Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Naplní Nečasův tým naděje, nebo skončí jako Messi s Argentinou?

Nová vláda vzbuzuje ohromné naděje u veřejnosti, snad jako žádná od roku 1992. Jenže velké naděje často vyhoří. Jako naposledy na fotbalovém mistrovství světa vypadla favorizovaná Argentina s mimořádným a hladovým týmem, s nejlepším fotbalistou světa Messim i legendárním Maradonou v roli trenéra.

Petr Nečas s oblibou připomíná cimrmanovský cyklus, že fázi očekávání obvykle střídá fáze zklamání. A doufá, že jemu se vyhne.  Jeho kabinet se dnes po jmenování prezidentem ujímá vlády a vzbuzuje ohromné naděje u veřejnosti. Snad jako žádná vláda od roku 1992.
Naplní ta největší očekávání, že – zatočí s korupcí, která dramaticky prodražuje veřejné zakázky?
– skoncuje s rizikovým životem státu na dluh?
– sníží nezaměstnanost uvolněním byrokratických pout svazujících ruce podnikatelům?
– konečně opravdu dá více peněz do škol, což všechny dosavadní vlády jen slibovaly?
– nebo změní důchody tak, aby dnešní třicátníci a čtyřicátníci neskončili v penzi jako žebráci?
Upřímně a se zdravou skepsí: kdyby se povedlo novém kabinetu splnit všechny tyto sliby, byl by to zázrak. A když alespoň polovina ambiciózních plánů, bude to politický unikát. Vždyť velké naděje často vyhoří. Jako naposledy na fotbalovém mistrovství světa vypadla favorizovaná Argentina s mimořádným a hladovým týmem, s nejlepším fotbalistou světa Messim i legendárním Maradonou v roli trenéra.
Rehabilitace politiky bez žen
Nečasův tým už jedno očekávání pomalu naplňuje. Rehabilituje katastrofální pověst politiky u veřejnosti. Snaží se rušit dráždivé symboly papalášství. Co dlouhé roky nešlo, najednou nová garnitura dokázala lusknutím prstů. Omezení imunity, zdanění náhrady na všemožné, cestování zdarma hromadnou dopravu. Prostě Petr Nečas se snaží o více civilní projev a méně majáčků, limuzín a bodyguardů...
Zároveň už také koalice ODS, TOP 09 a VV připravila jedno velké zklamání. V 15členném týmu není ani jedna žena, což tentokrát muselo naštvat nejen feministickou organizaci Gender Studies. Paradoxně přesto, že se poslankyněmi stalo nejvíce žen v historii. Machistický výběr neospravedlní ani odsun žen do ceremoniálních rolí v čele Sněmovny. Ryze mužská byla naposledy Zemanova vláda „sebevrahů“ v letech 1998 až 2002.
Přesto šancí, že nezbytné reformy tentokrát přece jen projdou, jen hned několik. Vláda se především může spoléhat na historicky rekordní oporu 118 hlasů z celkem 200 ve Sněmovně. Neboli tento kabinet již nemá těsnou většinu jako všechny předešlé. A jeho osud tudíž nevisí na tom, jak se zrovna kdo vyspí a zda odolá pokušení vydírat celou vládu. Už žádná Zubová, Bielesz...
Nadějí je též osobnost a dosavadní politická dráha premiéra Petra Nečase. Do nepopulárních reforem se už pustil v Topolánkově vládě jako ministr práce a sociálních věcí. Za svůj nejdůležitější úkol si teď vytyčil prosazení reformy penzí. Jenže rizik, jež smělé plány a vlastně i celou vládu přesto mohou nakonec skolit, je pořád dost. Tím hlavním je potíž, jež tradičně komplikovala život všem dosavadním koaličním vládám. Je to vzájemná řevnivost mezi partnery, kteří se perou o úspěchy vlády a shazují na sebe naopak její neúspěchy.
Přijdou manželské spory
Dennodenní souboj lze čekat hlavně mezi ODS a TOP 09, které se budou snažit získat image hlavního ekonomického tahouna vlády a tím i přízeň pravicových voličů. TOP 09 drží hlavní reformní ministerstva (finance, práce a sociální věci, zdravotnictví), Nečas vytváří protiváhu novým mocenským centrem vlastních poradců. Budou Nečasovi lidé v čele s Martinem Římanem s opravdovými ministry spolupracovat, oponovat jim anebo s nimi válčit?
Očekávaný konflikt ještě víc umocňují osobní antipatie mezi dvojicí, jež by měla být reformním tahounem celého týmu – premiérem Petrem Nečasem z ODS a ministrem financí Miroslavem Kalouskem z TOP 09.
Petr Nečas také může se svými odvážnými a nepopulárními plány narazit ve své ODS. Podobně jako se to stalo expremiérovi Vladimíru Špidlovi po dvou letech vládnutí v roce 2004 v jeho ČSSD.
Každý kabinet je v polovině svého funkčního období hodně nepopulární, socialisté tehdy prohráli eurovolby – tak se nelítostně rozloučili se Špidlou. A s posvěcením šéfa koaličních lidovců Miroslava Kalouska tehdy Špidlu v roli premiéra nahradil Stanislav Gross. Nynější vláda si poprvé otestuje svou popularitu v komunálních volbách už letos na podzim, ale především pak v krajských volbách v roce 2012.
Personální pochybnosti
Rizika pro vládu doutnají i v nových stranách. Kroky nevypočitatelných Věcí veřejných jsou závislé na internetových anketách příznivců strany. A dosud není jasné, jestli VV řídí předseda Radek John, nebo spíš její mecenáš Vít Bárta. V případě TOP 09 je zase otázkou času, kdy členům strany dojde trpělivost a již nebudou chtít nechávat vše jen na dvojici vládců Schwarzenberg – Kalousek.
Obavy vzbuzuje též personální obsazení některých resortů. Jmenujme tři nejkřiklavější případy.
Radek John, šéf VV, na vnitru. Jak bude řídit důležitý resort po uřeknutí, že novým policejním prezidentem udělá „našeho člověka“?
Pavel Drobil, místopředseda ODS, coby ministr životního prostředí. Celou dobu se chystal na průmysl, teď má být jeho oponentem. Ani neskrývá, že to neumí a bude naopak k plánům průmyslníků vstřícný.
Jiří Besser, poslanec za TOP 09, v křesle ministra kultury. Podobně jako Drobil o ní moc neví, starosta Berouna a jediný bývalý člen KSČ spíše čekal na místní rozvoj.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Dolejší | úterý 13.7.2010 11:57 | karma článku: 9,12 | přečteno: 1373x
  • Další články autora

