Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neozbrojení psychopati chtějí šikanovat slušné občany

Včerejší pořad „Máte slovo“ udělal velkou službu všem, kteří se domnívají, že právo na obranu vlastního života je nezadatelným právem. Ukázal v plném světle, že motivem odpůrců obranyschopnosti občana je projekce a vlastní psychické problémy.

Zatímco tři stateční, kteří přišli hájit současný poměrně přísný a vyvážený zbraňový zákon, diskutovali věcně, slušně a bez agrese (včetně „jejich“ strany publika), opačná strana projevila (zejména v osobě celoživotní aktivistky Džamily Stehlíkové) tolik buranství, agrese a hysterie, že je skutečně řízením prozřetelnosti, že tito lidé mají zároveň odpor ke zbraním a tudíž se jim naštěstí nedostanou do ruky.

 

Paní Stehlíková uvedla diskuzi tím, že na základě novinových výstřižků s několika zmínkami o neshodách se sousedy stanovila diagnózu střelce z Uherského Brodu (že dokážou přes televizi léčit léčitelé a vykládat budoucnost kartářky jsem věděl, ale že psychiatři dokážou přes televizi stanovovat diagnózy je pro mě novinka). Dále jsme se dozvěděli takové perly, že masový vrah je horší, než sériový vrah (i když ten sériový může mít na kontě více životů, alespoň vraždí postupně, což paní „doktorce“ nejspíše tolik nevadí). Další z perel byla „klackem nikoho nezabijete“, pravděpodobně ani mačetou, na to musíte projít složitý a zdlouhavý proces získání zbrojního průkazu a koupit si legální zbraň.

 

Občan Jiří Šmoldas, byl uveden, jako osoba, která zbraň nevlastní a je pro to, aby se zásadně omezily střelné zbraně mezi soukromými osobami. Je to jako občan, který nevlastní koupelnu, ale je zásadně pro omezení koupelen u ostatních občanů, aby si v nich při návštěvě nevyvrtnul kotník. Jeho nejúžasnějším výkřikem bylo, že by nechtěl, aby při nákupu v obchodním domě potkal někoho se zbraní. Vzhledem k počtu 300.000 držitelů zbrojních průkazů (z nichž asi polovina nosí) a počtu lidí v nákupním centru přitom potkává denně zhruba dva až tři. Co z toho pro něj plyne? Pokud uklouzne na rozlitém mléku, nebo se pořeže o rozbitou lahev od piva, budou kolem něj nejméně dva občané, kteří znají a umí použít první pomoc. Pokud nechá tašku z peněženkou položenou v košíku a poodejde, bude mít kolem sebe nejméně dva bezúhonné občany, které mu peněženku neukradnou, a dokonce si pravděpodobně všimnou a upozorní na někoho jiného, kdo by to chtěl udělat. Toť vše.

 

Politik Jeroným Tejc se v souladu se svojí rolí příliš do kontroverze nepouštěl, v podstatě nám sdělil ono politické, že je třeba něco udělat, toto je něco a proto je potřeba to udělat.

 

Představme si na chvíli, že by omezení zbraní hájily nikoliv tyto exempláře, ale někdo příčetný. I v tomto případě je dobré si uvědomit, že představené návrhy na modifikaci fungujícího zákona povedou k několika špatným důsledkům.

 

Může být zavedena povinnost specialistů hlásit nemoci, neslučitelné s vlastnictvím zbrojního průkazu obvodnímu lékaři, který vydal potvrzení o zdravotní způsobilosti. Ale pokud bude držitel zbrojního průkazu vědět, že konzultace s psychologem z důvodu deprese z úmrtí blízké osoby, nebo třeba pouhá návštěva manželské poradny povede k tomu, že jeho zbrojní průkaz bude zadržen a jeho zbraně půjdou do policejního trezoru, pak jeho ochota zajít v případě drobných potíží k psychologovi významně klesne.

 

Dalším navrhovaným „zlepšovákem“ bylo zavedení v podstatě „PreCrimu“, kdy v rámci předběžné opatrnosti a „kdyby to zachránilo jeden život“ budou zbrojní průkazy a zbraně odebírány hned na základě jakéhokoliv udání od sousedů, nebo jiných osob. Takže když bude chtít nějaký grázl rozbít svému sousedovi hubu tím zmíněným klackem, ale nebude si troufat, protože jeho soused je ozbrojen, stačí mu napsat udání na policii a během týdne-dvou, než si soused vyběhá nové potvrzení, na něj může vesele zaútočit.

 

Zkrátka, nápady jsou to hloupé jako vždy. Jejich obhájci v pořadu dokázali, že nebezpečí agrese psychicky narušených osob skutečně existuje, avšak ani ne tak osob ozbrojených, jako spíše naopak…

Autor: Radim Valenčík | pátek 3.4.2015 10:00 | karma článku: 47,63 | přečteno: 18365x
  • Další články autora

Radim Valenčík

Na holotu musí být přísnost. Páni (se) smějí

Předseda vlády Andrej Babiš se v několika rozhovorech pochlubil, že „pracuje 18 hodin denně a o víkendu 8“. Zkuste hádat, co by se stalo vám, kybyste toto řekli veřejně.

22.2.2018 v 12:30 | Karma: 33,90 | Přečteno: 1895x | Diskuse| Politika

Radim Valenčík

Shrnutí prezidentské debaty

Když odpovídal Zeman, dozvěděl jsem se, co si myslí Zeman. Když odpovídal Drahoš, dozvěděl jsem se, co si myslí Zeman. V předchozích dvou debatách byl Drahš jasně lepší, protože tam nebyl.

24.1.2018 v 9:48 | Karma: 40,46 | Přečteno: 1993x | Diskuse| Politika

Radim Valenčík

Budu Genderman 2018

Nominaci na Gendermana roku 2017 jsem nestihl, ale snad budu v roce 2018 po zásluze vybrán „porotou složenou se zástupců a zástupkyň nevládních neziskových organizací a akademické obce“.

19.12.2017 v 13:59 | Karma: 26,99 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

Radim Valenčík

Zrušme netolerantní státní hymny

Jednou z největších brzd multikulturní utopie je národní identita. I když je zřejmá snaha ji vymýtit, udělat z ní něco, za co se slušný kavárník stydí, pořád přetrvává a to dokonce na místech nejvyšších, v národních symbolech.

11.8.2017 v 13:51 | Karma: 36,47 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Společnost

Radim Valenčík

Politici: My se nebojíme

Protože máme ozbrojené bodyguardy a pancéřované limuzíny. Vy ostatní si zvykejte na to být vražděni. A opovažte se ozvat.

25.3.2017 v 8:54 | Karma: 42,41 | Přečteno: 2043x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3636x
Souhlasím s Terrym Pratchettem, že čtenáře vesměs nezajímá autor a chtějí hned číst. Nicméně pár základních údajů (stejně byste to poznali): Miluji svobodu a nesnáším její potlačování v jakékoliv podobě. Věřím, že člověk ví nejlépe, co je pro něj dobré a nepotřebuje k tomu byrokraty a politiky. Jsem přesvědčen, že lidé jsou vesměs inteligentní a rozumní tvorové. Platím daně, chodím k volbám (ač nevolím žádnou z parlamentních stran) a pouštím sednout v MHD. A rád se občas k něčemu vyjádřím.

Seznam rubrik