Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O poselství vánočního příběhu

Z Nazareta vyšli/ do Betléma přišli/ Josef s manželkou svou/ převelmi těhotnou./ Ta chudá čeládka/ v chlévě se složila/ a mezi hovady/ panna porodila./ 

Verše z lidové hry o narození Ježíška v sobě mají něhu i humor, jako ostatně většina českých vánočních her, jejichž tradice sahá hluboko do středověku. Příběh, který každoročně přináší lidem novou naději, v sobě ovšem skrývá i trpké momenty.

Marie, protagonistka nejslavnější romantické komedie všech dob, otěhotní před svatbou a její snoubenec o tom nic neví. Chce dívku v tichosti propustit, ale zasáhne archanděl Gabriel. A protože Josef věří v zázraky, nestane se z Marie chudá samoživitelka, respektive není jako lehká žena ukamenována. Kolik takových Marií dnes musí bez Josefa vychovat dítě s minimem prostředků i podpory ze strany blízkých. Vánoční příběh je i o nich. A každý, kdo osamělým maminkám pomáhá, kdo na sebe vezme část jejich starostí, získává i díl Josefových zásluh.

Marie počala z Ducha svatého, otcem jejího dítěte je Bůh. Pro nekřesťany nesmysl, pro křesťany zázrak opředený tajemstvím, který ovšem i někteří katolíci těžce tráví. Nicméně Mariino těhotenství je pozemské, se všemi bolestmi a strastmi, které na sebe dobrovolně vzala. Roste jí břicho, otékají nohy a porod má přijít v nejtěžším zimním čase. Marie netuší, co se bude dít. Nezná budoucnost. Při životě ji drží jen víra v Boží slovo a láska k nenarozenému dítěti.

A pak přichází cesta do Betléma, na kterou Josef s rodinou vyráží z povinnosti, kvůli sčítání lidu. Dostane tak Marii do situace, kterou by mu nejedna žena před porodem nikdy neodpustila. Všude je narváno. Ctihodní betlémští občané odmítají otevřít, protože ten pán s těhotnou ženou je chudý. Možná ti dva ani na hostinec nemají. Marii nezbývá než ustlat si v chlévě a absolvovat „domácí porod“, protože na bábu Josef také nemá, sousedky s sebou nevzal a pupeční šňůru nejspíš přestřihne sám. Ale o tom evangelia a vánoční hry taktně mlčí. Krev vteče do slámy, vůl, osel a ovce olížou čerstvě narozené Jezulátko a andělé začnou zpívat aleluja.

Marie s Josefem jsou skuteční hrdinové, proto se mohou starat o Božího syna. Ale co betlémští občané, které probere až hvězda na východě? Proč oni nepomohli potřebným souvěrcům z Davidovy krve, když ti dva sice přišli odjinud, ale Josef se v Betlémě narodil? Je to pořád stejná píseň o lhostejnosti, lenosti a netečnosti. Dokud nějaký anděl, televize či jiná autorita neukážou, kam mají pastýři a ovečky spěchat a na jaké konto posílat dary, strkáme chudé, handicapované a odlišné jedince do chlévů a okrajových částí našeho světa. Dáváme peníze na dobročinné účely, zachraňujeme svět a planetu prostřednictvím nejrůznějších organizací, ale ti, kteří potřebují naši konkrétní pomoc, někdy jen úsměv a dobré slovo, jež přece umí zázraky, čekají marně.

Může to být stařenka ze sousedství, která přišla o děti. Nemocný přítel plný obav z budoucnosti. Kolega v exekuci, peroucí se zlou závislostí, či kolegyně, která se několik let hroutí pod tíhou pracovní šikany. Adolescent na prahu života, uvažující o smyslu své existence s žiletkou v ruce. Matka samoživitelka, která nemá jen existenční problémy a nezbytně potřebuje o svých starostech mluvit s člověkem, který jí věří a s účastí ji vyslechne. Zkrátka člověk, kterého možná denně potkáváte nebo který vás neustále prosí o špetku vaší přízně.

 Podělte se s ním o ni. Věnujte mu trochu svého zaujetí a času. Možná to bude ten nejvzácnější dar, jaký letos položíte na vánoční oltář lásky, víry a naděje. Té naděje, která k nám v tento zimní čas přichází každý rok v podobě novorozeňátka v jesličkách a na kterou se celý advent tolik těšíme.

Psáno pro MF Dnes, 20. 12. 2021

 

 

 

Autor: Veronika Valíková Šubová | pondělí 23.12.2019 9:40 | karma článku: 32,17 | přečteno: 2608x
  • Další články autora

Veronika Valíková Šubová

Ruskou hlásnou troubou můžeš být už zítra třeba i ty

Ve vyhrocené diskusi o válce a míru přirovnala Alena Schillerová Markétu Pekarovou Adamovou k Marje Zacharovové, mluvčí ruského ministra zahraničí. A premiér Fiala žádá omluvu.

20.1.2024 v 18:37 | Karma: 41,18 | Přečteno: 1683x | Diskuse| Společnost

Veronika Valíková Šubová

Veřejnost má právo znát fakta o zásahu na FF UK i motivech pachatele

Hlavně si od nikoho nenechte namluvit, že nám ohled na oběti střelce z Palachova náměstí brání zjišťovat si informace a chtít po policii i politicích, aby byl případ co nejdříve objasněn a veřejnost dostatečně informována.

13.1.2024 v 12:17 | Karma: 33,69 | Přečteno: 1334x | Diskuse| Společnost

Veronika Valíková Šubová

Havel, Klaus, Zeman, Pavel a projevy o šťastných zítřcích

Tři první polistopadoví prezidenti byli výrazné osobnosti, s nimiž nemusel každý vždy a ve všem souhlasit, ale celému národu bylo většinou naprosto jasné, jaký vztah zaujímá úřadující hlava státu k zásadním problémům naší země.

9.1.2024 v 19:28 | Karma: 35,73 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Společnost

Veronika Valíková Šubová

Jáchym

Letos mám ještě jeden restík. Zatímco mé Kristýnce bylo v listopadu pětadvacet, mému Jáchymovi bylo v srpnu třicet. Trochu jsme se poškorpili, ale poslední dny snad přinesly klid po bouři. Oba jsme hodně tvrdohlaví.

31.12.2023 v 22:24 | Karma: 18,59 | Přečteno: 747x | Diskuse| Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Typologie urážek v diskusích a na blogu

Slepice, sebestředný primitiv, soudružka učitelka, Putinova dívka, udavačka ... jen malá ochutnávka laskavostí, které se tady na mě snesly v posledním týdnu. Většinu z nich admini smazali. Ale ty urážky si zaslouží roztřídit.

29.12.2023 v 21:52 | Karma: 29,05 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 461
  • Celková karma 25,74
  • Průměrná čtenost 1708x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz