Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bérenger Sauniére, abbé se špatnou pověstí.

Ona vesnička se jmenuje Rennes Le Chateau a už několik generací přitahuje fanoušky záhad, amatérské i profesionální archeology, jako i obyčejní turisty. Z tiché, horské vísky se staly druhé „Lurdy“.

Bérenger Sauniére, abbé se špatnou pověstí.

 

Bylo nebylo, v jisté francouzské vesnici Rennes le Chateau.

Departement Aude, region Languedoc-Roussillon, jižní Francie.

     Do malé vesnice v podhůří Pyrenejí na jihu Francie byl roku 1885 poslán jako farář 33-letý Bérenger Sauniére. Vesnička to byla chudá stejně jako omšelý kostelík se hřbitovem. Přeložení faráře do takové díry jistě nebylo za odměnu. V roce 1909 ho biskup poslal na jiné místo, což Sauniére odmítnul a zůstal ve své horské vesničce až do roku 1917, kdy umírá. V důsledku odmítnutí poslušnosti biskupovi byl suspendován, je mu pozastavena jeho mzda a mše slouží u svého soukromého oltáře ve své vile Bethania. Ona vesnička se jmenuje Rennes Le Chateau a už několik generací přitahuje fanoušky záhad, amatérské i profesionální archeology, jako i obyčejní turisty. Z tiché, horské vísky se staly druhé „Lurdy“. Příběh kněze je dnes rozsáhlá pavučina, jejíž počátky sahají hluboko do minulosti a inspirovaly množství autorů k napsání dnes už stovek knih, včetně TV reportáží a filmu. Ten nejznámější Da Vinci kód neboli Šifra mistra Leonarda od Dana Browna je inspirovaný právě příběhem toho kněze.

     Bérenger Sauniére, syn starosty města Montazals pocházel ze sedmi dětí. Po absolvování semináře v Carcassonne byl roku 1879 vysvěcen na kněze. Následující tři roky byl vikářem v malé vesnici Alet, tři roky knězem v Clat a učitelem v semináři v Narbonne. Jako problematický a nedisciplinovaný byl přeložen 1. června 1885 do Rennes, horské vesničce se třemi stovkami duší a omšelým kostelíkem zasvěceným Máří Magdaléně. Ani tady si nedával pozor na jazyk a za svá kázání byl opět přeložen do semináře v Narbonne. Na četné žádosti farníků a k jeho upřímné radosti byl přeložen zpět do Rennes.

     Kromě běžné služby farníkům, jako jsou mše, kázání a udělování svátostí se pustil do opravy chátrajícího kostelíka. Nová podlaha, nový oltář a vitrážová okna byly celkem v pořádku. Náklady v pořádku uhrazeny třemi splátkami včetně 700 franků od dobrodějky Marie Cavailhé. Poté pověřil sochaře a malíře Giscarda aby zrekonstruovaný kostelík vyzdobil sochami světců, křížovou cestou a křtitelnicí. Náklady  činily něco málo přes 2,500 franků, což přivedlo první zvědavce k otázce, odkud na to chudý kněz bere. V dalších letech Sauniér skoupil několik pozemků, na kterých nechal vystavět renesanční vilu Bethania, věž Magdalu jako obrovskou knihovnu, renesanční zahradu s oranžérií, bazénem a klecí pro opice. Jako hospodyni si vybral o 16 let mladší Marii Denarnaud a stížnosti na chování podivného kněze se na biskupství v Carcassonu jen hrnuly.

     První i druhé písemné varování od biskupa se týkalo prodeje mší svatých protože Sauniére si obstaral adresář duchovních, aby kontaktoval kněze a vyžádal si žádosti o mše. Když písemné výzvy nepomáhaly a kněz odmítl přeložení do jiné vesnice, začalo vyšetřování s následující obžalobou. Masové obchodování se mšemi,, neposlušnost biskupovi a neodůvodněné výdaje, hrazené za honoráře ze mší, které nebyly odslouženy.

     V roce 1911 mu bylo zakázáno podávání svátostí a začalo pečlivé prověřování jeho účetních knih. Náklady vyčíslené několika komisemi byly obrovské a původ peněz kněz odmítl sdělit. Třech církevních slyšení, která byla svolána kvůli jeho kauzám, se nezúčastnil. Výstavbu nového letního domu už nestihl. Umírá 22. ledna 1917.

