Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jakub Jan Šimon Ryba a Česká mše vánoční

„Hej, mistře, vstaň bystře, vzhlédni na jasnost, nebes na švarnost, krásu uhlídáš, v tento noční čas“.

      Jakub Jan Šimon Ryba a Česká mše vánoční

     Proč se tomu místu říkalo odedávna Rosenthal, tedy Údolí růží už asi nikdo nezjistí. Lesy jihozápadních Brd, kde se křižovaly obchodní cesty z vnitrozemí dál na západ k bavorské hranici. Kopec, na kterém kdysi dávno stála svatyně kdovíjakého, pohanského božstva, později křesťanská kaple. U říčky Vlčavy obec Bozžes už ryze slovanského názvu. Na pahorku u Pňovic šest slovanských mohyl s pozůstatky zemřelých. Koňská uzda, jantarový náhrdelník nějaké stříbrné spony. Hluboké lesy, bažiny, osady o několika rozdrbaných chalupách. Později tržnice a dvůr patřící rodu Buziců, kterému v Brdech patřilo kde co. Jeden z nich, Oldřich si ke svému jménu poprvé dal přídomek z Rožmitálu. Ten nechal na počátku 13. století vystavět hrad, později přestavěný na zámek.

     Antiqua civitas neboli Staré město, je nejstarší částí obce, kterou od toho nového odděluje rybník, dnes tvoří řada domů podél silnice a další směrem k aleji Johanky z Rožmitálu.

     Z původního kostela zůstala zachovalá zvonice a lomené portály. Kostel to byl opevněný, obehnaný kamennou zdí.

     V letech 1524 – 1527 byl místní farářem na krátkou dobu proslulý Václav Hájek z Libočan. Když odjížděl na svoji další církevní štaci na Karlštejn, nechal naložit na svůj vůz i věci patřící místní faře. Následné stížnosti ohledně krádeže odbyl mávnutím ruky, protože jako nově jmenovaný děkan na Karlštejně se ocitl v jiné společnosti, než byla ta, kolem vesnického kostela kdesi v Brdech. Ale ani tam si popularitu nezískal. Po sporech s purkrabím byl z Karlštejna vyhnán, údajně přivázaný pod břicho osla. Z dalšího místa v kapitule na Vyšehradě ho vyprovodili do roka a následovalo místo faráře v Tetíně. Dosáhnout nějaké slušné prebendy se Hájkovi podařilo až v roce 1544, kdy se stal děkanem kapituly ve Staré Boleslavi.

     Po nějakou dobu zde působili i kněží víry podobojí. Nakonec zmíněný Václav Hájek z Libočan byl původně utrakvistickým knězem a teprve od roku 1521 knězem katolickým. Dalších několik kněží pocházelo z Polska, takže na současném stavu je patrné, že se historie opakuje. Mnoho z nich byli na tehdejší dobu velkými vzdělanci, což na vesnických farách nebylo zdaleka samozřejmostí.

     Roku 1748 se stal novým starorožmitálským farářem P. Antonín Platnýř. Ten usoudil, že kostel potřebuje nové varhany. Pustil se tedy nejprve do shánění peněz a poté začal hledat vhodného stavitele varhan. Ta první aktivita, podle jeho osobních záznamů nedopadla dobře. Finanční příspěvky věřících byly téměř nulové a vůbec. Jakési novoty zaváděné novým panáčkem, podle hesla „nové koště dobře mete“ nebývají u vesnického lidu vítané. Narušuje to přirozený a zaběhlý chod věcí, který každý zná a dokáže se v něm orientovat. Ale ani nepřízeň lidu a nedostatek financí pátera Platnýře od zakoupení nových varhan neodradila.

     „Suma vybraná od dobrodinců dala celkem 168 zl. 26 kr., z panství 3 kopy. „Poněvadž však pro tak velké dílo z této částky sotva potřebný materiál se zjednati mohl, proto prosil jsem osadníky z vesnic, aby kteří v penězích neplatí, aspoň nějakým obilím přispěli, kteří by to byli učinili, kdyby od kteréhosi úředníka, jehož jména šetřím, pod záminkou budoucího zapsání a z toho vzniklého důsledku nebyli bývali odraděni. Celé ostatní břemeno sám jsem nesl. Varhany tyto 16 rejstříkové stály 700 zlatých“.

     Ze zápisu farské kroniky je tedy jasné, že postavení varhan hradil téměř komplet P. Antonín Platnýř „z vlastní kapsy“.    

