Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Několik řádků o postojích, názorech o pravdě, o životě.

 Víte, kde je slyšet ten nejkrásnější smích člověka? Pod šibenicí. Tam už víte přesně co vás čeká a taky je vám naprosto jasné, že všechna trápení, která vás vehnala do slepých uliček beznaděje končí. Definitivně. Pokud byl život peklem, pak šibenice je vysvobozením. A smích, ten ............................!

 

 

Dnes jsem si dal tu práci, i když času nemám příliš nazbyt a prošel jsem si všech dvacet dva článků, které jsem už zde napsal.  Přiznám se, že články, které jsem zatím psal byly spíš určité sondy. Sondy, které mě hodně řekly o lidech, o jejich cítění, o schopnosti soucitu, empatii, o řebříčku životních hodnot které nám byly implantovány tím, co vidíme na obrazovkách televize, v tisku. Tím vším, co vidíme kolem sebe.

Podotýkám, že všechny články, které jsem spáchal na tomto blogu, jsou, byly a vždy budou jen dokonale autentické, staly se, a jsou tudíž stoprocentně pravdivé. To jen na okraj.

Nechci se zde omlouvat. Skupina našich spoluobčanů jakkoliv znevýhodněných, cílená skupina kterou zde zastupuji žije svým jediným způsobem života, který jí dovolují životní podmínky jaké mají. Bez vlastního přičinění, jen proto, že jsou na vozíčku, prošli zdravotními problémy, ať už dědičnými, nebo v důsledku úrazů, nebo nemocí, které se na nich podepsaly na celý život.. Jde i o ty, kteří jsou třeba i pacienty onkologií, nebo zdravotních zařízení následné lékařské péče po celé republice.

Jejich životy jsou jaké jsou. Nejsou to trháky, na jaké jsou lidé zvyklí ze seriálů, spíše se podobají někdy hororům, společenským dramatům. Jsou to dost smutné příběhy. Mojím úkolem, který jsem si kdysi uložil, je být jen jejich svědkem a dát o nich vědět. Ano, někdy píši i o svých prožitcích. Jsem opravdu jen člověk a nejsem ani kus dřeva, nebo balvan, bez citu, bez očí, němý. Jejich příběhy vnímám jako by to byly příběhy mě vlastní. Žiji je s nimi. Tomu se říká empatie. Jejich pocity ovlivňují i můj život a za to jim děkuji.

Jejich radosti, které tvoří jejich lepší stránky života spočívají v tom, že každé ráno jim může přinést novou šanci na zlepšení jejich situace. Trochu si připadají jako na železniční stanici, kde čekají v naději, že možná pojede vlak do stanice štěstí, do stanice důstojný život. Kde nebudou závislí na sociálních dávkách, kde budou lidmi, kteří dokážou uhájit svoji existenci

Jen na okraj. Víte, kde je slyšet ten nekrásnější smích člověka? Pod šibenicí. Tam už víme, co nás čeká a taky víme, že utrpení skončí. To nejsou má slova. Toto mě řekl paraplegik, který je na vozíku dvacet osm let.

 

 

Autor: Václav Moravec | pátek 13.2.2009 10:59 | karma článku: 11,57 | přečteno: 720x
  • Další články autora

Václav Moravec

Osudové cesty

Osudové cesty, labyrint světa a ráj srdce. Taky trochu o životě, o štěstí, bolesti a zklamání. Dívám se kolem sebe. Potkávám hodně lidí. Všude. A mám někdy tak trochu pocit, že jsem snad na špatné adrese. V jiném, paralelním děsivém světě. Hledám na tvářích lidí radost, úsměv. Projev štěstí a spokojenosti Jediné, co ale vnímám, je nápis na tvářích "ZAVŘENO" Za touto roletou na tvářích lidí je jen strach, zloba a zklamání. Bolest a nechuť. Nechuť ke všemu. Dlouho jsem nepsal. Chyběl mě čas. Taky jsem přemýšlel, jestli má vůbec smysl vysílat signál SOS. Pro lidičky vůbec. Mlčet a nezkusit? To neumím. A tak se navracím znovu ke svému blogu a k psaní.

29.10.2009 v 14:16 | Karma: 15,34 | Přečteno: 1517x | Diskuse| Společnost

Václav Moravec

K zamyšlení a neb o budó.

