Vítězem voleb je Sobotka

Bohuslav Sobotka i Michal Hašek patří mezi politiky, kteří toho moc nenapracovali. Od studií je živí v podstatě pouze a jenom politika.

Oba vždy patřili mezi kritiky bývalých vlád (často oprávněně), přičemž sami ještě nic zázračného nepředvedli. Sobotka dokázal ve funkci ministra financí nasekat rekordní schodky státního rozpočtu v období relativně silného hospodářského růstu. Na Haška, jakožto hejtmana jihomoravského kraje, zase až tolik vidět není. I tak lze najít dost článků o podivuhodném zadávání veřejných zakázek pod jeho vedením.

Mezi jejich silné stránky nepatří ani morálka. Sobotka během svého poslancování zneužíval poslanecké náhrady, což omlouval tím, že prý to dělají všichni. O Haškovi toho bylo v nedávné době napsáno ještě více – hromadění funkcí, milenka placená z veřejných peněz, lhaní o schůzce s prezidentem... Oba se před volbami nijak netajili tím, že by se nejraději paktovali s komunisty.

Proto nedokážu pochopit, jak mohli oba dostali tolik preferenčních hlasů. Záhadou je i snaha Haškova křídla o převzetí moci v ČSSD. Proč? Vždyť jsou si tolik podobní.

Sobotkovi se po více než dvaceti letech v politice povedla první skutečně dobrá věc. Postavil se člověku, který by mohl v touze po vlastním prospěchu napáchat mnohem větší škody pro budoucnost této země, než se podařilo Sobotkovi za dob jeho ministrování. Proto je nyní oslavován jako hrdina. Neprávem. O vedení ve významných politických stranách by se měli přetahovat opravdové osobnosti s vizí do budoucna. V tomto případě šlo o souboj dvou šmudlů.

ČSSD byla polita živou vodou. Vypadá to, že za vším zlým je Haškovo křídlo a strana pod vedením Sobotky dovede zemi ke světlým zítřkům. V dnešní politice nám nezbývá, než se zaradovat nad každým vítězstvím menšího zla, což se snad v tomto případě podařilo. ČSSD dostává v tomto volebním období šanci, přesto se obávám, že ji promarní.

 

Odkazy:
Bohuslav Sobotka – životopis
Bohuslav Sobotka – kauzy
Michal Hašek – životopis
Michal Hašek – kauzy

Autor: Miloslav Valenta | sobota 16.11.2013 22:16 | karma článku: 18,68 | přečteno: 914x