Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Porošenko by měl zasednout za jednací stůl se zástupci separatistů

a nerozdmýchávat dále svojí nekompetentní, nesamostatnou politikou možnost dalšího rozšíření ozbrojeného konfliktu a prohloubení mezinárodní krize.  O nás bez nás, tak by se dala nazvat opětovně nefungující smlouva.

 

Již před jejím podpisem, při setkání zúčastněných v Minsku, jsem si položil otázku, zda má jednání  šanci na reálný úspěch, bez účasti toho aktéra, kterého se smlouva týká nejvíce.

Nebo zda tímto přejímá Putin oficiálně plnou zodpovědnost za další činy separatistů a přiznává zodpovědnost i za ty minulé.

 

Mocnosti se při řešení ukrajinské krize nechovají zodpovědně. Jednají z pozice síly a o sféry vlivu. Přetahují se o píseček a bábovičky někoho jiného. Domlouvají smlouvy, které se neplní a ani plnit nemohou.

 

Neplní se především z toho důvodu, že se rozhoduje o něčem, bez účasti jedné z nejvíce zainteresovaných stran, o kterou tady jde především. Pokud nebudou povstalci dostatečně respektováni a nebude dle toho s nimi jednáno, tak se stěží dosáhne účinné dohody.

 

 Lze těžko uznávat, neřkuli naplňovat něco, co se předem neodsouhlasilo, nedohodlo, pouze byly předány podmínky a pak vyžadováno jejich plnění.

Separatisté mají svoji hrdost, navíc podpořenou dosavadními vojenskými úspěchy. Nebudou chtít působit jako loutky Kremlu, i když jeho pomoc přijímají. Zde se úloha Putina a jeho vliv v konfliktu přeceňuje a vede zřejmě k mylným závěrům a zbrklým jednáním. Dosavadní vývoj situace a možný vznik celého nárazníkového pásu mu ovšem zřejmě vyhovuje.

 

Petro Porošenko by se měl konečně chovat jako kompetentní, zodpovědný rodič, který respektuje jednání svého dospívajícího syna či dcery a jejich snahu a vůli jít více nezávislou, či vlastní cestou. Nevolat hned vnější pomoc, nejlépe nákupem pořádné rákosky v podobě dalších zbraní, ale uvědomit si touhu po svébytnosti celku a jednat s ním s patřičným respektem, moudře, státnicky.  Zvláště když sám se svými donucovacími prostředky zcela selhává.

Americké zbraně poslané na Ukrajinu, o které Porošenko žádá, by jen legitimizovaly a zcela otevřely cesty všem druhům zbraní a další podpory z Ruska směrem k separatistům.

Situaci nelze řešit účinně vojensky, s více zbraněmi a dalším rozdmycháváním konfliktu, při rostoucích obětech na obou stranách a s nebezpečím přerodu v ještě vážnější konflikt a vlekoucí krizi celosvětového rozsahu.

 

Pokud chce Západ měřit stejnými metry, tak by měl prakticky ctít demokratické principy a nejen se jimi ohánět. Měl by si uvědomit, že tady nejde o skupinu pučistů, teroristů, ale projevuje se zde nezlomná vůle a potřeba celku (lidského či územního) být respektován, uznáván i za cenu lidských obětí, a bez ohledu na hrůzné podmínky války a nejistot.

 

 Bez podpisu zástupců separatistů a předchozích jednání s nimi na bázi rovný s rovným, je jakákoli fungující smlouva jen zbožným přáním všech přímo či nepřímo zúčastněných. Déle trvající konflikt zvýší jen nenávist nejen obou ukrajinských stran, s negativními důsledky daleko do budoucna pro nás pro všechny.

 

Pokud se chce zamezit spekulacím o tom, do jaké míry Putin ovlivňuje chování separatistů,  tak je rovněž třeba, aby se začalo seriózně a přímo jednat s jejich zástupci.

