Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kurdistán, moje rodná země

Mé veliké přání:Svobodný, demokratický, právní Kurdistán, který zaručí všem těm, kteří žijí na území Kurdistánu bez rozdílu víry či na etnické příslušnosti, lidský a důstojný život

 

 

Kurdové a Kurdistán - pojmy, které mohou být pro dnešní mladou generaci matoucí. Ale pro současníky cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda a vrstevníky Karla Maye, tomu tak nebylo. Román Karla Maye "Divokým Kurdistánem" nebo "Po stopách padišáha" z roku 1892 si získaly srdce mladých lidí a čtenářům Mayových románů zůstaly v paměti obrazy krásné a divoké krajiny Kurdistánu.Později legendární čeští cestovatelé a autoři jako Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund a po spisovateli Karel Mayovi seznámili nejen Čechy, ale téměř celou Evropu, s pojmy Kurd a Kurdistán. My Kurdové jim vděčíme za hodně. Proto jsem také již během studia mediciny v tehdejším ČSSR navázal s oběma pány osobní kontakt, který se konkrétně s Jiřím Hanzelkou změnil v přátelství. Pan Miroslav Zikmund bydlel tehdejším Gottwaldově, v dnešním Zlíně, toho jsem nemohl tak často navštěvovat jako pana Hanzelku. Tito velikáni českého národa vydali první foto album o Kurdech, které publikovali ve třech jazycích a díky tomu albu Evropa poznala Kurdy a Kurdistán. Nahrávky s panem Hanzelkou mám ještě ve svém archívu a když stvořitel dá, tak je tento rok uveřejním - poprvé po čtyřiceti letech! Orientace mladší generace i v ČR tak jako na celém světě se bohužel změnila a proto Kurdy a Kurdistán světová veřejnost „poznala“ teprve po vzniku tzv. Islámského státu a s jeho bestialitou, proti které se Kurdové jako jediný národ hrdě postavili.

Kurdové jako národ jsou Indoevropané a jejich jazyk patří právě proto do do indoevropské jazykové skupiny. Kurdové jsou potomci starých Médů a žili a žijí již tisíce let ve své zemi, která se jmenuje Kurdistán. Kurdistán byl kvůli svému nerostnému bohatství po I. světové válce rozdělen mezi čtyři státy a to: mezi Turecko, Irán, Irák a Sýrii. Ty hranice zasáhly do života Kurdů jako šavle. Některá města byla, tak jako po II. světové válce Berlín, přes noc rozdělena. Rody, rodiny byli od sebe násilně odtrženi a Kurdové tyto hranice nikdy neakceptovali, nerespektovali a konflikt trvá až do dnešního dne. Neznám v dějinách lidstva žádný jiný národ, který by ve 20. století povstal tak často, jako je tomu v případě Kurdů. Každé to povstání skončilo s masakrem, genocidou, přesto Kurdové svou lásku ke své vlastní zemi nikdy neopustili. Naše bohatství se stalo naším prokletím proti kterému bojujeme již víc než 100 let a to téměř s holýma rukama.

Kurdština má rozhodně daleko blíž k češtině než k turečtině, která patří do jazykové skupiny turkotatarských jazyků!

Dovolím si dát příklad : v kurdštině jin (čte se žin) je žena, kdežto v turečtině je KADIN.

Bratr je v kurdštině BIRA kdežto v turečtině je KARDEŞ(Š) a těch znaků příbuzenství češtiny a kurdštiny je nekonečně moc.

My indoevropské národy jsme prošly tisíci lety feudalismu, kde se vytvářela jistá společná či blízká etika, ale národy jako jsou Turci, kteří byli kočovní a neprošli feudalismem, nemají tu stejnou etiku jako my, mají možná jinou etiku, ale ta jiná etika je nám tak vzdálená, že my máme obtíže je pak pochopit! A oni tu naši etiku vnímají jako naši slabost či dokonce hloupost a se snaží z toho vytěžit výhody. Pro ně to, co je důležité, je cíl a každý prostředek k dosazeni k cíle je pro ně povolen!

