Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vliv skupiny Mašínů na volbu Českého presidenta

V USA budou volby za necelý měsíc, v Česku se pomalu rozjíždí předvolební kampaň. Na rozdíl od USA, české novináře zajímají namísto věcí důležitých pro budoucnost republiky, spíše záležitosti bulvární. Například, zda kandidát či kandidátka plánuje udělit státní vyznamenání skupině kolem bratrů Mašínů. Respektive poslednímu žijícímu členu, Josefu Mašínovi.

 Z jakéhosi zvláštního důvodu, je to pro novináře a ty, kteří kladou otázky, velice důležité téma. Málokdy se objeví dotaz na představu fungování země pod kandidátovým vedením, zřídka jsou požadována jasná politická stanoviska. Ale téměř v každém rozhovoru je položen dotaz na názor k vyznamenání skupiny.

Je to o to pozoruhodnější, když už dávno jak Milan Paumer, tak i Ctirad Mašín a v neposlední řadě i Josef Mašín jasně řekli, že nic z toho co udělali nedělali pro ocenění a už vůbec ne pro nějaké medajle z rukou toho, či onoho presidenta. Své akce dělali, podle svých slov z vlastního přesvědčení a pro pocit nutnosti vyrvat zemi ze spáru bolševických teroristů.

Přestože jsou tyto informace a nechuť k oceněním dostatečně známy, přesto je toto i nadále jedním z předních dotazů na presidentské kandidáty a novináři o odpovědi podrobně referují. Nu, asi je to systém práce žurnalistů. Horší ale je, když si takovýto žurnalista ani nezjistí potřebné údaje a ve svém článku uvede naprosto nepravdivé informace. Tak jako se to povedlo autorovi tohoto článku.

V posledním odstavci uvádí, že bratři Mašínové na svém útěku do zahraničí....ale víte co, přečtěte si to sami. Mně se ekluje to jen opisovat. Pana autora jsem ve vší slušnosti upozornil na omyl, ovšem reakce byla taková, že jsem byl z neznalosti obviněn já.

Tak tedy, K útěku došlo v říjnu 1952 a během něj, bylo zabito " pouze" několik příslušníků německé policie. Pro informaci, proti skupině bratří Mašínů, bylo nasazeno 30 000 po zuby ozbrojených vojáků a policistů. Během přestřelky došlo k zastřelení několika z nich, přičemž ale dodnes není zcela jasné, kolik těchto obětí padlo střelou z vlastních řad. V každém případě se ale jednalo o ozbrojený boj, podle všech pravidel boje, kdy malá skupinka bojuje proti nekolikatisícové přesile a je nutno dodat, že tento boj nakonec vyhraje.

Autor zmíněného článku ovšem splácal dohromady možné i nemožné. Pritom jím zmíněný strážmistr z Čelákovic, byl zabit více nežli rok dříve.

Možná se to někomu zdá jako nepodstatná informace, nicméně útěk celé skupiny byl bezesporu hrdinským činem, stejně jako řada akcí, které mu předcházely. Ti mrtví civilisté jsou rozporuplnou událostí, kterou dnes neumí a ani v blízké budoucnosti asi nebude umět nikdo správně ohodnotit. Minimálně zabití a podřezání bezmocného policisty jistě vyvolává pochybnosti o smyslu a oprávněnosti takovéhoto kroku.

Je každopádně velkým prohřeškem a známkou neznalosti reality, směšovat tyto akce v jednu. Útěk skupiny byl samostatným hrdinským činem a považuje li kdokoliv za nutné se kandidátů na presidenta ptát na postup v otázce případného vyznamenání, rozhodně by se měl vyvarovat dodatků o tom co se ve skutečnosti událo ještě předtím.

Dovolte mi ještě pár slov k samotným kandidátům a celému tomu kolotoči kolem první přímé volby presidenta. Jak jsem zmínil, jsem opravdu velice nemile překvapen, jak málo jsou kandidátům kladeny přímé politické otázky. Jsem si jistý že otázka případných milostí či amnestie či otázka vyznamenání toho či onoho, nejsou tím nedůležitějším, co by měl případný kandidát zodpovědět. Přestože už veřejnost má představu s kým má tu čest, každý kandidát by se měl jasně vymezit, jestli jeho smýšlení je vpravo, vlevo nebo mezi. Měl by jasně formulovat, jak hodlá postupovat v případě možných vládních krizí. Měl by dát najevo, jestli hodlá tolerovat rošády, jaké známe z poslední doby anebo bude postupovat rázně a nekompromisně k pozitivnímu chodu země. Jsou mezi kandidáty, či možnými kandidáty tací, u kterých člověk neví co a jak si myslet. Například pan Okamura, který snad ještě kandidatůru oficiálně nepotvrdil, ale přesto se o něm spekuluje velice hlasitě. Dále speciálně u pana Zemana by bylo třeba na některých odpovědích trvat, protože z minulosti víme, že tento politik má dojem že se ze všeho vybonmotuje.