     Po smrti faráře Antonína Platnýře v roce 1781 se stal starorožmitálským farářem P.  Kašpar Zachar.  A roku 1788, je ve svých třiadvaceti letech povolán na místo školního zástupce z Mníšku pod Brdy jistý Jakub Jan Šimon Ryba.

     Narodil se 26. října roku 1765 jako druhorozený syn Jakuba Jana z Nepomuku a Rosalie, dcery učitele z Přeštic. Při biřmování obdržel další jméno Jan. Cesty Páně jsou nevyzpytatelné a právě jedna taková nevyzpytatelná cesta byla určena pro mladého učitele a hudebního skladatele. Samozřejmě nemohl tušit, že v té samé vesnici o 27 let později dojde konce své cesty způsobem, který bude dle tehdejších mravů považovaný za odpudivý a zavrženíhodný natolik, že jeho tělo zahrabou bez církevních obřadů, bez kněze a jenom jeho žena hodí do temné jámy smrkovou větvičku. Protože zakázané byly i květiny.

     Ale teď je rok 1796. Po létech sporů a hádek s místním farářem P. Kašparem Zacharem, které jsou už minulostí, začíná být Ryba konečně uznáván nejen jako pedagog, ale i jako hudební skladatel a varhaník. Jenže v dubnu umírá manželům Rybovým už druhý syn. A nebude poslední. Také čtyři roky trvající válka s Francií nepřináší nic dobrého. Teprve vítězství rakouských vojsk v bitvě Würtzburgu a Schwarzfeldu 3. září 1796 přináší jakousi úlevu. Následují děkovné bohoslužby, hlahol zvonů se nese českou zemí, hudebníci skládají oslavná díla, ukončení války je na dohled. Možná i tato atmosféra plná naděje oslovila rožmitálského pana učitele. Navíc začal advent, čas příprav na příchod Spasitele.

Hej, mistře, vstaň bystře, vzhlédni na jasnost, nebes na švarnost,

krásu uhlídáš, v tento noční čas“.

     Jestli opravdu existuje něco, co vystihuje podstatu českých Vánoc, pak jsou to tato slova. Není to nazdobený stromeček, dárky v krabici ovázané barevnou mašlí, není to kapr a bramborový salát, mísy cukroví, televizní pohádky a už vůbec ne Santa Klaus s červenou čepičkou a bílou bambulí. Je to  Missa pastoralis bohemika, tedy Česká mše vánoční.

     A tak, stejně jako kolem jejího autora vzniká postupně množství mýtů, dohadů nebo jen nepřesností, je to i u této skladby v původním znění Missa solemnis Festis Nativitatis D. J. Ch. accomodata in linguam bohemicam musikamque redacta.

     Měla mít premiéru v noci ze soboty 24. na neděli 25. prosince roku 1796 ve starorožmitálském kostele Povýšení svatého Kříže. Bylo tomu tak?

     Nedochoval se Rybův rukopis, pouze obálka s letopočtem 1796. Stejně tak neexistuje záznam o prvním provedení díla. I když doba největších svárů s farářem Zacharem pominula, jsou velké pochybnosti o tom, že by umožnil svému sokovi, aby předvedl své dílo právě o půlnoční 24. prosince. Nehledě k tomu, že ještě dlouhá léta nebyla „Rybovka“ v oblibě u církevní vrchnosti. Na klatovském opisu Rybovi mše z roku 1864, tedy 68 let od jejího vzniku je zápis jistého církevního „znalce“: „Slátanina tato, kteráž za bezpříkladnou urážku církevní hudby považována býti musí, jest nerozumnými lidmi po dlouhá léta považována za okrasu svátku Narození Páně v Klatovech a běda řediteli kůru, kdyby kočkovina tato neprovozovala se aspoň dvakrát o Vánocích“.

     Zdá se tedy pravděpodobnější, že první uvedení skladby proběhlo jinde. Nabízí se kostel Nanebevzetí Panny Marie v Třebsku, kde byl farářem Rybův přítel P. Filip Vaníček. Ten dokonce 26. července 1790 oddával Jakuba Jana Rybu s Annou Laglerovou. Z toho je patrné, že ani svatbu si nepřál učitel v místě svého působení a určitě nechtěl, aby oddávajícím byl místní farář P. Kašpar Zachar.

     Pokud tomu tak bylo, nemohl ji Ryba ani odehrát, protože musel plnit svoje závazky varhaníka ve svém domovském, tedy starorožmitálském kostele i o půlnoční mši svaté toho roku 1796.