     A příběh o knězi, který našel poklad, je ve spojení s tajnými spolky, jehož prsty sahají až do Vatikánu, o tajných znamení zašifrovaných v prapodivné výzdobě kostela Máří Magdaleny, o hrobu Josefa z Arimatie a samotné Maří Magdaleny, ten příběh který nemá konec a možná ani začátek může začít.

     Vzhledem k následujícím událostem, ke kterým došlo po jeho smrti, byla mrtvola exhumována, a pohřbena v betonovém sarkofágu, aby byla chráněna před vykradači hrobů. Hřbitov byl a stále je pro veřejnost uzavřen.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Valtr | sobota 13.1.2024 10:31 | karma článku: 15,73 | přečteno: 252x
  • Další články autora

Jan Valtr

Pokusy o zkulturnění vesnické mládeže nepadly na úrodnou půdu

Ke konci let šedesátých, v „krizových letech“, jejichž krizi jsem jako kluk nijak nepociťoval, rozhodlo nové vedení školy v čele s novým ředitelem Tylem, dříve fyzikářem, že je třeba přivést školáky ke kultuře.

4.2.2024 v 21:44 | Karma: 15,27 | Přečteno: 337x | Diskuse

Jan Valtr

Prachy patří nám. Hladoví herci, politik bez peněz a umělá prsa.

Přemýšlím, jestli nespáchám sebevraždu, kde si půjčím? Jídlo neřeším, k obědu mi stačí brambory, ale teplo člověk přece potřebuje.

4.2.2024 v 15:59 | Karma: 28,54 | Přečteno: 704x | Diskuse| Společnost

Jan Valtr

Panem et circenses a vykutálený Péťa.

Chléb a hry je latinské úsloví „panem et circenses“, které charakterizovalo přístup císařů v pozdním úpadkovém období Římské říše, kdy byla za jídlo a hry získávána přízeň prostého lidu.

1.2.2024 v 21:19 | Karma: 24,59 | Přečteno: 517x | Diskuse| Společnost

Jan Valtr

Jak královny přichází o hlavy. Narozena se stříbrnou lžičkou v puse.

Marie se bránila tvrzením, že není poddanou anglické královny a tím pádem nemůže být souzena za zradu. Navzdory tomu byla uznána vinnou právě z tohoto zločinu a odsouzena ke smrti.

1.2.2024 v 19:54 | Karma: 15,05 | Přečteno: 270x | Diskuse| Ostatní

Jan Valtr

Třetí křížová výprava, druhá část

Trvalo dva týdny, než spojená křesťanská vojska francouzských a anglických křižáků, doplněná o jednotky templářů a Johanitů, dorazila k Arsúfu. Tam 7. září došlo k bitvě.

28.1.2024 v 13:35 | Karma: 14,61 | Přečteno: 225x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Léky na cukrovku či ředění krve od praktika? Ministerstvo chce změnit podmínky

11. května 2024  10:29

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) chce zmírnit pravidla pro předepisování léků praktickými lékaři....

Polární záře, potíže s komunikací. Zemi zasáhla obří geomagnetická bouře

11. května 2024  10:15

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a...

Příští stanice Auschwitz, řvali na ni v metru. Fanoušky Sparty teď šetří policie

11. května 2024

Premium Šestasedmdesátiletá Eva Turnerová přišla za války o většinu příbuzných v koncentračních táborech....

Studenti protestující v USA křičí hesla, kterým sami ani nerozumí, říká Klvaňa

11. května 2024

Rozstřel „Projevovat solidaritu s lidmi v Gaze je v pořádku. Problém nastane v okamžiku, kdy dochází k...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 328x
Důchodce cestující po zemích Asie a Afriky se zájmem historii i současnost. Začalo to zájmem o země Orientu díky Bibli, pokračovalo studiem orientálních jazyků, islámu a první, půlroční cestě do Indie. Od těch dob trávím každoročně několik měsíců v zemích severní Afriky a Asie.

Seznam rubrik