Jak souvisí držení těla a naše myšlenky?

Doba čtení: 3 minut Při vzpřímeném držení těla si vybavíme spíše pozitivní vzpomínky. Jak je to možné?

Kdysi jsme na blogu prezentovali výzkum Amy Cuddy o vlivu držení těla na naše sebehodnocení, sebevědomí či ochotu riskovat. Změna držení těla ovlivnila významně podle tohoto výzkumu i hladiny hormonů v krvi, a to už po pouhých dvou minutách. Jestli pak se ještě hrbíte? Tak už se narovnejte!

Vzpřímené držení těla nám více přináší pozitivní vzpomínky

Souvislost držení těla a našeho prožívání se zkoumala i v jiných výzkumech. V jednom z nich měli účastníci výzkumu[1] úkol vzpomenout si na zážitky, které si asociovali buď se zoufalstvím a bezmocí na jedné straně, nebo naopak s pozitivním prožitkem či radostí. Zajímavý byl fakt, že výzkumníci tento úkol lidem zadali při dvou různých způsobech držení těla – ve shrbené a vzpřímené pozici.

Jaké byly výsledky? Ve shrbené pozici lidem na mysl přicházely snadněji chmurné myšlenky a vzpomínky, pozitivní zážitky se jim vybavovaly obtížněji. Na druhé straně ve vzpřímené pozici si lidé snáze vzpomněli na pozitivní zážitky. Jiný výzkum[2] toto změřil i objektivně pomocí EEG (měření mozkových vln).

Tento velmi zajímavý rozdíl lze jednoduše vysvětlit. Při prožívání nějaké emoce, ať už pozitivní či negativní, naše držení těla odpovídá tomu, co prožíváme. Máme-li radost, jsme často vzpřímení a usmíváme se. Jsme-li smutní, jsme shrbení, čučíme nepřítomně do země apod. Mechanismus funguje i opačně (podobně jako u vzorců dýchání, o tom jsme už také psali). Pokud vědomě změníme držení těla pomocí vůle, za chvíli se změní i naše vnitřní rozpoložení, které koresponduje s tímto držením těla.

Prohlíželi jste si někdy fotografie z hezké dovolené, výletu? Tak prohlíželi, nebo ne? Pokud narazíte na fotku, která je spojená s nějakým radostným okamžikem, vzpomenete si na ten radostný okamžik. Hned si to vybavíte. A máte radost, teď.

No a pro mozek je změna držení těla do vzpřímené pozice jako prohlížení fotky. Člověk se narovná. Mozek si vybaví ten okamžik, kdy je tělo obvykle vzpřímené. A cítí se tak, teď.

Potřebujete ještě další článek o tom, proč byste měli mít rovné držení těla, nebo už je to konečně jasné?

[1] Erik Peper, Annette Booiman, I-Mei Lin, and Richard Harvey (2016) Increase Strength and Mood with Posture. Biofeedback: Summer 2016, Vol. 44, No. 2, pp. 66-72. Nebo: https://biofeedbackhealth.files.wordpress.com/2011/01/a-published-biofeedback-increase-strength-and-mood.pdf [2] Tsai, H. Y., Peper, E., & Lin, I. M.* (2016). EEG patterns under positive/negative body postures and emotion recall tasks. NeuroRegulation, 3(1), 23-27. https://biofeedbackhealth.files.wordpress.com/2011/01/2016-eeg-patterns-under-positive-negative-body-postures-and-emotion-recall-tasks.pdf

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Toman | neděle 24.9.2017 11:35 | karma článku: 11,89 | přečteno: 458x