Méně politiků

Obyvatelé Pardubic mají jedinečnou možnost, jak připravit o místo několik desítek z městského rozpočtu zbytečně placených politiků a úředníků. Ve čtvrtek 13. června 2013 se totiž v Pardubicích uskuteční referendum s otázkou: „Souhlasíte s členěním statutárního města Pardubic na městské obvody?“.

Víte, že Pardubice mají zhruba čtyřikrát více politiků ve vedení města než sousední Hradec Králové?

Mezi hlavní argumenty zastánců obvodů patří lepší dostupnost služeb pro běžné občany, ale například já jsem na úřadu městského obvodu ještě nikdy nebyl. Občanky a řidičáky vyřizují na magistrátu a úřadovat jenom proto, aby někdo jednou za rok ušetřil pár kroků se složenkou na popelnice, to bychom také potřebovali třeba sedm nemocnic.

Víte, že Pardubice mají více starostů než New York?

Přiznejme si upřímně, že Pardubice nejsou zase až takovým velkoměstem, které by kromě primátora potřebovalo sedm dalších starostů se svým aparátem.

Víte, jak to všechno dopadne (pravděpodobně)?

Přestože je referendum za dveřmi, téměř nikdo o něm neví (dle průzkumu svého okolí). To politikům samozřejmě vyhovuje, při nedostatečné účasti není výsledek závazný a teplá místa ohrožena.

 

Příprava článku:
V zastupitelstvu města Pardubic jsou tyto politické strany: ČSSD, KSČM, Pardubáci, ODS, Sdružení pro Pardubice a TOP09. Před napsáním článku byla těmto stranám (kromě komunistů, jejichž názor mě nezajímá) položena tato otázka (e-mailem):
„V souvislosti s připravovaným referendem ohledně členění Pardubic na městské obvody bych se Vás rád zeptal, jaké má současné uspořádání výhody a nevýhody a jaké rozhodnutí byste doporučili obyvatelům Pardubic.“

Stanoviska jednotlivých stran jsou přehledně zpracována na webu magistrátu zde (včetně vyjádření opozičních stran, což chválím), proto je zde znovu neopakuji. Uvádím pouze doplňující informace, jež jsem obdržel (zajímavé je zjištění, že strana, kterou jsem volil, se s odpovědí vůbec neobtěžovala, no, v příštích volbách se asi nebudu obtěžovat já...):

ČSSD – bez odpovědi
Pardubáci – velmi rychlá odpověď, doplňující informace zde 
ODS – velmi rychlá odpověď, doplňující informace zde 
Sdružení pro Pardubice – bez odpovědi
TOP09 – bez odpovědi

Některé strany zřejmě zjistí co chtějí až podle výsledků referenda. Já narozdíl od nich vím co chci - méně politiků. Proto říkám NE, přidáte se?

 

Dovětek ze dne 11.6.2013:
Na poslední chvíli musím městu přiznat snahu informovat své občany o referendu (Radniční zpravodaj, městský rozhlas, Východočeská televize...), ačkoli se stále nemohu zbavit dojmu, že není zcela jisté o čem se přesně hlasuje: O zrušení radnic jak to mají v plánu Pardubáci nebo pouze o jejich redukci podle představy SPP nebo TOP09?

Autor: Miloslav Valenta | úterý 4.6.2013 12:12 | karma článku: 14,41 | přečteno: 612x