Pan Putin není jejich legitimní představitel i přes míru vlivu , co na ně má, a navíc zde zřejmě vystupuje s poněkud odlišnými zájmy  a cíli, ač mnohé mohou být společné.

 

Míra jeho skutečného vlivu se ukazuje i dle toho, jak jsou a budou povstalci dále schopní a ochotní naplňovat dohody stávající.

Teprve přímým jednáním vzniklá dohoda má největší naději na své naplnění a odbourání mnohých spekulací i o jeho působení na celý konflikt.

 

Mocnosti by taková setkání a dohodu z toho vzniklou mohly společně zaštiťovat a garantovat.

Ne vyřešit, ale pomoci už konečně účinně zažehnat tuto vlekoucí krizi a zaměřit společnou pozornost na další palčivé problémy globálního charakteru, např. v podobě rostoucí hrozby od islámského státu a jeho teroristických odnoží.

 

Ty ohrožují naši svobodu a životy již ze své podstaty pro nás pro všechny, bez rozdílu hranic a bez možnosti jakéhokoli vyjednávání či dohody.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tom Vácha | úterý 24.2.2015 17:02 | karma článku: 29,78 | přečteno: 943x
  • Další články autora

Tom Vácha

Prezident Pavel by se měl zasadit o mnohem účinnější pomoc devastované Ukrajině,

v podobě urychlených dodávek potřebných vzdušných sil, letectva a dalekonosných raket, nikoli jen se zlomkovým dosahem těch ruských.

10.7.2023 v 21:00 | Karma: 16,25 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Tom Vácha

Zvítězilo férové jednání, upřímnost a kompetentnost

Tyto atributy jednoznačně charakterizovaly jednoho z kandidátů, a zároveň nově zvoleného prezidenta, a to i přes jeho přechodné zdravotní problémy, s kterými musel v posledním týdnu předvolební kampaně zápolit.

31.1.2023 v 9:06 | Karma: 20,11 | Přečteno: 394x | Diskuse| Politika

Tom Vácha

Vzrůst epidemie vyžaduje zodpovědnější osobní přístup

Opravdu nechápu výmluvy všech, co se nenechali a nenechají očkovat a přitom nemají žádné zdravotní důvody, aby tak neučinili.

28.10.2021 v 14:44 | Karma: 8,44 | Přečteno: 164x | Diskuse

Tom Vácha

Opravdu chceme takového premiéra?

Jako červená nit se táhnou a množí důkazy o lživém, podvodném a sebestředném jednání premiéra Babiše. Přitom mu naprosto nevadí, že takové jednání oslabuje pozici naší země mezinárodně a škodí zcela evidentně našim národním zájmům.

8.10.2021 v 8:27 | Karma: 22,69 | Přečteno: 643x | Diskuse| Politika

Tom Vácha

Nezvolení Petra Fialy nebylo náhodné

Nejen předvolební, ale i celé povolební období slyšíme z médií, na téměř každodenní bázi, striktně jakékoli odmítání spolupráce s hnutím ANO. Za žádnou cenu a za žádných podmínek. Zkostnatěle a bez ohledu na výsledky voleb.

27.11.2017 v 18:30 | Karma: 38,80 | Přečteno: 1897x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  17:49

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

Má místo končetin protézy. Britský parlament tleskal „bionickému poslanci“

22. května 2024  17:45

Britští politici ukázali výjimečnou jednotu, když společně potleskem ve stoje přivítali zpět v...

Pavel je pro odklad digitalizace stavebního řízení. Není důvod, tvrdí Bartoš

22. května 2024  15:53,  aktualizováno  17:42

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš inkasoval ránu ze strany, ze které to nejspíš...

Studentské eurovolby vyhrálo Spolu. Druhé místo obsadila Přísaha s Motoristy

22. května 2024  17:40

Ve studentských eurovolbách vyhrála koalice Spolu s 15,2 procenty hlasů. Před pěti lety u studentů...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1032x
obyčejný člověk

Seznam rubrik