Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem emigrovala na Srí Lanku

Kdo nikdy nepoznal, (nejen jako krátkodobý turista), jinou zem a kulturu, než svoji rodnou hroudu, těžko si dokáže udělat opravdovou představu, jak na tom vlastně je ta jeho "vlast". 

       Je to jako se vším; dokud si neuděláte nadhled a odstup, nevíte s jistotou, jak to vlastně je.
A tak jsem se - po letech zmítání v pochybnostech o mudrosloví "všude dobře, doma nejlíp", a taky o tom opačném "všude dobře, tak co doma" - rozhodla, že to musím prověřit na vlastní kůži.
Samozřejmě každému cukání předcházejí různé další nábalné peripetie, které působí jako katalyzátor, nebo naopak brzda každého závažného "životního" rozhodnutí. A ať už jsou to soukromé osobní záležitosti, anebo hnusná "blbá" nálada ze společenského smogu, nakonec vždycky přijde
ten pocit dušnosti, či reflex útěku z místa nehody, který ve vás začne hlodat, pak pudit, a nakonec vyvrcholí v cosi, co byste v sobě často ani nehledali.

A jednoho dne, sedice třeba v pošmourném listopadovém dni ve své panelákové kuchyni u počítače, vás přemůže jediný pohled z okna na holovětve stromů, zhnuseně a beznadějně si povzdechnete: "bože, jak já tady zase přežiju tu další depresivní pražskou zimu!"
Pak už jen maně, instinktivně, kliknete na portál letenek, (děkujeme, milý internete), a máte to naráz jasný. Jediná kratičká informace, jediná
holověta : "Bombaj - akce zpáteční letenka10 tisíc Kč", rozhodne o celém vašem dalším osudu na kdovíjak dlouho.
Jako kdybyste už jen čekali na to rozjiskření a nakopnutí.
A za týden stojíte jen tak, sama, s báglem přes rameno, na letišti šestnáctimilionové megapole, a někde na pozadí ve vás se začne odehrávat úplně jiný filmový kus, než který jste žili doposud.

Jako výměna životů. Zjistíte o sobě tolik věcí a neznámých rysů, které jste zatím nevěděli, že se až sami nepoznáváte a ptáte se: ´jsem to vůbec já, ta obyčejná všední ženská? A kdo je ten dobrodruh ve mně, kde byl?´A najednou se vůbec nebojíte. Spadne z vás všechna ta léty shromažďovaná existenciální úzkost, a slyšíte se, jak ječíte na letištního úředníka a jeho drzou otázku: kde máte manžela?, co je vám po tom, to se snad nesmí cestovat samotná ženská?!

A v ten moment se cítíte silná, neohrožená, sebejistá jako nikdy předtím. Velmi osvobozující.
Svobodná! Máte najednou volná křídla, kerá si mohou letět kam chtějí, kdy chtějí, jak rychle chtějí, a nikdo jiný už vám nic nepodsouvá, nevnukává, neovlivňuje, nemanipuluje, co máte udělat, kudy jít.
A už za vratama toho nového "LETIŠTĚ" zjistíte, že se vůbec necítíte ztracena, bezradná, nejistá v tom cizím městě, prostředí, světě, ale že se naopak až překvapivě skvěle orientujete, víte a chcete.
A po dalších několika dnech a šesti stech kilometrech indickými cestami-necestami stanete na místě, které jste znali jen ze svých snů. Slunce, pláž, domečky na sloupech, šumící moře - mozajka v hlavě je složená: Ano, tohle je to teplé místo pod sluncem, kde jsem vždycky chtěla žít!
A už vás ten pocit neopustí.

A když se pak vracíte na svou zpáteční letenku a kroužíte nad Ruzyní, už v tom okamžiku víte. Jasně a bezprecedentně. Umíte si naráz zformulovat , co vás trápilo, dusilo, sužovalo, znesvobodňovalo, a v ten okamžik s vnitřní břichomluvou vyřčené zaklínadlo "bože, co tu vlastně dělám, proč se vůbec vracím?",
zapůsobí jako polibek krásného prince vysvobodivšího zakletou princeznu v žábě.

A pak už to jde ráz naráz. Za dva roky na to máte podruhé sbalený ten kufr života, a tentokrát už s jasným plánem v něm máte všechno, co si s sebou vezmete na Ostrov. (Limit je třicet kilo).

Tak takhle se emigruje. :-)                                                                                                                        (Není to nic složitého, jak si zpravidla namlouváme. Tedy nespornou výhodou je určitý věk, který činí člověka bez závazků a zodpovědnosti za nezaopatřené přímé potomstvo, že to může udělat hned, a nemusí čekat ještě patnáct, dvacet let).

    Pak už jen sedíte u srílanského notáře a kupujete zahradu s půvabnou "jihočeskou" chalupou a jedním kokohausem, (půvabnou stylovou dřevostavbou s karibskou střechou), pravda, jen v trochu jiných kulisách, než jsme zvyklí. Místo švestek a švestiček palmy a kokosy, místo anglického trávníku bílý písek, místo deseti metrů z postele k rybníku za plotem největší slaný bazén s protiproudem a zadarmo vyhřívanou vodou. Indický oceán je opravdu krásný!
A když vám pak příchozí říkají s neskrývaným úžasem nad "vaší" zátokou, že je to nejkrásnější místo na celé Srí Lance, pocítíte takový zvláštní, trochu hrdopyšný a lichotivý pocit, skoro jak z americkýho filmu: ´Jo, tys to dokázala!´

   Tak klidně přijeďte pobejt!

Autor: Zdenka Ulmannová | pondělí 3.3.2014 8:52 | karma článku: 16,74 | přečteno: 1099x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik