Mečiar / Babiš

Každý z nás máme film, nebo i filmy, které se dotknou naší duše. Filmy, které nám pomáhají "rozsvítit". Filmy, jejichž obsah nám často napoví.

V době "nouze" se člověk vrací k oblíbeným knížkám a díky červenému tlačítku nahlédne filmy, ke kterým se v běžném denním chodu nedostane.

Včera večer jsem se tak konečně dostal k vynikajícímu celovečernímu dokumentu Terezy Nvotové. 

Film "Mečiar" názorně pomocí dokumentárních záběrů a debat s přímými účastníky politického i občanského života v 90. letech na Slovensku popisuje vzestupy i pády Vladimíra Mečiara.

Vzestupy a pády mimořádného populisty, který měl "v trezoru" složky slovenské tajné policie, pomocí jichž neváhal vydírat opoziční politiky a ne zřídka i politiky jeho strany HZDS.

Vzestupy a pády politika, který se neštítil ničeho.

Vzestupy a pády člověka, který vyvolával strach namísto toho, aby měl přirozený respekt a úctu.

Vzestupy a pády člověka, který manipuloval především staršími obyvateli Slovenska - důchodci. Mečiarovým týmem organizovaná setkání s voliči měla (jak můžete v dokumentu shlédnout ) až sektářský charakter.

---

Čím více čas ukrajoval děj dokumentu, tím více jsem si začal dávat dohromady některé souvislosti v jeho ději s děním v Česku v době premiérování pana Babiše.

Z podobného místa, odkud přišel do politiky Mečiar, vstoupil do české politiky i Slovák Andrej Babiš - prověřený kádr, který věděl...

Stejně, jako má Babiš svého Prchala, měl i Mečiar svého marketingového specialistu, který v danou dobu odvedl pro HZDS perfektní práci. Národovecké emoce plnily oči naslouchajících slzami a přebíjely logický náhled na realitu.

Díky až identicky podobným praktikám "vládnutí" pana Mečiara si v průběhu filmu člověk uvědomí, že se ve stejné situaci, v jaké se Slovensko nacházelo v době vládnutí Mečiara, ocitlo Česko v době vládnutí pana Babiše.

Můžeme začít balamutěním těch, od kterých potřebuje premiér ve volbách hlasy a pokračovat přes až mafiánské propojení v různých oborech a složkách státní moci.

Ani jeden z těch dvou (Mečiar/Babiš) se neštítí lží, manipulací, zastrašování, ovlivňování, fanatizmus (slovenské ženy nosily do kostela k motlitbám mezi obrázky svatých i fotografii pana Mečiara...) a dalšího, co do politického života demokratické země prostě nepatří. Vladimír Mečiar svými postoji v té době ohrozil i možný přístup Slovenska do EU a NATO.

---

Najděte film na síti, nebo si jej stáhněte z Aerovod.cz. Porovnávejte a udělejte si vlastní názor. 

Každá země má "svého Mečiara". Mečiarem současného Česka je Andrej Babiš.  

 

"Film o Mečiarovi jsem nedělala jen kvůli tomu, jaké to kdysi bylo, ale i kvůli tomu, jaké to je dnes. Mečiara vidím jako jakýsi archetyp, který se objevuje v různých obměnách po celém světě. Když jsem film natáčela, vůbec jsem netušila, jak moc bude snímek nyní aktuální." Tereza Nvotová

 

 

 

 

 

Autor: Marek Valiček | středa 15.4.2020 12:54 | karma článku: 30,32 | přečteno: 1006x
  • Další články autora

Marek Valiček

Na takový kraviny nemám čas

19.5.2024 v 10:39 | Karma: 34,24

Marek Valiček

... kam se hrabe Nurájev

15.2.2024 v 12:07 | Karma: 29,08