Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

... sednout si tak na klín panu Vávrovi

Léto je pábitel na jakého není. Najednou vám do hlavy větříkem zažene jím nevyslovená slova, která se ve vaší hlavě poskládají do vzpomínek...

Každé léto touto dobou byla naše chalupa ostrovem v moři zlatavého, věčně se vlnícího obilného oceánu. Ze zadní strany, směrem k lesu se laskavě pohybovaly stejně zlatavé klasy divoké trávy na louce, přes kterou nikdo nechodil. Když ale do tohoto pozlátkového moře někdo vstoupil náhodou, nikdy nezapomene, jak tráva do chodidel řezala, ale její vysoké klásky s chloupky po obvodu zlehounka šimraly lýtka tuláka/plavce.

A my, malí parchanti v tuto dobu po ránu vybíhali na mez před chalupou na ranní obloučky a přitom jsme s netrpělivostí vyhlíželi první koráby, které do toho moře zlatého obilí vplují.

"... babi, a když už přijede pan Vávra?", ptali jsme se každé ráno při snídani u hrnku čaje s citronem a cukrem a krajíce chleba s máslem a malinovou marmuládou.

Babička nás pokaždé odbyla pravdivým "až to přijde, tak to přijde" a ohnula se k dvířkám sporáku, zlatou kličkou otevřela jeho dvířka a do žhavého přihodila ještě jedno, dvě polínka.

A pak to jedno ráno přišlo!

Modré koráby se objevily na horizontu v polích směrem k Petrovicím a my jsme při tom úžasu zapomněli, že děláme obloučky a pustili jsme bimbásky a skákali jsme po mezi a křičeli "pan Vávra jede, pan Vávra jede, babííííííííííííííí, pan Vávra jede" a byli jsme štastní i přes počůraná stehýnka a vlhké trenky.

A pak jsme celý den ze střechy kůlny sledovali, jak se ty korábový kombajny otáčej na lánu u Petrovic a s každým vyžatým pruhem jsme byli víc a víc natěšení, protože pak pan Vávra přijede na menší pole před naší chalupou a to teprve bude něco!

"Tak poďte, pane Vávra, upekla jsem buchty a mám k tomu čaj.", pozvala babička pana Vávru na snídani u nás a on si sedl ke stolu a židle pod jeho mohutným tělem náhle zmizela. Jen tak z podzadku pana Vávry sem tam zakvílela bolestí.

Pan Vávra byl kombajnér jak se patří. Byl by stejný i kapitán lodi, protože takový mašiny můžou šoférovat jen pořádný chlapi. Například babiččinu buchtu dal pan Vávra na jeden hlt a ještě s ní v puse klidně rozprávěl. Takovej to byl chlap.

No a pak si s babičkou povídali, jak celej ten rok zase utekl a co se nestalo a co se stalo a my jsme netrpělivě posedávali na lavici u stolu a svědily nás zadky - nedočkavostí.

A když pan Vávra vdechl pátou buchtu, tak vstal, jeho obrovské břicho pod bílým nátělníkem opticky ještě nabobtnalo a řekl: "Tak, kluci, jdeme na to!"

A my vyskočili jako rachejtle a běželi jsme ke kombajnu zaparkovanýmu nad naší mezí a poskakovali jsme nedočkavostí - a to pořádně dlouho, protože pan Vávra mez zdolával obtížně, jako by lezl na Matterhorn.

Pak jsme ještě museli čekat, než se vyškrábal do kabiny kombajnu a když se usadil, podal nám dolů svoji silnou zapocenou chlupatou ruku, my se do ní zavěsili našima dlaničkama a pan Vávra nás vytáh za sebou.

Pak řek "kdo bude řídit" a my jsme s bráchou křičeli a pištěli "já, ne já, néééé já, já, já" a zase to rozsek pan Vávra a vzal mě za ruku, mrsknul si mě do klína a otočil klíčkem ve startéru.

A pak to jelo. Kosák, nebo kosiště vepředu kombajnu se roztočilo a pan Vávra sešlápl pedály, zařadil a mně dal do ruky volant a já vjel do toho moře a příď mého škuneru rozrážela zlaté vlny a koráb se chvílema i viklal, jak vjel do nějakýho pangejtu, ale to mi nevadilo, protože velké břicho pana Vávry za mými zády bylo měkké jako peřina.

A když jsme dojeli na otočku, vyměnil si se mnou brácha místo, usadil se na klín pana Vávry a točil volantem a já seděl na sedátku u vokýnka a přidržoval jsem se takový plastový úchytky a když jsme jeli kolem chalupy, tak nám babička mávala z okna světnice a my jsme s bráchou křičeli "ahoj babiiii, ahoooj babi, my jedemeeeee". A utěrka v ruce naší babičky se pomalu ztrácela za levobokem korábu a my jsme zase vjeli do menšího pangejtu a vlny před námi se rozestupovaly a zlato zmizelo stejně rychle, jako mizí dětství, když si na něj vzpomeneme jako už hodně dospělí.

Pan Vávra už asi není. Kombajnuje někde v nebi mráčky. Babička už taky není. Ale možná mu právě v tuto roční dobu mává při jeho kombajnování utěrkou a možná i slyší naše ""ahoj babiiii, ahoooj babi, my jedemeeeee."

A pro mě, který tu jsem, zbylo jen nesplnitelné přání: sednout si tak na klín pana Vávry...

---

Léto je pábitel na jakého není. Najednou vám do hlavy větříkem zažene jím nevyslovená slova, která se ve vaší hlavě poskládají do vzpomínek...

Autor: Marek Valiček | sobota 6.8.2022 16:02 | karma článku: 32,21 | přečteno: 975x
  • Další články autora

Marek Valiček

Zde nakupuji, zde jsem člověkem

"... no jasně, že člověkem. Copak někam choděj nakupovat vopice?", smála se máma dneska ráno do telefonu a já po včerejší euforii a menší opičce z oslavy se smál s ní.

29.1.2023 v 13:17 | Karma: 30,66 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

...zamávej našim černejm holkám

"A tohle jsou naše černý holky, zamávej jim.", nastavila bílá paní kameru mobilu při rozhovoru přes whatsapp směrem ke dvěma Afričankám v resortu na ostrově Nosy Be.

28.12.2022 v 11:46 | Karma: 32,12 | Přečteno: 1259x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

... když i měkký způsobí rozkoš

Jsou situace, kdy všechna do té doby známá pravidla, úsloví a zkušenosti změní jedna jediná sekunda.

17.12.2022 v 12:28 | Karma: 27,08 | Přečteno: 1103x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

Může být Ježíšek černoch?

Letos jsem napsal Ježíškovi dopis prstem. Prstem na orosené sklo v ložnici. Slov třeba nebylo. Namísto seznamu přání jsem na okenní tabuli nakreslil obrys Afriky a vedle jejího jižního ocásku jsem udělal dobře viditelný křížek...

16.12.2022 v 14:46 | Karma: 35,93 | Přečteno: 5152x | Diskuse| Ostatní

Marek Valiček

Tak leť...

... zašeptal jsem jí do ucha a ta dvě slova pouštěl z pusy tak pomaloučku, jak jen to bylo možné...

4.12.2022 v 10:31 | Karma: 35,83 | Přečteno: 1689x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:28

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 1308
  • Celková karma 28,01
  • Průměrná čtenost 2415x
muzskej, co rad zije

Seznam rubrik