A vy se divíte, že vám říkáme - táhni, odkud si přišel?

Napsal jsem pár článků „jak to vidím já“. Pojednávali o „Radarové základně“, o „Mašínech“, o mé „inteligenci“, o tom zda „bdím či sním“, o kauze „Čunek“. Prostě jsem párkrát vyslovil svůj názor. A ejhle, co to opakovaně slyším: „Táhni, odkud si přišel“.

Žiji v této zemi již podruhé, tentokrát dalších 17 let. Tuto větu jsem slyšel stokrát? Tisíckrát? Já nevím. Všem, kteří mi tak rozkazují, kladu jednu jednoduchou otázku: Prosím tě, řekni mi, co pro tebe znamená slovo „svoboda“? A slyším: „Mohu si jezdit kam chci“, „Mohu studovat co chci“, „Nemusím se bát“, „Mohu říkat co chci“, a mnoho jiných „mohu“. Přitom mi tito moji kritici vyčítají, že to dělám. Oni si totiž vůbec neuvědomují, že „svoboda“ je v první řadě „zodpovědnost“. Oni jsou natolik falešní a podlí, že kážou jedno a dělají druhé. Oni mi říkají, že se nemusím bát, že si můžu říkat co chci, ale když to učiním, tak mi řeknou „táhni“. Mám se jich bát? Já tomu říkám „Klausovština“ (podle pana prezidenta). Ten též říká jedno a dělá druhé (Časopis TIME ohledně Klause napsal: „Pravicová rétorika, levicová politika“).

Povím Vám příběh: Seděli jsme ve Vancouveru na terase. Marie Čechová (Češka, která do té doby žila 13,5 roku v Kanadě), Rosťa Gordon Smith (Češka, která před tím žila 13,5 roku v Anglii), a já (který jsem do té doby žil 13,5 roku ve Švédsku) a bavili jsme se s dvěma čerstvě přišlými českými imigranty. Jedna z jejich otázek byla: „Co pro vás znamená SVOBODA? My, ač sice všichni Češi, ale z různých zemí, jsme zcela unisono řekli: „Svoboda je ZODPOVĚDNOST“! Další otázka byla: „Co si na této zemi vážíte nejvíc?“. Zde jsme již nebyli tak jednotní, ale v podstatě odpověď zněla: „Zde se nemusí krást“. Ne, že se nekrade, ale nemusí!!

Povím Vám druhý příběh: Seděli jsme ve Vancouveru na terase. Bylo nás asi tak 10-12. Každý tu angličtinu „mastil“ tou svojí hatlamatilkou. Někdo s českým přízvukem, někdo s polským, někdo s italský a jiný s čínským. Až najednou se ozvala jedna dívčina a anglicky (rozuměj: „kanadsky“) pravila: „Každý je odněkud jinud a já jsem jenom z Kanady.“!!

Není to pro cizince božské žít v zemi, kde domorodci závidí cizincům. že jsou "cizinci"? Není to přesně tehdy, kdy dojde „k porozumění mezi národy“?

Já tvrdím, že stačí 3 roky „emigrace“ a i ten nejzatvrzelejší Čech se zcivilizuje. Bohužel, ne všichni měli to štěstí.

Autor: Václav Šťastný | středa 5.3.2008 15:34 | karma článku: 19,53 | přečteno: 1744x