Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

PPP - Můžete to dítě třeba vykašlat

Ve 24. týdnu třetího těhotenství jsem dostala bronchitidu. Doplazila jsem se do porodnice, kam jsem coby těžce riziková pacientka docházela, a můj lékař mi předepsal antibiotika. „A je to nutný?“ snažila jsem se zvrátit strašlivý verdikt. „Máte nějaký lepší nápad?“ zeptal se ironicky. Zavrčela jsem něco ošklivého a odkráčela do lékárny. Bez protestů. Mám ve zvyku svého lékaře poslouchat.    

Varování: články PPP (Proti předčasným porodům) jsou určené pro budoucí maminky - muži čtou na vlastní nebezpečí!

Málem jsem tenkrát své dítě vykašlala. Zkoušela jsem med a citron, vincentku, horkou vincentku s mlékem, hašlerky, průduškový čaj, echinaceu, jitrocel…a já nevím, co ještě. Bála jsem se antibiotik jako asi všechny budoucí matky. Pravdu měl samozřejmě můj lékař. Jistěže by ženy v těhotenství měly být obzvlášť opatrné na léky, které užívají. Obecně platí čím méně, tím lépe. Co lze zvládnout přírodními prostředky, zvládněme. Ale, pozor, nemoc sama může průběh těhotenství a vývoj plodu ohrozit více než nežádoucí účinky léků, a proto je lepší návštěvu lékaře zbytečně neodkládat.

Jak se chránit:  Původci nachlazení, kataru horních cest dýchacích jsou převážně viry. Infekce se šíří kapénkovou nákazou a typické je pro ně sezónní výskyt (jaro, podzim). Proto by se v době vyššího výskytu onemocnění měly těhotné ženy vyhýbat místům, kde je větší koncentrace lidí (kina, divadla, konc

Co dělat, pokud se nachladíme, smrkáme, kašleme, chrčí v nás jako ve starých hodinách?

Domácí léčení - několik zásad a pravidel:

V těhotenství nic nezanedbejte. Nepřechoďte. Dopřejte si dostatek tekutin a vitaminů z ovoce a zeleniny. Teplý čaj s medem. Vitamin C v je důležitý, nejen že zvyšuje obranyschopnost organismu proti infekci, ale jako antioxidant je působí na zdárný vývoj buňky, navíc usnadňuje vstřebávání železa. Pokud konzumujete dostatek ovoce a zeleniny, je přísun vitaminu C dostatečný. Denní dávka vitaminu C by ovšem neměla přesáhnout 85mg/den (velké dávky vitaminu C jsou dávány do souvislosti s vyšším rizikem předčasného porodu). Také Acylpyrin není vhodný, v případě nutnosti se doporučuje spíš paralen, ale opět jen s mírou ne více jak 1,5g /den. Dobře jezte, na nachlazení jsou ideální teplé zeleninové polévky. Hodně spěte. Zvlhčujte vzduch v místnosti. Hlídejte teplotu, pokud se blíží 38 % nebo máte jiné potíže (kašel, bolest krku, zánět dutin) vyhledejte či kontaktujte lékaře.

Osvědčené domácí receptury:

Ke snížení teploty se doporučují zábaly lýtek: mokrý ručník (namočený ve vlažné či studené vodě) oviňte zvnějšku teplým vlněným šátkem či dekou, obé by mělo sahat až k podkolenní jamce. Po deseti, dvaceti minutách sejměte a klidně ještě dvakrát opakujte. Zábaly snižují horečku, odvádějí jedovaté látky z těla a posilují krevní oběh.

Při nachlazení dýchacích cest mohou pomoci inhalace, teplá vincentka s mlékem (půl na půl)a také cibulový odvar. Může pomoci i olejový zábal či obklad, zahřátý sáček s obilím či cibulový obklad (Nakrájejte cibuli na kolečka, poklaďte na hruď a přikryjte mikrotenovým sáčkem. Vydržte alespoň hodinu).

Návštěva lékárny

Pokud kašel a rýma začnou obtěžovat, poradit se v lékárně, které prostředky jsou vhodné. I čajové směsi mohou obsahovat bylinky, kterým je dobré se v těhotenství vyhnout – třeba šalvěj a třezalku tečkovanou.

Jaké léky, volně prodejné v lékárně, jsou vhodné, a jaké naopak nikoli: 

Kašel - pozor na některé bylinky, mohou vyvolat potrat, proto se při koupi čaje poraďte. Nebezpečná je šalvěj. Bezpečná je naopak echinacea (neměli bychom ovšem užívat dlouho), jitrocel, mateřídouška a lípa. Neužívejte šumivé tablety a multivitaminy, které nejsou přímo určené pro těhotenství.

Ze sirupů jsou vhodné třeba HUMEX SIRUP, Rubitussin antitusikum, nevhodný Sinekod a Tussin v I. trimestru.  Bromhexin, Ambrobene, Halixol a Mucosolvan užívejte pouze pouze po konzultaci s lékařem. Neužívejte Coldrex broncho sirup a Gujacaran a v I. trimestru si dejte  pozor na léky, ve kterých je obsažen propylenglykol.

Rýma -  mnohem lepší než kapky jsou nosní spreje, do těla se dostane méně chemikálií. Neměly by být užívány déle než týden. Neužívejte kombinované léky (Modafen, Nurofen stopgrip, Paralen plus, Coldrex),  kombinace několika látek v těhotenství je nebezpečná.

