Zločin na chráněném železničním přejezdu v Řeporyjích

Ve stanici, která je těsně před přejezdem, stojí motoráček.Tou dobou se vrací ze školního výletu skupina dětí s učitelkami.Zdrželi se. Strojvedoucí gestikuluje, ať přejdou, že na ně počká. Přejezd však monitorují televizní kamery.

Nevím, jestli se přesně takto odehrál příběh, který způsobil rozruch v médiích a vyvolal bouřlivé reakce, ale tak nějak to popisují očití svědkové, a tak to také po zhlédnutí záznamu se znalostí místní situace dává určitý smysl.

Mezitím však médii letí příslušný záznam, který odvysílají patrně i všechny televizní stanice ve svém hlavním zpravodajství, bdělá policie činí kroky vedoucí k trestnímu stíhání, jehož důsledkem může být až osmiletý trest za obecné ohrožení, uvědomělí občané, kteří asi nikdy v životě nepřešli na červenou, sepisují petice požadující exemplární trest pro pedagožky a mediálně protřelý starosta Řeporyjí si vyryl za instalaci kamer další vrub na pažbu. Je to právě ten Pavel Novotný, který nedávno chytře obešel v zájmu občanů zákon a nechal odtáhnout z ulic v Řeporyjích autovraky. Tehdy naopak využil toho, že příslušné ulice monitorovány nejsou.

Předpisy a zákony se porušovat nemají. Obzvláště hloupé a nežádoucí je špatným příkladem takto vychovávat děti, nicméně vedle zákonných i vžitých norem existuje něco jako zdravý rozum. Je něco jiného, když někdo riskuje životy tím, že objíždí stažené závory kamionem na rychlíkové trati, přebíhá dálnici či vjede a červenou do křižovatky a tím, když na pusté a přehledné ulici přejde přechod na červenou, aby stihl přijíždějící autobus.  Nevím, kolik moralistů nikdy nic takového někdy neudělalo. Moc jich asi nebude. I malé dítě asi pochopí ten rozdíl a nemyslím si, že výše uvedený případ z oněch dětí udělá nezodpovědné pitomce, jimiž se to jinak na sociálních sítích jen hemží.

Když se na některé ukázkové případy oné lidské hlouposti, bezohlednost a hazardérství podíváme, zůstává rozum stát, a těžko si dovedeme představit, co se v té době odehrávalo v mozkovnách lidí, kteří naprosto zbytečně ohrozili svůj život i životy jiných nebo tragédii způsobili. To ovšem nejsou ony drobné prohřešky, kterých se z lidsky pochopitelných a akceptovatelných důvodů běžně dopouštíme, a do této kategorie asi nespadá ani řeporyjský případ.   

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/video-reporyje-pavel-novotny-prejezd-deti-vlak_2002060959_ako

Autor: Jiří Turner | pátek 7.2.2020 9:48 | karma článku: 45,17 | přečteno: 11381x