     Dokonce si nemůžeme být ani na 100% jistí, že původní partitury jsou ty, které jsou dnes k dispozici. Z toho množství skladeb, které Ryba napsal, uvádí se neuvěřitelné číslo kolem 1100 skladeb, se dochovalo jen málo. Většinu hned předával přátelům, muzikantům a farám a kopie nepořizoval. Zřejmě se v takovém systému předávání ztratil i rukopis České mše vánoční a zůstaly jen desky. Navíc, dílo vyšlo poprvé tiskem až roku 1930.

     Stejně jako podobizna Jana Jakuba Ryby je jen představou kreslíře, který Rybu nikdy neviděl, jsou vymalovány kulisy a stafáž doplňující a oživují dílo. Zasněžený kostelík, vyšlapané cestičky mezi hlubokými závějemi, kterými přichází na mši muži v beraních kožiších s beranicemi na hlavách. Ženy zachumlané do vlňáků, děcka nabalené s tvářemi rudými  mrazem táhnou na sáňkách „rohačkách“ své mladší sourozence, tmavá obloha je posetá příznačným množstvím svítících hvězd. Jenže roku 1796 ve středních Čechách nepřijel svatý Martin na bílém koni. Jak uvádí dobové záznamy: „Na Štědrý den vesměs pršelo a v noci se k té slotě i vítr přidal“.

     Ale i přes všechny pochybnosti, navzdory odmítání církevní vrchností,  tváří tvář umírajícím dětem i své vlastní smrti, se kterou se setká za 19 let na kopci v lese Štěrbina, hraje se během období Vánoc jeho Česká mše vánoční opakovaně, v provedení mnoha sborů, nejen v zemích českých ale i v zahraničí.

„Uděl nám všem spokojenost, vlej do našich srdcí svornost,

abychom se milovali, tím jen tebe vyznávali,
Bože náš dobrotivý, Otče vždy milostivý!

Budem tebe vděčně chváliti, tebe, Pána, vždy velebiti.
Budem chválit svého otce,

z upřímného, ctného srdce písněmi, modlitbami, milováním tě vzýváním,

Otce Boha, jeho Syna, též i Ducha

budem vždy velebiti, tě na věky chváliti.
Budiž veleben, až na věky, amen, amen!“

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Valtr | neděle 24.12.2023 19:46 | karma článku: 20,62 | přečteno: 300x
  • Další články autora

Jan Valtr

Pokusy o zkulturnění vesnické mládeže nepadly na úrodnou půdu

Ke konci let šedesátých, v „krizových letech“, jejichž krizi jsem jako kluk nijak nepociťoval, rozhodlo nové vedení školy v čele s novým ředitelem Tylem, dříve fyzikářem, že je třeba přivést školáky ke kultuře.

4.2.2024 v 21:44 | Karma: 15,27 | Přečteno: 337x | Diskuse

Jan Valtr

Prachy patří nám. Hladoví herci, politik bez peněz a umělá prsa.

Přemýšlím, jestli nespáchám sebevraždu, kde si půjčím? Jídlo neřeším, k obědu mi stačí brambory, ale teplo člověk přece potřebuje.

4.2.2024 v 15:59 | Karma: 28,54 | Přečteno: 704x | Diskuse| Společnost

Jan Valtr

Panem et circenses a vykutálený Péťa.

Chléb a hry je latinské úsloví „panem et circenses“, které charakterizovalo přístup císařů v pozdním úpadkovém období Římské říše, kdy byla za jídlo a hry získávána přízeň prostého lidu.

1.2.2024 v 21:19 | Karma: 24,59 | Přečteno: 517x | Diskuse| Společnost

Jan Valtr

Jak královny přichází o hlavy. Narozena se stříbrnou lžičkou v puse.

Marie se bránila tvrzením, že není poddanou anglické královny a tím pádem nemůže být souzena za zradu. Navzdory tomu byla uznána vinnou právě z tohoto zločinu a odsouzena ke smrti.

1.2.2024 v 19:54 | Karma: 15,05 | Přečteno: 270x | Diskuse| Ostatní

Jan Valtr

Třetí křížová výprava, druhá část

Trvalo dva týdny, než spojená křesťanská vojska francouzských a anglických křižáků, doplněná o jednotky templářů a Johanitů, dorazila k Arsúfu. Tam 7. září došlo k bitvě.

28.1.2024 v 13:35 | Karma: 14,61 | Přečteno: 225x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 328x
Důchodce cestující po zemích Asie a Afriky se zájmem historii i současnost. Začalo to zájmem o země Orientu díky Bibli, pokračovalo studiem orientálních jazyků, islámu a první, půlroční cestě do Indie. Od těch dob trávím každoročně několik měsíců v zemích severní Afriky a Asie.

Seznam rubrik