 

Autor: Yekta Uzunoglu | neděle 6.3.2016 12:28 | karma článku: 25,04 | přečteno: 893x
  • Další články autora

Yekta Uzunoglu

Rukojmí - 1 - Demokratická výměna kus za kus

Rukojmí - institut, který patrně začal existovat společně s lidskou civilizací. Ani božské, ale ani lidské zákony nedokázaly tento institut odstranit ze života naší jinak lidské společnosti.

12.3.2018 v 15:39 | Karma: 6,63 | Přečteno: 187x | Diskuse| Politika

Yekta Uzunoglu

Rukojmí - 2: Pragmatická demokracie a Kurdové jako rukojmí

Dne 18.09.2005 se měly konat v SRN federální volby. Schröder, jako kandidát do funkce kancléře v dalším období, se bál prohry a potřeboval hlasy Turků žijících v SRN majících dvojité občanství.

12.3.2018 v 8:33 | Karma: 0 | Přečteno: 103x | Diskuse| Politika

Yekta Uzunoglu

Rukojmí – 4 - Krajsky,Tigrid, Kohout a Charta 77...

Bylo to někdy v srpnu roku 1979, kdy jsem se po dlouhé konzultaci se svými přáteli z řad Charty 77 rozhodl ve správný čas, aniž bych byl zadržen, dostat do domu Prof. Jiřího Hájka v Zahradním Městě v Praze.

11.3.2018 v 18:35 | Karma: 5,79 | Přečteno: 133x | Diskuse| Politika

Yekta Uzunoglu

Rukojmí 3 - Případ turecký Renault

Psal se rok 1968, kdy se francouzský státní podnik Renault a turecká společnost OYAK patřící výlučně vojákům dohodli a založili společnost Renault Turecko a následně zahájili společnou výrobu osobních automobilů .

11.3.2018 v 14:27 | Karma: 5,37 | Přečteno: 95x | Diskuse| Politika

Yekta Uzunoglu

A Shameful case

On Sunday, February 25, 2018, as a bolt of the blue, tens of millions (maybe hundreds of millions) of people were hit by the report of detention of Salih Muslim,

3.3.2018 v 17:05 | Karma: 0 | Přečteno: 39x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Při bouřce rozhodují o životě vteřiny. Expert popisuje, jak se chránit

3. června 2024  18:09

O víkendu skončila po zásahu bleskem v nemocnici dvacítka lidí. Jak se chovat za bouřky, ve městě i...

KOMENTÁŘ: Kovačič spáchal na Markíze profesní sebevraždu, PPF to dobře ví

3. června 2024  17:19

Když moderátor pořadu televize Markíza Michal Kovačič 26. května na konci pořadu Na tělo...

Slovák sloužil v ruské armádě, zajali ho na Ukrajině. Zpět do Ruska netouží

3. června 2024  17:16

Na Ukrajině zadrželi slovenského občana, který údajně sloužil na straně Rusů a vzdal se ukrajinským...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

  • Počet článků 320
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 725x
yektauzunoglu.com 

https://www.facebook.com/MUDrYektaUzunoglu

https://twitter.com/YektaUzunoglu?

 

MUDr. Yekta Uzunoglu (kurdským jménem Yekta Geylanî, * 10. května 1953 Silvan, Turecko) je kurdský lékař a podnikatel s arménskými kořeny (mezi jeho předky byli turečtí Arméni, oběti Arménské genocidy na konci první světové války).[zdroj?] Mimo svých profesí se celoživotně angažuje jako kurdský aktivista (upozorňování na potlačování kurdské menšiny v Turecku, Íránu a Iráku), spisovatel a překladatel: Je například autorem překladů částí Bible a děl Karla Čapka do kurdštiny, a naopak kurdské poezie i prózy do češtiny a němčiny. V roce 2006 obdržel cenu Františka Kriegla.Od roku 1996 německé občanství.

Seznam rubrik