Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O křiklounovi s pionýrským šátkem

Kdo aspoň trochu sleduje politiku nebo je dokonce v ní, tak i přes všechna pnutí, ke kterým v ní dochází, stále umí rozlišovat, co je „jen" rozčílené a vulgární z momentálního afektu po nějaké surové provokaci, a co je vulgární svou podstatou.

  Politiky si neplatíme proto, aby mluvili krasopisně a úhledně, ale pravdivě a poctivě a konali v duchu našich občanských zájmů a bili se za naše představy o životě. A je úplně jedno, ze které strany světopohledového spektra jsou.

Politika a hlavně činy v ní dnes prostě obhroubly.  Lze se však spokojit s konstatováním, že taková je už, holt, doba?  Rychlá, necitlivá, chaotická, depresivní a netrpělivá na věčně spěchající cestě za jakýmkoliv cílem?

To je otázka...

Když ale odhlédneme na chvíli od reprezentativních kulis a drahých kostýmů, v nichž se politici pohybují, a uvědomíme si, že za nimi jsou stále obyčejní lidé z masa a kostí, tak možná i občas chápeme, že je může něco šíleně rozčílit a že se nezdrží to ventilovat tak, jak to ventilují.

Jedna věc napováženou by tu však přece jen byla:

Pokud je politik sprostý, hrubiánský a arogantní jen tak bez zjevné příčiny, odmítá jakýkoliv opačný názor a pohled na věci a snaží se, tak říkajíc, každému opozičnímu či byť jen nesouhlasnému názoru zavřít ústa a utnout ho v půli slova, pak jde o hulvátství z podstaty. O hulvátství charakteru.

     To, co včera předvedl premiér Mirek Topolánek ve zprávách na Nově, když v přímém přenosu utnul moderátora zpravodajství Pavla Dumrovského jen proto, že se dopustil přečtení komentáře k události o zrušení amerických víz, bylo otřesnou neurvalostí, stupiditou a hloupostí. Jen hitlerovský knírek chyběl premiérovi pod nosem. A navrchu pionýrský šátek...

Normálního člověka musel v tom okamžiku obejít děs a hrůzou se mu zježit všechny chlupy v zalapání po dechu, kohože to v křesle předsedy vlády máme! To totiž není asertivní osobnost, s níž se dá diskutovat a normálně hovořit.  To byl diktátor jak vyšitý z totalitní čítanky.

I opačně smýšlející levicový člověk je s to akceptovat, pokud v zemi vládne slušná a poctivá pravice a chápe, že lidi nemusí mít na všechno vždy stejné a shodné názory. Vždyť na ně mají právo. Tedy v demokracii...

Způsob, jakým však Mirek Toplánek vyjadřuje svá přesvědčení, je nejenže sprostý, neotesaný, neurvalý a buranský, ale je otřesný právě v tom, že je brutálně diktátorský. Jde z něho strach. A o to mu patrně jde. O to, aby ten strach vzbuzoval a aby lidi sklapli, spatili a on je mohl kdykoliv postavit do haptáku. Bez vzájemného dialogu, bez diskuse.            

Mirkovi Topolánkovi stále nedošlo, že to není jeho stát a že není samojediným, kdo byl jeho řízením pověřen. Obyčejný člověk z hospody čtvrté cenové by řekl, že se chová jako prase, protože i jeho by takové manýry urazily, pokud by s ním někdo mluvil způsobem, jakým mluví Topolánek, premiér nepremiér.  Každopádně je příšerným vzorem jak pro politiku samotnou, tak odstrašujícím modelem pro občany.

A slušné pravici by rozhodně nemělo být jedno, že jí někdo kazí jméno tak do nebe volající sprostotou, už proto, že pravicovost není ani strom rostoucí do nebe, ani skrumáž stejně sprostých lidí. Pravicovost je vizitka názoru, ke kterému se hlásí mnoho slušných a poctivých lidí. A ty jednoznačně musí svým chováním Mirek Topolánek odrazovat. Vždyť mít cokoli společného s jeho totalizujícími manýrami by nechtěl mít nikdo z normálních lidí - bez ohledu na světopohled.

           

Autor: Zdenka Ulmannová | středa 27.2.2008 14:22 | karma článku: 23,19 | přečteno: 1354x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Německá policie dopadla muže, který postřelil těhotnou i lidi v kadeřnictví

2. června 2024  16:21

Policie v Porúří na západě Německa dopadla muže, který podle ní v sobotu dopoledne na dvou místech...

Déšť škodí na západě Čech. Muže vytáhl z Úhlavy vrtulník, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  16:17

Na většině Česka se během neděle objevují bouřky. Vydatné deště zastavily odpoledne provoz na...

Na Zličíně srazil vlak člověka, provoz na trati Praha-Hostivice stála

2. června 2024  14:44,  aktualizováno  15:42

Na pražském Zličíně v neděli odpoledne srazil vlak člověka za železničním přejezdu. Muž utrpěl...

Topící se děti s dospělým zmobilizovaly k řece všechny, vrtulník i potápěče

2. června 2024  15:32

Záchranáři v neděli vyjížděli do Hlásné Třebaně na Berounsku ke třem lidem, kteří se topili v řece...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik