Je v pořádku koalice pražské ODS a ČSSD?

Komentář k článku redaktora Lidových novin Petra Kamberského, publikovaného v LN dne 18.11.2010 pod názvem „Pražská koalice je v pořádku“. V tomto článku Petr Kamberský konstatoval, že koalice ODS a ČSSD v Praze je v pořádku. K tomuto svému názoru našel řadu účelových argumentů (včetně teorie her). Tyto jeho argumenty by se daly shrnout v jedno přísloví: „Účel světí prostředky“.

Existuje všeobecný názor, že „politika je špinavá“, to však dle mého názoru neospravedlňuje žádného demokraticky zvoleného politika, aby po svém zvolení, na základě svých osobních preferencí, ignoroval vůli většiny, která mu jeho zvolením, na základě své důvěry v něho, dala moc. Pro mne bude takovýto politik vždy zrádcem nejen demokracie, ale i morálky a etiky a bude i předem jasně zkorumpovatelný.

Pokud by politické preference měly být nadřazeny demokracii, potom nechápu proč si dát práci s demokratickými volbami? Proč odsuzovat různé diktatury? Pokud politické ambice jedince jsou ospravedlnitelné, pak by byl ospravedlnitelný i pakt, který uzavřel na začátku II. světové války Hitler se Stalinem, Opoziční smlouva, kterou před pár lety uzavřel Klaus se Zemanem, zrady norského vlastizrádce Quislinga, zrada Henleinovy páté kolony,  nacistický teror za II. světové války, a to včetně vyhlazení Lidic a vyhlazování židů, a i teroristické útoky Al-Kaidy, IRA a Basků. Všechny tyto události byly a jsou „politicky“ motivované, bez jakéhokoliv ohledu na demokracii, morálku a etiku.

Je jednoznačné, že v letošních komunálních volbách v Praze vyhrála na celé čáře pravice. Pražanům však bude vládnout kočkopes „ODSČSSD“. Je smutné, že pan Pert Kamberský, ať již na základě své inteligence či charakteru, se toto snaží ospravedlňovat.

Autor: Václav Šťastný | sobota 20.11.2010 13:40 | karma článku: 11,79 | přečteno: 670x