Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

První krok k úspěchu v investování

Minule jsem Vám psala, že k úspěšnému investování jsou důležité tři věci a těmi jsousprávná alokace, rozumná diversifikace a emoce pod kontrolou. Dnes si řekneme, co musíme udělat na začátku na správné cestě k cíli.

K tomu, abychom došli ke správnému cíli a k tomu, co jsme si vytyčili, je vždy důležité sestavit si plán. Potřebujeme ho k tomu, abychom postavili dům, tak i k zorganizování oslavy. Ano, život nám pak přinese různé situace, postaví do cesty všemožné překážky a my se s nimi budeme muset vypořádat. Bez plánu by to však bylo daleko obtížnější, ne-li mnohdy nemožné.

Při plánování je důležité přemýšlet – příběh ze života

Povím Vám příběh, který mě velice oslovil, když jsem ho poprvé slyšela.

Učitel filosofie přišel jednoho dne do třídy, vzal nádobu a naplnil ji až po okraj velkými kameny. Potom se zeptal studentů, zda je nádoba plná. Ti odpověděli, ano je plná. Potom vzal profesor krabičku s kamínky a nasypal je do nádoby a ty zapadaly mezi velké kameny. Následně se zeptal opět studentů, zda je teď nádoba plná. Studenti prohlásili, že ano. Profesor však vzal krabičku s velmi jemným pískem a nasypal ho do nádoby, kde písek vyplnil všechny mezírky mezi kameny. Teprve nyní byla nádoba opravdu plná.

Život je jako nádoba s kameny, úspěch tkví v tom, jak je poskládáme

Tímto přirovnáním profesor žákům ukázal, že život je jako tato nádoba. Kameny znázorňují důležité věci v našem životě – zdraví, rodinu, přátele, děti. Kamínky znázorňují méně důležité věci – auto, dům, zaměstnání a písek znázorňuje to ostatní – všechny malichernosti, půtky, šarvátky, nesmyslné dohady.

Pokud dáme do nádoby písek jako první, nezbyde nám místo pro kameny a to platí i v životě. Když budeme ztrácet čas nad drobnostmi a malichernými věcmi, nikdy nebudeme mít čas na to, co je skutečně důležité. Věnujme pozornost rozhodujícím věcem v našem životě. Hrajme si se svými dětmi, promluvme si s partnerem, udělejme si čas sami na sebe. Vždy bude čas jít do práce, uklidit dům, uvařit oběd, nakoupit. Dejme si záležet na kamenech, věcech, na kterých nám skutečně záleží. Určeme si své cíle a priority. To ostatní jsou jen kamínky a písek.

S finančním plánováním je to velmi podobné jako v životě

Finanční plánování je součástí života, proto i ve finančním plánu bychom měli věnovat prostor nejdříve důležitým věcem jako je bydlení, studia dětí a finanční nezávislost. Teprve potom vytvoříme prostor věcem méně důležitým jako je auto, dovolená, vybavení bytu. To vše potom dáme do souvislostí s výdaji běžného měsíce. Jedině tak máme zajištěno, že budeme mít dost peněz na všechny složky finančního plánu. 

 

Chybou je řešit nejprve malichernosti

K této chybě se nejčastěji dostaneme tím, že nemáme žádný racionální plán. Potom řešíme to, co nám v danou chvíli přijde důležité. Řešíme věci na poslední chvíli. A tak nám nejdůležitější připadají výdaje běžného života, potom dojde na menší kamínky jako je auto, dovolená, vybavení bytu a až naposled řešíme ty důležité kameny jako jsou bydlení, studia dětí, finanční nezávislost. Proto se nám stane, že v bydlení se musíme uskromnit, studia dětí musíme omezit a finanční nezávislost prostě neřešíme. Uklidňujeme se tím, že stát se o nás postará, že holt budeme pracovat až do smrti nebo že se dožijeme nízkého věku.