Následující text předkládám opravdu jen k zamyšlení. Ti všichni, komu je tento text určen, pochopí. Dobře vím, že není možné být v současnosti samuraji. Ale myslím, že odkazy jejich poznání mají co říci současnému člověku, žilícímu v dnešní době. Prosím, nemám dalších komentářů. Navléci si pás či hakamu Znamená obléci si nejdražší, Nejdůstojnější oděv. Podobají se brnění A i po naší smrti Trvají jejich zásluhy. Zenový mnich Kai Sen

21.4.2009 v 12:16 | Karma: 12,07 | Přečteno: 1073x | Diskuse| Společnost

Václav Moravec

Rezignace

Moji nejbližší. Zdravím Vás všechny. Už předem se omlouvám, ale přece jen jsou věci, které by měly být vysloveny, pokud jde o čest, o lidskou důstojnost.Chtít po vodě, aby tekla potokem vzhůru do kopce a nebo chtít, aby led hřál jako oheň, je touha a přání neskutečně bláhová marná a předem prohraná.Stejně tak neskutečně bláhová je snaha vyvracet pomluvy, které byly před lety vysloveny a které mne měly znemožnit. Spíše člověk sesbírá včera rozfoukané peří do prostoru, než zastaví nepravdivá slova s úmyslem uškodit. Osm let jsem se snažil vyvrátit očividnou lež. Marně. Nic méně. Povedlo se. Lži, smyšlenky a pomluvy lidé chtějí. Vzrušuje je to. Rezignuji proto na všechno. Konečně jsem pochopil, kde jsou hranice mých možností. Kdo mne znáte, promiňte.

8.4.2009 v 19:13 | Karma: 13,59 | Přečteno: 1108x | Diskuse| Společnost

Václav Moravec

L.I.F.E. System

Vstupem do 3. tisíciletí se otevřely zcela nové možnosti v oblasti zdravotní prevence a rekonvalescence. Výsledkem vědeckých objevů v molekulární biologii, biochemii, kvantové fyzice a medicíně je vznik nové řady biorezonančních přístrojů, které s oblibou využívají zejména lékaři, upřednostňující alternativní způsob léčení.

1.4.2009 v 17:11 | Karma: 12,13 | Přečteno: 1245x | Diskuse| Společnost

Václav Moravec

Koncert Groovey

Vystoupení našeho českého Simona a Garfunkla, okořeněné nezaměnitelným humorem dvojice Ressler a Musialek. Tento koncert, kterého jsem se zúčastnil 27. 3. 2009 večer ve studiu G, dokázal u mne nemožné. Dokázal mě vrátit víru v dobro a také ve zdar positivních lidských snah. V lidství.

1.4.2009 v 12:10 | Karma: 10,78 | Přečteno: 1076x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Policie zabavila 300 milionů na nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu

5. června 2024

Premium Česká policie v tichosti řeší třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní obchody...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Nepřejí si mír, zkritizoval západní země slovenský premiér Fico při eurovolbách

8. června 2024  10:19,  aktualizováno  10:28

Slovenský premiér Robert Fico využil sobotní volby do Evropského parlamentu (EP) ke kritice...

Volební místnosti se otevřely. Češi si druhý den vybírají europoslance

8. června 2024  6:52,  aktualizováno  8:06

Sledujeme online V Česku ráno začal druhý den voleb do Evropského parlamentu. Volební místnosti jsou otevřeny od...

Ukrajinská vláda nařídila ministerstvům, aby přestala používat klimatizaci

8. června 2024  7:29

Ukrajinská vláda v pátek nařídila všem ministerstvům a regionálním úřadům, aby přestaly používat...

Česko by mohlo letos vycvičit čtyři tisíce Ukrajinců, uvedla Černochová

8. června 2024  7:16

Sledujeme online Česká republika by i letos mohla vycvičit 4 tisíce ukrajinských vojáků na českém území. Řekla to...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1195x
Václav Moravec, vystudoval univerzitu východní medicíny, nyní ředitel neziskové organizace Agnis Rosa, která se snaží pomoct těm, kteří pomoc potřebují a stojí o ni.

Seznam rubrik