Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vrátí Poslanecká sněmovna ČR sloh a literaturu zpět do kompetence škol?

Už zítra snad budou poslanci schvalovat maturitní novelu, která má odložit povinnou maturitu z matematiky a redukovat maturitní zkoušku pouze na didaktické testy, tedy vrátit slohové práce a ústní zkoušení zpět do kompetence škol.

Vložila jsem od roku 2010 na blog mnoho článků o nesmyslném systému maturity z češtiny.

Zprvu jsem měla kvůli svým maturantům největší hrůzu z vyšší úrovně didaktických testů, které byly velmi teoretické, prošpikované pojmy, abstraktními úlohami, interpretacemi básní a podobnými lahůdkami. Navíc v nich byly nejednoznačně zadané otázky s možností více odpovědí. V roce 2012 přibylo centrální opravování slohových prací, které Cermat poněkud nezvládl. Ze slohu tenkrát propadli i jedničkáři a vítězové literárních soutěží. 

Vedla jsem v tomto roce maturitní třídu a velmi se o ni bála. Nakonec nikdo nepropadl, nejhorší známka z testů byla jedna či dvě trojky a celostátně jsme se ocitli na druhém místě, především proto, že naše prestižní gymnázium posílalo celé ročníky téměř automaticky do vyšší úrovně. Byl to šílený rok.

Kvůli chybnému centrálnímu hodnocení a přepálené vyšší úrovni matematických testů zrušil ministr Fiala na podzim 2012 jak vyšší úroveň maturit, tak centrální opravování slohů. Chvíli jsme se radovali.

S nástupem vlády sociální demokracie se ovšem začaly utahovat šrouby zcela bez kontroly. Nejdříve v roce 2015 Cermat zcentralizoval a unifikoval ústní zkoušení - z charakteristiky textů se stala analýza, učitelé dostali k ústnímu zkoušení jízdní řád obsahující dvacet pět položek (některé mohou vynechat) v pěti oddílech na patnáct minut a maturitní četba přestala být záležitostí třídy a učitele a dostali ji na starost češtinářské komise a ředitelé škol. V četbách se začalo škrtat - mizeli autoři a díla, které neznali všichni členové komisí, respektive šéfové, velmi často napojení na Cermat. Dnes jsou si seznamy různých škol velmi podobné, vznikla vlastně nová povinná četba. A v roce 2017 se vrátilo i centrální opravování slohů se všemi svými nedostatky - gumová kritéria, nízká  časová dotace a nevhodná zadání.

Už v začátcích státní maturity jsem upozorňovala na to, že rozbory dvaceti knih k ústnímu zkoušení budou pro české maturanty krok zpět, že se v maturitních četbách budou opakovat stále stejné tituly a že si studenti budou rozbory ke zkoušce stahovat z internetu a učit se je zpaměti. Vše se vyplnilo. Model, který byl mnoha češtinářům vnucen přes jejich poměrně masivní protesty (jen v letech 2010 - 2012 vzniklo proti nové maturitě několik velkých petičních akcí) ukázal během deseti let své slabiny. A především výrazně ovlivnil středoškolskou češtinu.

Stávající systém maturitní zkoušky z češtiny nevede gymnaziální studenty k široké četbě, přemýšlení v souvislostech, výraznějšímu literárnímu přehledu ani psaní osobitých a promyšlených výpovědí. Odborným školám naopak svým teoretickým zaměřením krade čas, který by studenti mohli věnovat smysluplnějším činnostem. 

Jsem proto velice ráda, že vláda i Piráti konečně navrhli, aby si stát ve své gesci ponechal pouze maturitní testy, a že tento návrh má výraznou politickou podporu. Věřím, že školy a učitelé budou znovu hledat vlastní cesty, jak vést studenty k literatuře a tvořivému psaní. 

Maturitní novela má ovšem ještě druhou část, která se týká odkladu povinné maturity z matematiky. Tady shoda nepanuje, matematika je předmětem hádek  nejen mezi učiteli exaktních věd, experty a řediteli škol, ale štěpí i poslanecké kluby.

Věřím, že poslanci nakonec najdou cestu, jak tyto dva problémy oddělit,  a v případě potřeby budou o obou částech novely hlasovat zvlášť. Studenti i jejich češtináři si to po letech zmatků skutečně zaslouží. 

A učitelé matematiky, mezi nimiž je veliké procento ředitelů škol, mohou své války nadále vést bez účasti svých poněkud vyčerpaných kolegů, kteří si od cermatích výmyslů jistě rádi odpočinou.

Vše o maturitě z čjl od roku 2010 na mém blogu v rubrice Škola a maturita.

Autor: Veronika Valíková Šubová | pondělí 27.1.2020 21:07 | karma článku: 21,18 | přečteno: 622x
  • Další články autora

Veronika Valíková Šubová

Ruskou hlásnou troubou můžeš být už zítra třeba i ty

Ve vyhrocené diskusi o válce a míru přirovnala Alena Schillerová Markétu Pekarovou Adamovou k Marje Zacharovové, mluvčí ruského ministra zahraničí. A premiér Fiala žádá omluvu.

20.1.2024 v 18:37 | Karma: 41,18 | Přečteno: 1683x | Diskuse| Společnost

Veronika Valíková Šubová

Veřejnost má právo znát fakta o zásahu na FF UK i motivech pachatele

Hlavně si od nikoho nenechte namluvit, že nám ohled na oběti střelce z Palachova náměstí brání zjišťovat si informace a chtít po policii i politicích, aby byl případ co nejdříve objasněn a veřejnost dostatečně informována.

13.1.2024 v 12:17 | Karma: 33,69 | Přečteno: 1334x | Diskuse| Společnost

Veronika Valíková Šubová

Havel, Klaus, Zeman, Pavel a projevy o šťastných zítřcích

Tři první polistopadoví prezidenti byli výrazné osobnosti, s nimiž nemusel každý vždy a ve všem souhlasit, ale celému národu bylo většinou naprosto jasné, jaký vztah zaujímá úřadující hlava státu k zásadním problémům naší země.

9.1.2024 v 19:28 | Karma: 35,73 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Společnost

Veronika Valíková Šubová

Jáchym

Letos mám ještě jeden restík. Zatímco mé Kristýnce bylo v listopadu pětadvacet, mému Jáchymovi bylo v srpnu třicet. Trochu jsme se poškorpili, ale poslední dny snad přinesly klid po bouři. Oba jsme hodně tvrdohlaví.

31.12.2023 v 22:24 | Karma: 18,59 | Přečteno: 746x | Diskuse| Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Typologie urážek v diskusích a na blogu

Slepice, sebestředný primitiv, soudružka učitelka, Putinova dívka, udavačka ... jen malá ochutnávka laskavostí, které se tady na mě snesly v posledním týdnu. Většinu z nich admini smazali. Ale ty urážky si zaslouží roztřídit.

29.12.2023 v 21:52 | Karma: 29,05 | Přečteno: 1141x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

  • Počet článků 461
  • Celková karma 25,74
  • Průměrná čtenost 1708x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz