Zachraňte nadporučíka Svobodu!

Mohlo by se totiž zdát, že mu hrozí převelení na “východní frontu”, kde by pak náš olympijský vítěz měl stejně jako zločinci na straně nepřítele padnout, aby tím odčinil pochybení, kterého se ve veřejnoprávní televizi dopustil. 

Rozhovor s Davidem Svobodou jsem sledoval v přímém přenosu a bezprostředně jsem ho komentoval tak, že nerozumím tomu, proč tenhle člověk mluví za naši sportovní obec. Nešlo ani o to, jaké má pan Svoboda názory, kteréžto, jak se ukázalo, byly toliko jeho osobními názory či spíše pocity, ale jak hloupě argumentoval.   

To, co bývalý úspěšný pětibojař a s ním i část veřejnosti patrně nechápe, je skutečnost, že sice politická diskriminace do sportu opravdu nepatří, ale válka na Ukrajině ve všech ohledech překročila rámec toho, co zveme politikou, a kromě faktických projevů války má zásadní přesah morální, etický a také právní, jinými slovy, že nejde o to, jestli je někdo pravičák nebo levičák, liberál nebo konzervativec, vlastenec nebo kosmopolita, ale o to, že bylo fatálně porušeno mezinárodní právo a režim jednoho státu vede zločinnou válku proti svému sousedovi, přičemž na jeho hlavu padá utrpení a zbytečná smrt nevinných lidí, a to i těch vlastních. 

To, co se strhlo po Svobodově vystoupení může mít legitimitu. Minimálně má každý v rámci téže svobody, jakou disponuje pan Svoboda, jeho slova, názory a argumenty zkritizovat, nicméně politikové, v tomto případě vládní politikové, by měli svá vyjádření a kroky dobře zvážit a promyslet, a to právě s ohledem na tu část veřejnosti, která má sklony válku na Ukrajině vnímat jako nějakou ideologickou šarádu, a která více než hrůzy války vnímá její důsledky, které pociťuje na vlastní kůži. Pro tyto lidi se stal Svoboda mučedníkem, kterého kvůli vyjádření názoru establishment a “váleční štváči” šikanují. Neuvážených vyjádření i faktických kroků politiků pak okamžitě využila opozice, která se aktuálně bez ohledu na soudnost i morálku stává mluvčím výše uvedených občanů. 

Osobně si myslím, že Svoboda se ve své naivitě a díky poněkud zúženému vnímání reality vlastně jen snažil obhájit touhu sportovců účastnit se vrcholné sportovní akce, která by mohla být ohrožena. Možná je mu i líto neutrálních ruských sportovců, bez kterých také mohou mít soutěže mnohých sportů nižší úroveň. Možná si myslí, že se sport nachází někde úplně mimo reálný svět a platí tak pro něj nějaká jiná morální pravidla. Myslím si však, že ani David Svoboda nemůže nevidět, jak právě v Rusku je odjakživa sport propagandisticky zneužíván, a jakou tudíž křivdou páchanou na Ukrajincích a jakým absurdním precedentem by bylo tuto skutečnost ignorovat. 

Myslím si, že právě o tom je třeba mluvit se všemi těmi Svobody, a to bez toho, aby to působilo jako dehonestace, výsměch, či je dokonce trestat. Jsem přesvědčen, že tvrdě se má vystupovat jen proti těm, jenž porušují zákony a také těm politikům a veřejně činným lidem, kteří jen s ohledem na vlastní prospěch zjitřené společenské klima zneužívají. K té části občanů, kterých může být David Svoboda typickým reprezentantem, je pak třeba přistupovat obezřetně, s respektem a se záměrem vysvětlovat, přesvědčovat, a ne je kárat, odsuzovat a trestat. 

https://mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/ministryne-obrany-jana-cernochova-se-sesla-s-petibojarem-davidem-svobodou--242996/ 

https://www.irozhlas.cz/sport/petibojar-david-svoboda-vyroky-o-valce-na-ukrajine-reakce-ministryne-obrany_2303311603_mim 

Autor: Jiří Turner | pondělí 3.4.2023 13:43 | karma článku: 23,47 | přečteno: 865x