Přebarvěte radši toho psa na rezato

Ve Francii čerstvě přejmenovali detektivku Deset malých černoušků na Bylo jich deset, knihu čekají úpravy. Pravda, v anglosaských zemích název změnili dávno. Ale co s říkankou, která Agathu Christie inspirovala? 

Přejmenujeme ji také?

Hovoří se o závadnosti filmu Jih proti severu, za který dostala prvního Oscara herečka afroamerického původu. Co uděláme s knihou, zobrazující americký Jih za občanské války z jiného úhlu pohledu než učebnice? Maminka Scarlett O´Harové na farmě vzorně pečuje o otroky a chůva tmavé pleti láskyplně prohání  dcery plantážníka, zatímco bílí lidé ze severu se bývalých otroků často štítí. Tady nepomůže vysvětlující komentář jako u filmu. Bude nutné jednu z nejčtenějších knih USA revolučně přepsat.

Milujeme mayovky, ten svět zrozený z četby a fantazie. Vinnetou projde, ušlechtilý indián si s Old Shatterhandem nijak nezadá, ale s komickým Hadži Halefem Omarem budou problémy. A to nemluvím o plejádě lotrů, vyžírků a podvodníčků z arabského světa. May sice tvořil kladné a záporné postavy podle spravedlivého klíče, ale některé jeho texty bude nutné renovovat.

Podobný osud postihne nejspíš Angeliku de Peyrac, konkrétně její africká dobrodružství. A když jsme u toho, otevřeli jste někdy Píseň o Rolandovi, o níž se děti stále učí ve škole? Křesťanský tábor tam setrvale tvrdí, že má patent na pravdu. O Shakespearově antisemitismu svědčí Kupec benátský, taky si málokteré divadlo dovolí ho inscenovat, ale co uděláme Othellem? Benátského mouřenína nepřebarvíme, bude nutné celou hru postavit na jiném konfliktu.

Na rasistickém základu prý podle jistého vědce vznikl i svět J. R. R. Tolkiena, vždyť ve Středozemi žijí vedle lidí, hobitů a elfů také skřeti, enti, obři zlobři a jiné podivné bytosti. Tady asi dojde na zákaz, stejné to bude s knihami Andrzeje Sapkowského a George. R. R. Martina, ty černobílé světy bude třeba  eliminovat. Carrollova Alenka přestane zápolit s černou královnou a Sergej Lukjaněnko si propříště rozmyslí posílat do světa světlé Gesery a temné Zavulony.

Ale vraťme se k detektivkám. Chandlerův Phil Marlowe je z principu závadný macho. Stoutův Nero Wolfe, misogyn a sexista, ženy ironicky zesměšňuje, ale pořád jim čučí na nohy. Soudci Ti možná projdou tři manželky, ale určitě mu neprojde nadřazenost, kterou v rodině praktikuje. A co se týče Sherlocka Holmese, tomu bychom mnohé odpustili, ale co s tím psem? Baskervillská černá doga nořící se z močálů jako symbol zla? Přebarvěme toho psa na rezato či na šedivo, to snad projde.

Vítejte v krásném novém světě hyperkorektních literárních děl... 

 

Psáno pro MF Dnes, 11. 9. 2020

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Valíková Šubová | neděle 13.9.2020 18:53 | karma článku: 35,11 | přečteno: 1087x