No a pan Fischer, nejžhavělší kandidát, to je opravdu veliká neznámá a přesně u něj jsem zaregistroval přimo mistrovský um , vyhýbat se jasným odpovědím.

Každopádně jsem na výsledek hodně zvědavý...

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Král | pátek 19.10.2012 11:00 | karma článku: 12,49 | přečteno: 1510x
  • Další články autora

Václav Král

Pussy Zeman riot

Stále mi nejde do hlavy, proč ten ogar Zemanů v tom rádiu musel mluvit o nějaké dívčí kapele z Ruska. Teda, porozuměl jsem jeho brebentění, i jsem pochopil, že na případu těchto děvčat chtěl ukázat, že báťuška Putinojc nemá problém s politickými oponenty ale s kriminálníky Jenže...

17.11.2014 v 10:00 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Veteran's day - vzpomeňme na hrdiny

Zítra se v USA slaví významný den, den veteránu. Je to pocta všem mužům a ženám, kteří nasazovali a nasazují své životy a slouží své vlasti, ať už je tomu tak kdekoliv na světě. Je to chvíle, kdy je čas se zamyslet a poděkovat těm, bez kterých by se životy v různých koutech světa neodvíjely svobodně.

10.11.2014 v 11:00 | Karma: 14,18 | Přečteno: 649x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Kašlete na Zemana, pomozte paní Michalákové

Už si myslím že toho Zemana je poměrně dost. Řečeno jeho slovy, Zeman sem, Zeman tam...přitom jsou důležitější věci, nežli tento človíček. Nesouměřitelně důležitější problematikou je nyní případ dětí paní Michalákové, které jsou už více než 3 roky zadržovány norskou stranou, bez podstatnějšího zájmu a zásahu českých úřadů. Včetně Miloše Zemana.

6.11.2014 v 11:00 | Karma: 39,62 | Přečteno: 8141x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Zbabělý brutální čin takzvaného palestinského bojovníka

Kolik ještě důkazů bude potřebovat svět, aby pochopil, že Israel má co do činění s nelidskými zrůdami, které, nejenže se neštítí používat vlastní obyvatele jako štíty, dokonce i vlastní děti. Tyto bestie v lidské kůži, ve své nenávisti ke všemu, co je převyšuje, vraždí obyvatele země, která netouží po ničem jiném, nežli po životě v klidu a míru se všemi svými sousedy.

23.10.2014 v 6:12 | Karma: 39,54 | Přečteno: 2063x | Ostatní

Václav Král

Kruh se uzavírá, trestní oznámení bylo podáno

Jak jsem napsal ve svém předchozím článku, po seznámení se s obsahem facebookové stránky citace o h.... jsem se rozhodl podat na její tvůrce trestní oznámení. Toto jsem učinil včera a dnes bych se rád v posledním svém komentáři na toto téma vyjádřil, jak k tomu proč jsem to udělal a k tomu co si o této stránce myslím.

9.10.2014 v 11:00 | Karma: 27,81 | Přečteno: 3660x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novorozená štěňata kdosi hodil do kontejneru, ujala se jich adoptivní matka

21. května 2024  14:27

Šest asi dvoudenních štěňat někdo vyhodil do kontejneru na okraji Zbraslavic na Kutnohorsku. Z...

Palestinští vězni leží spoutaní nazí a v plenách, prozradily zdroje z nemocnice

21. května 2024  14:01

Palestinští vězni jsou při pobytech v nemocnici v Izraeli drženi připoutaní na lůžku s páskou přes...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno 

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Prosazovat důchodovou reformu chce koalice na mimořádné schůzi Sněmovny

21. května 2024  5:45,  aktualizováno 

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 415
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2018x
http://facebook.com/vaclavthekral