Bolest v krku – vyhněte se (hlavně v I. trimestru) přípravkům, které obsahují lokální anestetikum (Drill, Hexoraletten, Strpsils plus, Orofar, Septolete). Vhodné jsou Septisan, Septofort a Bioparox sprej. Kloktat můžete heřmánek, Vincentku, kloktadlo ze soli.

Analgetika (která můžeme a která se nedoporučují):

Paracetamol (paralen) – do určitého možství lze užívat (1,5g- tj. 3x1 tabl denně). Při předávkování můžeme ohrozit jaterní činnost plodu.

Acetylsalicylová kyselina (acylpyrin) - při užívání tohoto léku je na místě opatrnost, vyvolává totiž krvácení. Nedoporučuje se užívat ve třetím trimestru.

Ibuprofen – s jeho užíváním opatrně, nedoporučuje se ke konci třetího trimestru.

Tramadol a kodeinnejsou volně prodejné, ale mohly by být v domácí lékárničce - pozor!

Tramadol – je silné analgetikum, které nikdy neužívejte bez porady s lékařem. V těhotenství je relativně kontraindikován, působí tlumivě na CNS, teratogenní účinky na plod nebyly nikdy zaznamenány.

Kodein – po poradě s lékařem je možné užívat v případech dráždivého záchvatovitého kašle, který narušuje spánek. Ve velkých dávkách by mohl hrozit vznik závislosti a utlumení dýchacích cest novorozence.

Kdy k lékaři

Jakmile objeví teplota kolem 38° Celsia, neutišitelný kašel, bolest v krku, zánět dutin, bolest v oblasti průdušek či ledvin, je nutné okamžitá konzultace s lékařem, nejlépe s vaším gynekologem.  Raději dříve než později.

Jakékoliv horečnaté onemocnění v prvním trimestru je totiž pro těhotnou vždycky nebezpečné, protože plod může v děloze odumřít. Chřipka ale nezpůsobuje vznik vrozených vývojových vad. V I. trimestru se zakládají jednotlivé orgánové systémy a jsou na škodlivé látky nejcitlivější. Proto jsou lékaři při předepisování léků v I. timestru obezřetní. Řada léků, které vám lékař v dalším průběhu těhotenství předepíše, je v průběhu I. trimestru kontraindikovaná.  

Antibiotika - která v těhotenství lékař může předepsat a která nikoli?

Antibiotika penicilinové řady jsou ověřeně bezpečná a je možné je užívat po celou dobu těhotenství. Část populece je ale na penicilinová antibiotika alergická. V tom případě je možné je nahradit cefalosporiny, které jsou považovány z hlediska účinků na plod za stejně bezpečné jako peniciliny.

Tetracyklinová antibiotika jsou v průběhu celého těhotenství kontraindikována. Způsobují defekty skeletu a zubní skloviny. Něžádoucí učinek se projevuje hlavně na konci I. a na začátku druhého trimestru. Užití některého z tetracyklinových antibiotik na počátku těhotenství ovšem není pokládáno za důvod k bezpodmínečnému ukončení těhotenství.   

 

S použitím knihy K. Vašut a kolektiv: Léčiva v těhotenství, Computer press, Brno 2007

Odborná konzultace s lékařem - vedoucím jednoho ze tří pražských perinatologických center.

Psáno pro Betynku 2011

                

Související články:

PPP - Příběh Terezy, která potřebovala "otočit" mozek 

PPP - Noční cesta do neznáma

a vše v šuplíku Porodnice a Soukromý nebe                                                         

Autor: Veronika Valíková Šubová | neděle 17.2.2013 12:57 | karma článku: 15,38 | přečteno: 1779x
  • Další články autora

Veronika Valíková Šubová

Ještě slůvko o Markétce, Laře a Taťjaně...

Malý dodatek k velké aféře. Literatura je můj domov, literární postavy moji bratři a mé sestry. Píšu o tom mnoho let.

25.4.2024 v 12:50 | Karma: 18,29 | Přečteno: 645x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Kdo se bojí faktů o 21. prosinci 2023

Uběhly čtyři měsíce od hrůzného masakru na pražské filosofické fakultě. Událost se vyšetřuje, prosakují informace, bují dohady...

21.4.2024 v 13:40 | Karma: 34,40 | Přečteno: 1334x | Politika

Veronika Valíková Šubová

Jak se papež stal z církevního reformátora „chcimírem“

Kde jsou ty časy, kdy papež František rozděloval katolíky svým liberalismem a vstřícností k migrantům. To byl ještě odvážný chlapík vyznávající správné evropské hodnoty a jeho slovy se zaštiťovali všichni církevní reformátoři.

6.4.2024 v 20:11 | Karma: 33,13 | Přečteno: 895x | Společnost

Veronika Valíková Šubová

Markétčin sen

Druhý díl Markétčina letu. Pro neznalé připomínám kapitolu Letím z Bulgakovova Mistra a Markétky, která se mojí hrdince stala inspirací. Markétka se potře Azazelovým krémem a sedá na koště...

5.4.2024 v 13:10 | Karma: 18,34 | Přečteno: 498x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Markéta děkuje za péči, ale je abstinentka

Pro pana Chechtu, který mi věnoval už čtvrtý blog v řadě (zřejmě posedlost nebo tajná vášeň, třeba se s Chrčálkem poperou): Od křtu své knihy 23. 1. 2024 nepiju alkohol a mám na to svědky. Markétka je na tom stejně.

4.4.2024 v 11:37 | Karma: 18,86 | Přečteno: 578x
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

  • Počet článků 461
  • Celková karma 25,74
  • Průměrná čtenost 1708x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz