Vyjádříme také plnou podporu policii při zásahu na „romského Floyda“? (glosa)

Jistě, udělejme to tak, jak to udělali premiér a ministr vnitra. Byl přece zfetovaný, ničil cizí majetek a pral se s policisty, takže si to zasloužil. Byl také Rom, což prý nemělo nic vliv. Jenomže ono to s podstatou věci souvisí.

Možná někoho zklamu, ale k vlastnímu incidentu se vyjadřovat nebudu, nebudu pocitově vyhodnocovat zveřejněné záběry, nebudu spekulovat a dělat unáhlené závěry. Za možná podezřelých okolností zemřel člověk. Možná už dříve „propadl peklu“, možná si to zavinil sám, možná…

Žijeme na místě a v době, kdy právo na život, respektive na jeho záchranu mají i ti, kteří se svým životem hazardují, vědomě poškozují své zdraví, škodí svým bližním i společnosti jako takové. Můžeme filozofovat o tom, zdali je to správné, ale je to prostě tak.

Existují také menšiny, které se oprávněně i neoprávněně domnívají, že jsou diskriminovány. Tato skutečnost vyžaduje specifický přístup, a to ne proto, že by příslušníci těchto menšin měli být zvýhodněni, ale proto, aby se onoho pocitu diskriminace zbavili a ve společnosti zavládlo klima, že systém i všichni všem měří stejně. To je nedosažitelný ideál, ale je třeba snažit se k němu přibližovat.

Premiér a ministr vnitra učinili pravý opak. Stačilo říci, že se zasadí o to, a by byla věc řádně vyšetřena. Nic víc. Vyjádření podpory zasahujícím policistům je vyjádřením hlupáků neschopných si domyslet, co taková slova vyvolají, nebo, což je pravděpodobnější, vyjádřením na základě kalkulu, že je za to většina potencionálních voličů pochválí.

Stanovisko „zfetovanej cigoš ničil auta a pral se s policajtama, tak dostal, co mu patří…“ není asi jen stanoviskem „IV. cenové skupiny v deset večer", možná to takhle vidí i „slušní“ lidé, kteří se na základě určitých společenských konvencí takhle nikdy nevyjádří. Ti však, přestože se nevyjádří, budou jednoznačně stát na té příslušné straně.

Na druhé straně možná bude jen rodina mrtvého, jeho známí, členové komunity a romské menšiny, kteří budou, možná zcela neoprávněně, vnímat tento incident jako další projev bezpráví vůči nim. Právě těm však někdo měl okamžitě vzkázat, že stát se svým policejním a justičním systémem, stejně jako jeho představitelé nestojí na žádné straně, respektive stojí pouze na straně práva.

Nestalo se, čímž byly zasety pochybnosti i u těch, kteří je do té chvíle neměli. Jsem jedním z nich. I má důvěra v systém byla opět poškozena, protože jeho představitelé z hlouposti či z populistických pohnutek nejednali tak, jak jednat měli.

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 24.6.2021 8:52 | karma článku: 20,45 | přečteno: 1422x