Důležitou podmínkou úspěšného plánování je vědět kde jsme, kam jdeme a jak tam dojdeme

Pokud začínáme stavět dům je pro nás důležité vědět na začátku jak by měl vypadat, co by měl splňovat a úplně naposledy řešíme jakou si do něho pořídíme ledničku či sedací soupravu. Tedy stejně tak je důležité určit si strategické cíle, které si opravdu chceme splnit, naše „velké kameny“. Plán je živý organismus a mění se v průběhu života jako život sám. Velké strategické cíle se nám však většinou nemění či jsou nahrazovány jinými a my jsme pak na ně již připraveni. V plánu musíme počítat i s „menšími kamínky a pískem“ jako je pořízení auta, vybavení bytu či dovolená a ostatními běžnými i méně častými náklady. S těmi počítáme jako s měsíčními či ročními výdaji.

Soustřeďme se na to podstatné a nenechme se rozptylovat maličkostmi

Dnes už tedy víme kde začít a jak se říká „čas jsou peníze“. Udělejme si tedy čas a popřemýšlejme o tom, jaký život chceme žít i v budoucnu, ne jen v tuto chvíli. Dejme to „na papír“ a teprve potom řešme další kroky ke správnému investování, a to emoce, alokaci a diversifikaci, o kterých si více povíme příště.

Autor: Šárka Tothová | úterý 16.6.2015 18:07 | karma článku: 6,40 | přečteno: 351x
  • Další články autora

Šárka Tothová

Diversifikace je bezpečnostním polštářem při investování

Rozložením investic dle co nejvíce kritérií snižujeme zdarma riziko. Diversifikace je kritická pro bezpečí investic. Je to zavedená zásada konzervativního investování. Je posledním zástupcem ze základu pro správné investování.

22.12.2015 v 17:12 | Karma: 8,03 | Přečteno: 250x | Ekonomika

Šárka Tothová

Správná alokace investic je 92% úspěchu

Ochranu a dobré výsledky Vašeho portfolia dosáhnete díky systému. Základem systému je alokace, což je určení optimálního podílu akciových, dluhopisových a peněžních strategií ve Vašem investičním portfoliu.

26.10.2015 v 11:25 | Karma: 7,54 | Přečteno: 325x | Ekonomika

Šárka Tothová

Svatá trojice pro správné investování

Již jsme si více rozebrali první krok, který je nutné udělat, pokud chceme správně investovat dle zásad pro ochranu bohatství. Tím základním pilířem úspěchu, takový „svatý grál“ je racionální investiční plán.

21.9.2015 v 9:45 | Karma: 5,85 | Přečteno: 288x | Ostatní

Šárka Tothová

Základní pravidla investování podle nejúspěšnějšího investora na světě Warrena Buffetta

Chcete vědět, jak máte investovat a co je pro Vás důležité? Většina lidí investuje jen nahodile, bez ujasněných cílů, jejich hlavním kritériem je co nejvyšší výnos. To však vede k tomu, že se svými penězi spekulují. Nyní, v době, kdy úroky na spořicích účtech, peněžním trhu a státních dluhopisech jsou nízké, většina z nás hledá alternativu, kde své peníze zhodnotit. Každý jsme konzervativní ve smyslu, že nechceme přijít o své peníze a přesto se necháváme ovlivnit hamižností a emocemi a potom o své peníze přicházíme.

16.4.2015 v 14:50 | Karma: 8,50 | Přečteno: 749x | Diskuse| Ekonomika

Šárka Tothová

Několik důvodů proč si nebrat k hypotéce pojistku od banky

Mnoho z nás se při uzavření hypotéky nechá nalákat slevami a uzavře si pojištění u banky, které však nemusí být pro nás dostačující nebo naopak je pro nás zbytečné. Pokusím se poukázat na nějaké trable či úskalí, které toto pojištění může pro nás mít.

19.2.2015 v 10:52 | Karma: 6,96 | Přečteno: 748x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 780x
Pomáhám lidem zajistit jejich cíle a finanční nezávislost. Poradenství v oblasti pojišťovnictví, investic, hypoték a bankovnictví. V kooperaci práva, realit, daní a účetnictví.Podívejte se na www.financnespolecne.cz.
Učitě shlédněte: http://www.probudoucirentiery.cz/

Seznam rubrik