Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dobrá rada nad zlato aneb může mi finanční poradce poradit?

Spousta finančních poradců a bankéřů, kteří Vám chtějí radit s Vašimi financemi, jak si zajistit finanční nezávislost a jak investovat, Vám nesmí ani NAZNAČOVAT, natož doporučovat a radit. Jak rozpoznat toho správného či alespoň toho, co má oprávnění k investičnímu poradenství?

Poslední dobou stále více čtu články o tom, zda finanční poradce, bankéř nebo pojišťovací agent může poskytovat investiční poradenství. Mám na mysli takové osoby, které mají kromě oprávnění  - PPZ (podřízený pojišťovací zprostředkovatel), také oprávnění – vázaný zástupce. Pokud by neměli na ČNB (České národní bance) zapsána tato oprávnění je velmi rizikové nechat si od takové osoby radit!!! U poradce, který není zapsán jako podřízený pojišťovací zprostředkovatel, si můžeme být jistí, že ví o finančních produktech minimum. Bohužel také jsem si tímto trendem prošla v MLM ( multi-level marketing) společnosti a musím přiznat, že je velice obtížné ohlídat a zodpovídat za lidi v MLM síti. Bohužel však zápis oprávnění PPZ na ČNB nám nezaručuje kvalitu poradenství v pojišťovnictví. Je dobré zjišťovat dopředu reference, postup práce, absolvovaná školení, zkoušky či tituly konkrétního poradce. V případě vázaného zástupce je to složitější. Většinou se každý vázaný zástupce prohlašuje za investičního poradce, avšak realita je jiná. Většina vázaných zástupců má oprávnění pouze k přijímání a předávání pokynů. Jen někteří mají oprávnění u ČNB na investiční poradenství. Toto si jednoduše může každý zjistit na stránkách ČNB na odkaze https://apl.cnb.cz/apljerrsdad/JERRS.WEB09.DIRECT_FIND?p_lang=cz , kde stačí zadat jméno poradce, dát vyhledat a rozkliknout - povolené činnosti.

Z jakého důvodu je důležité mít poradce, který má oprávnění k tomu, aby mohl radit? Odpověď je jednoduchá a je spoustu důvodů, které zřejmě napadnou každého z nás. Nejdůležitějším z nich jsou však naše peníze, které chceme investovat. Naše finance, které chceme zhodnotit a zajistit si tím naše finanční cíle, které si potřebujeme a chceme splnit.

Co Vám tedy může či nesmí poradce - vázaný zástupce říkat, doporučovat či naznačovat? Blíže si toto můžeme přečíst z odpovědi na dotaz, kterou USF (Unie společností finančního zprostředkování a poradenství) zaslala Česká národní banka.

ČNB odpovídá

K vymezení hranice mezi investičními službami přijímání a předávání pokynů a poradenství

K vymezení hranice mezi investičními službami přijímání a předávání pokynů a poradenství uvádíte následující příklad a ptáte se, zda již jde o poradenství nebo ještě „pouze“ o přijímání a předávání pokynů:

„Proces poskytování investiční služby přijímání a předávání pokynů může v praxi probíhat např. tak, že vázaný zástupce vyplní se zákazníkem, který má zájem o zprostředkování obchodu s investičním nástrojem, tzv. „test přiměřenosti“, v němž jsou zaznamenávány zejména odborné znalosti, vzdělání a zkušenosti zákazníka v oblasti investic a to v zákonem stanoveném rozsahu. Výsledkem tohoto testu je zpřístupnění dostatečně široké skupiny produktů, např. podílových fondů, které jsou definovány jako produkty přiměřené tomuto zákazníkovi a jeho znalostem a zkušenostem.

Vázaný zástupce v rámci tohoto příkladu poté předloží zákazníkovi zmíněnou skupinu podílových fondů, z nichž zákazník sám, autonomně a na základě vlastního rozhodnutí vybere, do kterého z nich a kolik bude investovat (např. ve formě výběru z přiměřených podílových fondů prostřednictvím webové aplikace). Vázaný zástupce investičního zprostředkovatele nijak do výběru zákazníka nezasahuje a neingeruje.“

Potvrzujeme, že provedení testu přiměřenosti, sdělení jeho výsledků a odpovídajícího okruhu nástrojů přiměřených pro zákazníka, a následné převzetí a předání pokynu k zákazníkem zvolenému nástroji, vykazuje znaky investiční služby přijímání a předávání pokynů, nikoliv znaky poradenství.

Přijímání a předávání pokynů je v zásadě vždy spojeno s povinností provést test přiměřenosti podle § 15i zákona o podnikání na kapitálovém trhu, a s povinností „vyhodnotit, zda poskytnutí investiční služby uvedené v odstavci 1 nebo rady ohledně investičního nástroje nebo provedení obchodu s investičním nástrojem v rámci investiční služby uvedené v odstavci 1 odpovídá odborným znalostem a zkušenostem potřebným pro pochopení souvisejících rizik.“ (§ 15i odst. 2 ZPKT). I v rámci investiční služby přijímání a předávání pokynů může a musí být poskytnuta dílčí rada ohledně investičního nástroje, např. zda takový nástroj odpovídá zkušenostem a znalostem zákazníka nebo jak probíhá vypořádání obchodu s tímto nástrojem.

O samostatnou službu investiční poradenství jde až v případě „poskytování individualizovaného poradenství, které směřuje přímo či nepřímo k nákupu, prodeji, úpisu, umístění, vyplacení, držbě nebo jinému nakládání s konkrétním investičním nástrojem nebo nástroji nebo k uplatnění práva na takové nakládání, a to bez ohledu na to, zda je poskytováno z podnětu zákazníka nebo potenciálního zákazníka či obchodníka s cennými papíry, tedy pokud je naznačováno, že určité nástroje jsou pro zákazníka vhodné, že tento zákazník by je měl pořídit do svého majetku.

Současně je zřejmé, že odlišení v konkrétním případě může být obtížné a investiční zprostředkovatel nebo vázaný zástupce by měl v případě, že nehodlá poskytovat službu investičního poradenství, řádně vysvětlit své postavení a nabízenou službu a vyhnout se jakémukoliv i nepřímému naznačování, že by zákazník měl učinit určité rozhodnutí. Příkladem nepřímého poradenství jsou věty jako „hodně lidí ve Vaší pozici si kupuje tento fond“ nebo „na školení nám říkali, že tento fond je celkově nejlepší“. Aby byla omezená role investičního zprostředkovatele nebo vázaného zástupce postavena najisto, měl by při jednání se zákazníkem jasně uvést, že součástí poskytovaných služeb není investiční poradenství, ale pouze vymezení okruhu nabízených produktů (investičních nástrojů) v závislosti na výsledku provedeného testu přiměřenosti, a že tedy nemůže doporučit žádný konkrétní investiční nástroj, může pouze poskytnout objektivní informace o jejich fungování a rizicích, případě je podle objektivních kritérií porovnat, se zdůrazněním, že žádné takové porovnání nevypovídá o vhodnosti nástroje pro konkrétního zákazníka.

V příkladu uvádíte, že „Výsledkem tohoto testu je zpřístupnění dostatečně široké skupiny produktů“. Pokud by byl výsledkem testu přiměřenosti jediný produkt, nebo i dva tři produkty, riziko nepřímého doporučení podstatně vzrůstá.

Závěr si každý může udělat sám a z odpovědi ČNB  jednoznačně vyplývá, že poradce – vázaný zástupce, který nemá zapsáno v registru ČNB oprávnění k investičnímu poradenství, ale jen přijímání a předávání pokynů, nesmí klientovi radit, doporučovat a ani naznačovat vhodný investiční produkt. Tedy i tady platí staré známé „důvěřuj, ale nejdříve prověřuj!“.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Šárka Tothová | neděle 2.2.2014 19:14 | karma článku: 7,84 | přečteno: 926x
  • Další články autora

Šárka Tothová

Diversifikace je bezpečnostním polštářem při investování

Rozložením investic dle co nejvíce kritérií snižujeme zdarma riziko. Diversifikace je kritická pro bezpečí investic. Je to zavedená zásada konzervativního investování. Je posledním zástupcem ze základu pro správné investování.

22.12.2015 v 17:12 | Karma: 8,03 | Přečteno: 250x | Ekonomika

Šárka Tothová

Správná alokace investic je 92% úspěchu

Ochranu a dobré výsledky Vašeho portfolia dosáhnete díky systému. Základem systému je alokace, což je určení optimálního podílu akciových, dluhopisových a peněžních strategií ve Vašem investičním portfoliu.

26.10.2015 v 11:25 | Karma: 7,54 | Přečteno: 325x | Ekonomika

Šárka Tothová

Svatá trojice pro správné investování

Již jsme si více rozebrali první krok, který je nutné udělat, pokud chceme správně investovat dle zásad pro ochranu bohatství. Tím základním pilířem úspěchu, takový „svatý grál“ je racionální investiční plán.

21.9.2015 v 9:45 | Karma: 5,85 | Přečteno: 288x | Ostatní

Šárka Tothová

První krok k úspěchu v investování

Minule jsem Vám psala, že k úspěšnému investování jsou důležité tři věci a těmi jsousprávná alokace, rozumná diversifikace a emoce pod kontrolou. Dnes si řekneme, co musíme udělat na začátku na správné cestě k cíli.

16.6.2015 v 18:07 | Karma: 6,40 | Přečteno: 351x | Ekonomika

Šárka Tothová

Základní pravidla investování podle nejúspěšnějšího investora na světě Warrena Buffetta

Chcete vědět, jak máte investovat a co je pro Vás důležité? Většina lidí investuje jen nahodile, bez ujasněných cílů, jejich hlavním kritériem je co nejvyšší výnos. To však vede k tomu, že se svými penězi spekulují. Nyní, v době, kdy úroky na spořicích účtech, peněžním trhu a státních dluhopisech jsou nízké, většina z nás hledá alternativu, kde své peníze zhodnotit. Každý jsme konzervativní ve smyslu, že nechceme přijít o své peníze a přesto se necháváme ovlivnit hamižností a emocemi a potom o své peníze přicházíme.

16.4.2015 v 14:50 | Karma: 8,50 | Přečteno: 749x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 780x
Pomáhám lidem zajistit jejich cíle a finanční nezávislost. Poradenství v oblasti pojišťovnictví, investic, hypoték a bankovnictví. V kooperaci práva, realit, daní a účetnictví.Podívejte se na www.financnespolecne.cz.
Učitě shlédněte: http://www.probudoucirentiery.cz/

Seznam rubrik