Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Malý průvodce reklamou, aneb minimum informovaného voliče

Že všechny cesty vedou do bývalého bolševického Prognosťáku, je stará známá věc.      „Dráhy berou od státu miliardy, pak z nich dotují Renčův film“ uvádí titulek na portálu iDNES, a pokračuje: „Filip Renč točil klipy ODS, teď dostal z Českých drah příspěvek na film. Pomohl mu Topolánkův přítel Marek Dalík. Proč podnik, který musí stát a kraje každoročně dotovat miliardami korun, aby vůbec fungoval, pomáhá s natáčením akčních snímků? Tytéž České dráhy, které ruší své spoje, se chovají jako velkorysý mecenáš. Štábu Filipa Renče přispěly na to, aby mohl v náročných podmínkách balkánských hor natočit svůj poslední film Na vlastní nebezpečí."

"Vedení Českých drah si projekty spojené se jménem Marka Dalíka oblíbilo. Inzerci koupilo i v časopise 51PRO napojeném na ODS, v redakční radě sedí i přítel premiéra.""České dráhy vnímají inzerci v tomto časopise jako jednu ze součástí svého marketingového mixu, kde se snažíme oslovovat klienty ze všech spekter cílových skupin. Pro čtenáře 51PRO může být velmi zajímavé cestování v pendolinu s dodatkovými službami," řekl (tiskový mluvčí drah) Kubala.“ 

Nic nového pod sluncem, jen zase jedna dobře vypečená hra. Český daňový poplatník a volič je zvyklý. Volební kampaně se přece dějí skrze jakákoliv média a nosiče, takže ani film nemůže být výjimkou, chtělo by se dodat. Jenže...Jenže problém je v tom, že na každou takovou přátelskou výpomoc ve stylu jánabráchismus doplácejí stále jen jedni a ti samí – tedy daňoví poplatníci pomlčka voliči. Většinou si totiž neuvědomují, že ani obyčejný novinový článek, inzertní PR článek, ale i např. fotbalový zápas, ba dokonce ani kadibudka veřejných záchodků nejsou prosty reklamy, a že každý předmět běžné potřeby stojí o podstatnou částku více, než by musel, právě kvůli tomu, že je nositelem reklamy ať již veřejné viditelně tištěné, anebo skryté zaobalené v nějaké jakoby aktivitě. Ta může mít jakýkoliv charkter; sportovní, kulturní, ale také například opravdu humanitární a charitativní. Problém reklama, která je všudypřítomná a prostupuje našimi životy a zejména peněženkami, volební politické reklamní kampaně nevyjímaje, se nám staly novodobou formou moru. Vždyť jste to vy, voliči, kdo platí politikům výpalné v podobě stovky za váš volební hlas, který hodíte do urny, a který jde parlamentní politické partaji ze státního (vašeho) rozpočtu. Rozdíl mezi vámi a jimi je v tom, že oni umí dokonale rafinovaně a skrytě parazitovat na vás, zatímco když oni vám mají ulehčit život, tak vám ještě naloží na záda poplatky u doktora. Pokud si toto neuvědomíte, nemáte šanci před reklamou – potažmo ano před politickými parazity -  nikam uniknout, stojí vás obrovské peníze, i když si ji nepřejete, a žádný ostrov, na který byste před ní utekli do izolace neexistuje. Kdybyste se ovšem jako občané zamysleli a rozhodli se, že budete reklamu bojkotovat, tím, že nebudete podporovat ty produkty, jež nesou tu neetickou reklamu, zcela jistě byste vyhráli. Jenže to byste si to museli uvědomovat a věnovat tomu aspoň nepatrnou pozornost a nebýt jen pustí konzumenti, kteří - jak to jednoduché jehně - spase všechno, co se mu předloží. Kdyby si každý pivař uvědomil, že za každý svůj půllitr, který proteče jeho střevy, zaplatí možná o polovinu víc, než by musel, a že by ho pivo nestálo dvacet, ale jen deset korun, (protože to pivo by pil stejně, ať už má či nemá reklamu, protože pivo mu prostě chutná), jistě by se zamyslel i nad tím, že si za jeho peníze v nějaké fotbalové extralize mastí kapsy borci nakonec, kteří mu v konečném důsledku způsobují škodu např. v tom okamžiku, když on, pravověrný český pivař a fanda, a jeho rodina, musí zaplatit lékařskou pomoc svým dětem, anžto i lékaři musí v každém svém pivu zaplatit reklamu, a tak to jde pořád dokolečka, neboť všechno souvisí se vším a každý s každým, a peníze z kapes jen zbytečně lítají...

 Vyspělý volič by si měl uvědomit, že to záleží na něm, jací budou vládní poradci a jejich vladaři, a pokud nechtějí zdražování svých nezbytných věcí, nesmí volit ty, kteří preferují kšeft na věcech zbytných upozadňováním a zdražováním věcí nezbytných. Reklama je hnacím motorem, srdcem, byznysu nejen se zbytnostmi, ale i nezbytnostmi. Nechcete-li, aby naše ty opravdu důležité, životně nezbytné věci, jakými jsou voda, vzduch, teplo, střecha nad hlavou, základní potraviny a lékařská pomoc a jejich ceny, neustále rostly, musíte si uvědomit, že nemůžete dovolit zdražovat náklady ani u těch zbytných věcí.

Jestliže budou diváci chodit a podporovat Renčův nový film, musí si současně uvědomovat, že tím zároveň podporují mistra Dalíka a jeho pofidérní kšeftíky, potažmo kšeftíky páně premiéra. Je to vcelku triviální, jednoduchá rovnice o žádné neznámé. Stačí jen trochu přemýšlet a vzpomenout si na základní kupecké počty. Toť celá ona šamansky složitá makroekonomika.

Bohužel, ti, co mají právo získat voličský hlas, jsou již dávno školou nepovinní, a tak není divu, že se jim leckdy z hlavy vykouřilo, a tak se nechávají velmi snadno opít rohlíkem v podobě různých atraktivně vyhlížejících šálítek. Vždyť ten pan prezident Klaus byl už v době, kdy zakládal tržně-liberální ODS v Čechách, takový fešák, co se tak elegantně strojí a hrdě nese svoji vysportovanou figuru! Jak by ovšem ne! Ošálit neinformovaného voliče dobrým oblekem a stepilým držením těla je velice snadné. Ale za každé herecké představení se platí. Žel, v případě pana Klause - původně z bolševického prognosťáku řízeného a placeného z Moskvy - až příliš a zbytečně draze. Konec konců, vždyť mu na ty jeho parády a image sportsmena přispívají všichni daňoví poplatníci – a nepřímo i ti, kteří na tenis nikdy neměli a nebudou na něj mít ani jeho děti. A to není vůbec o závisti, nýbrž o obyčejném rozlišení, co je či není etické.

Máte hluboko do kasy? Nemají vaše děti na školné nebo je dokonce musíte odbývat bramboračkou a nejlevnějším párkem, zatímco na Hradě a  ve Strakovce si „žerou“ kaviár, a nejenže „žerou“, ale dokonce už i nahlas mlaskají?! Nemají vaše děti kde bydlet a založit rodinu? Nemá vaše babička na léky? Pak vězte, že je tomu tak i vaší neopatrností!  Protože ten hlas ve volební bedně byl totiž i váš! Nebo těch, kteří dopustili tak mizerný volební zákon, že ať vhodíte do bedny levý nebo pravý lístek, vždycky se nakonec o něj podělí a vás oškubou.  (Konec konců, Zeman byl taky z Prognosťáku). Protože jste sedli na lep mágům reklamy... 

Takže, až budete mít příště cukání jet pendolinem, rozmyslete si to bedlivě a uvědomte si, že na každých pár metrů, které ujedete, přispíváte násobně víc, než cesta skutečně může stát.  Položte si otázku: musím a chci to být zrovna já, kdo podporuje kšefty pana Dalíka? Pakliže si dokážete odpovědět na tuto otázku, budete také vědět, že tu existují i jiní dopravci, než České dráhy, a že luxusním autobusem s plným komfortem i s televizí můžete dojet do stejného místa – ale za poloviční cenu – např. s agenturou, která - když už sponzoruje, tak je to alespoň doopravdová charita nebo jiná potřebná činnost.

 Naučte se rozlišovat mezi tím, co která reklama podporuje, zda je to věc zbytná nebo nezbytná (obzvláště nejste-li bohatí), a komu ta která reklama přilévá do kasy, zda je ten člověk, sponzorovaný reklamou, opravdu chudý a peněz potřebný, a zda náhodou není mnohem bohatší než vy, a zda není nemravné, když se bohatý nechá sponzorovat těmi nejchudšími jen proto, že je nenažraný a slova etika, morálka, humanita a solidarita k slabším, mu vůbec nic neříkají.    

Autor: Zdenka Ulmannová | úterý 22.1.2008 12:19 | karma článku: 15,47 | přečteno: 1051x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik