Boj o reformy, církevní prebendy a salátovou mísu

Na Václavském Náměstí se sešla několikatisícová demonstrace proti vládě a proti jejím antidemokratickým reformám.    V Sazka-O2 Aréně v tu samou dobu probíhá zápas o salátovou mísu.  

 

Ti na Václaváku mají zájem o to, kde všude se jich dotýká zdefraudovaná vládní „demokracie“, zatímco ti v Sazka Aréně sází na to, kdo vyhraje salátovou mísu.

 

Jak zvláštní je povaha – místy placatá a povrchní – jednoho národa.

 

   Kdyby se udělal sociologický průzkum na téma, jaké akci by dal občan-volič-fanoušek přednost, kdyby se ve stejném termínu konaly dvě akce, demonstrace za občanská práva hovořit do věcí veřejných, a hokejový či fotbalový zápas, možná bychom se divili, co by z takového průzkumu vylezlo.

Jisté, že každý z lidí by asi raději seděl na zájmové koníčkářské akci v nějaké vyhřáté hale, než mrznul někde na náměstí s transparentem proti vládě. Už proto, že mít vládu, jejíž vládnutí vyhání lidi z nespokojenosti do ulic, nepochybně není dobrá konstelace.

 

  Jeden můj kamarád taxíkář měl v tento den závažné dilema. Na jednu stranu sympatizuje s demonstrujícími v ulicích hlavního města, protože je na vládu taky naštvanej, a demonstrace  mu komplikuje dopravní dostupnost a ubírá možnost výdělku.

Na druhou stranu si řekl: nu což, zajedu k O2 aréně, tenisoví fandové patří k majetnějším, když si mohou dovolit zaplatit vstupenku na „bílý sport“ a demonstranty více či méně opovrhují a považují je za „socky“.

Já osobně, jako řidič, víc fandím proletářům v ulicích a svezl bych je raději. Jenže, na taxíka  proletáři, demonstrující za svou holou existenci, zpravidla nemají. Taxíkem u nás jezdí víceméně bohatí manažeři firem, lidé ze Sněmovní ulice či Valdštejnského paláce, případně restituenti, kteří si z demokracie udělali posvátnou zlatou dojnou krávu.  

Holt, benzín je drahej, pravidla pro jeho distribuci rozhoduje vláda, lidi ze Sněmovní a bohatí manažeři firem, a já jako šofér patřím mezi ty dělníky z ulice. Jsou to prostě paradoxy a dilemata v jednom lidským životě. Švejk má zase jednou pravdu.

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdenka Ulmannová | sobota 17.11.2012 16:37 | karma článku: 13,63 | přečteno: 1262x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05