Václav Dolejší

Dotaz do Bruselu: Dotace se čerpají, nebo tunelují?

Vypadá to jako úplná pitomost nebo námět nejnovějšího dílu pro seriál Jistě, pane ministře. Evropská unie, kvůli nepředstavitelným dluhům zmítaná krizí a po celém kontinentě shánějící každý cent, se na Česko velmi zlobí: Pomalu a málo utrácíte peníze na dotace, polepšete se, jinak...!

4.1.2012 v 10:39 | Karma: 9,61 | Přečteno: 820x | Diskuse| Ostatní

Václav Dolejší

Co děláte, když berete půl milionu měsíčně jako základ

Na jaře 2004 začala televize Prima natáčet seriál Rodinná pouta. Do čela ČEZ zrovna nastoupil Martin Roman a začal vytvářet „Romanova pouta“ s lobisty a politiky. Ta se nikdy na rozdíl od seriálu nerozpadla ve Velmi křehké vztahy.

19.9.2011 v 17:30 | Karma: 25,28 | Přečteno: 1784x | Diskuse| Ostatní

Václav Dolejší

Policejní gangsteři odhalováni ve velkém - proč tak najednou?

Poslední týdny máte pocit, že se něco muselo stát. Ze zpráv to vypadá, že nejčastějšími pachateli a hlavními gangstery v Česku jsou policisté. Proč?

9.8.2011 v 9:08 | Karma: 32,54 | Přečteno: 5669x | Diskuse| Ostatní

Václav Dolejší

Petrovka, Štvanice, Svět... která památka shoří nebo spadne další?

Mohl by to být ojedinělý smutný příběh Petrovy boudy, kdyby podobných nebylo v posledních době nějak mnoho. Shořelo křídlo Průmyslového paláce, bagry zbouraly Štvanici, paláce Svět v Libni "opravují" sbíječky...

2.8.2011 v 11:33 | Karma: 19,86 | Přečteno: 1399x | Diskuse| Ostatní

Václav Dolejší

Francouzská voda u odborů, pomoc vládě

O drahé značkové francouzské přírodní vodě Metzeral Cristaline u odborů a pocty vládě hodné tak Margaret Thatcherové.

14.6.2011 v 11:59 | Karma: 14,54 | Přečteno: 1582x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

V Česku byla opět vidět polární záře. Objevit se může i v dalších dnech

6. května 2024  12:08

V noci na pondělí bylo možné z Česka sledovat polární záři. Nejjasnější byla po půlnoci a poté...

Sražení ženy a vnuček autem má druhou oběť, v nemocnici zemřelo jedno z dětí

6. května 2024  12:02

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  11:36

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2436x
Narodil se v Českých Budějovicích, absolvoval Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity v Brně. V roce 1999 nastoupil do MF DNES, jihočeské redakce jako redaktor pro politiku a ekonomiku. V roce 2003 přestoupil do centrální redakce MF DNES v Praze, kde se dodnes věnuje hlavně politice. O dva roky později se stal politickým šéfreportérem a zástupcem vedoucího domácího oddělení.

Seznam rubrik