Nerozumím právníkům: Obhájci

Obhájce je právní zástupce osoby, proti které se vede trestní stíhání. Mám za to, že někteří nepracují způsobem, který se slučuje se zdravým rozumem.

V demokratickém světě má člověk určitá práva, ale také povinnosti, mezi které patří především dodržování zákonů. Kdo je porušuje, má být potrestán. O trestu rozhoduje soud.

Nejsledovanějším současným soudním procesem je kauza korupce ve středočeském kraji. Z dostupných informací je zřejmé, že minimálně někteří obžalovaní nemluví pravdu (jejich výpovědi jsou protichůdné).

Tak především, krást se nemá. Pokud už se stane a dotyčný je přistižen, měl by vše osvětlit, přičemž obhájce by jej měl přesvědčit, že nejlepší je mluvit pravdu. Výše trestu by měla odpovídat závažnosti zločinu.

Obhájce má dbát zejména na to, aby obviněný neutrpěl újmu v důsledku neznalosti práva a dalších předpisů. Spíše se mi ale zdá, že vymýšlí všelijaké kličky, výmluvy a polopravdy, aby obviněný dostal ne spravedlivý, ale pokud možno co nejnižší trest (pokud vůbec nějaký). Takový obhájce přece nemůže svoji práci vykonávat s nejlepším vědomím a svědomím! Nepoctivec, řeknete si. Omyl, všichni právníci vám potvrdí, že právě tak to má být. Tak nevím, nějak tomu nerozumím.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miloslav Valenta | neděle 8.12.2013 20:42 | karma článku: 18,33 | přečteno: 1092x