesťan lže, až se mu z výše uvedené, nevymáchané mordy práší ohledně doby oznámení o střelbě do studentů a náhodných chodců. Účast na jednání krizového štábu počká, protože tajtrdlíkovat s dalšími vyžranými úředníky na hudbu pana Vladimíra Štancla, alias Michala Davida je přece mnohem zábavnější. Jídlo a pití samozřejmě zdarma, rozuměj ze státního.

     Aby to bylo alespoň částečně genderově vyvážené, jistá paní co s oblibou vystavuje své barokní křivky a namaštěný ks… obličej profesionálním fotografům ve vzácných chvilkách volna, kdy odloží ze svých statných beder starosti a péči o blaho nás poddaných a může tak na pár minut vydechnout, je také slušný matroš. Ať už v přírodě na lavičce s pávem nebo vystrkujíc svoji rozkošnou hlavičku otvorem vojenského transportéru v bojové uniformě jako drsná Ála.

     Její principál zase roztomilým, praslovanským jazykem blábolí tak, že byť Slovan, rozeznám pouze jednotlivá slova, ale smysl to nedává žádný. Jako lingvista amatér jsem se snažil několikrát proniknout do tajů jeho rétoriky, leč marně. Teprve následující den jsem si mohl přečíst v novinách o čem „hutoril“. Díky jazykovědcům a sémantické analýze profesionálů jsem se dozvěděl, že do KSČ ho dotlačila matka, do politiky nechtěl, za jeho prohru v senátních volbách může jakýsi polistopadový kartel, žijeme v nové tetalitě, ČEZ kupuje Macron a Rakušáci jsou magoři.

     To nejvyšší policajt na to jde se sportem. V jakési šatně, mezi kluky co se spolu sprchují, nejprve oznamuje, že „to nebylo dobrý, hrajeme při zdi, zklamali jsme důvěru, hrajeme, jen abychom zůstali ve hře“. Už v polovině toho humoristického skeče mě bylo jasné, že po sypání popelu na hlavu bude následovat pasáž, co musíme dělat, aby došlo k nápravě. „Důrazně dělat jen to, co je správný“. Tak to byl hlod týdne. Že ho to nenapadlo někdy na začátku, když se pustil do hry. Ale čím by ho to asi tak napadlo?

     Jiný zase učinil zásadní objev hodný veřejné prezentace před televizními kamerami, že takové hnědé a sladké co se maže na pečivo, nebo se může jen tak je u našich západních sousedů chuťově lepší a levnější. Nad nákupním lístkem poté s údivem zjišťuje, že levnější není jen zmíněný produkt, ale spousta jiných potravin. Údajně byl před vstupem do politiky vysokoškolským pedagogem a na svých cestách sbírá čestné doktoráty. Ale spíše než honoris causa to budou zřejmě „decorum causa“. Potom si nelze dělat iluze o úrovni vysokého školství, když se pan profesor diví před krámem s účtenkou v ruce jak malý Péťa.

     Jestliže komedianti, influenceři a všelijací tajtrdlíci se pasují do rolí svědomí národa, všeználků a radilů v jakékoliv oblasti lidského bytí, co jsou potom takoví politici? Jistě existuje i politik slušný co nelže a nekrade. Stejně tak herec, který hraje a nemyslí si o sobě, že je Einstein. Ale naprostá většina z nich je ubohá šmíra. Těch i těch. Rozdíl je pouze v tom, že ty první si nevolíme. Dobrovolně a na základě vlastních úvah.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Valtr | čtvrtek 18.1.2024 22:18 | karma článku: 19,98 | přečteno: 412x
  • Další články autora

Jan Valtr

Pokusy o zkulturnění vesnické mládeže nepadly na úrodnou půdu

Ke konci let šedesátých, v „krizových letech“, jejichž krizi jsem jako kluk nijak nepociťoval, rozhodlo nové vedení školy v čele s novým ředitelem Tylem, dříve fyzikářem, že je třeba přivést školáky ke kultuře.

4.2.2024 v 21:44 | Karma: 15,27 | Přečteno: 337x | Diskuse

Jan Valtr

Prachy patří nám. Hladoví herci, politik bez peněz a umělá prsa.

Přemýšlím, jestli nespáchám sebevraždu, kde si půjčím? Jídlo neřeším, k obědu mi stačí brambory, ale teplo člověk přece potřebuje.

4.2.2024 v 15:59 | Karma: 28,54 | Přečteno: 704x | Diskuse| Společnost

Jan Valtr

Panem et circenses a vykutálený Péťa.

Chléb a hry je latinské úsloví „panem et circenses“, které charakterizovalo přístup císařů v pozdním úpadkovém období Římské říše, kdy byla za jídlo a hry získávána přízeň prostého lidu.

1.2.2024 v 21:19 | Karma: 24,59 | Přečteno: 517x | Diskuse| Společnost

Jan Valtr

Jak královny přichází o hlavy. Narozena se stříbrnou lžičkou v puse.

Marie se bránila tvrzením, že není poddanou anglické královny a tím pádem nemůže být souzena za zradu. Navzdory tomu byla uznána vinnou právě z tohoto zločinu a odsouzena ke smrti.

1.2.2024 v 19:54 | Karma: 15,05 | Přečteno: 270x | Diskuse| Ostatní

Jan Valtr

Třetí křížová výprava, druhá část

Trvalo dva týdny, než spojená křesťanská vojska francouzských a anglických křižáků, doplněná o jednotky templářů a Johanitů, dorazila k Arsúfu. Tam 7. září došlo k bitvě.

28.1.2024 v 13:35 | Karma: 14,61 | Přečteno: 225x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

Už žádné pálení triček. V Evropě se těch nenošených vyhodí až 32 milionů

11. května 2024  16:22

Neprodaná zcela nová trička nebo mikiny často končí na skládkách. Výrobce uložení na skládce vyjde...

Rusko je ničivá síla, nespokojí se jen s částí Ukrajiny, myslí si Pavel

11. května 2024  16:15

Rusko nám bude škodit a nespokojí se s tím, že získá jen část Ukrajiny, je přesvědčen český...

KOMENTÁŘ: Evropa udělala osudovou chybu. Migrace je druh nevojenské expanze

11. května 2024

Premium Věcně nesmyslnou teorií multikulturalismu Evropa rozpoutala migrační vlnu, která starý kontinent...

Polsko tíží migrační tlak z Běloruska. Na hranici si vybuduje opevnění

11. května 2024  14:39

Polsko vybuduje opevnění na své hranici s Běloruskem, aby čelilo migračnímu tlaku, který podle něj...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 328x
Důchodce cestující po zemích Asie a Afriky se zájmem historii i současnost. Začalo to zájmem o země Orientu díky Bibli, pokračovalo studiem orientálních jazyků, islámu a první, půlroční cestě do Indie. Od těch dob trávím každoročně několik měsíců v zemích severní Afriky a Asie.

Seznam rubrik