Tak jak je to s tím naším panem prezidentem?

Už je to takový evergreen, pořád se děje něco, co nejsme schopni chápat. Teď například Hrad požádal soud o přerušení projednávání žaloby na pana Bartíka, který prohlásil, že Miloš Zeman má rakovinu. Proč? Protože ji opravdu má?

Kdo lže? Kdo si vymýšlí? Kdo mlží? Kdo informuje o tom, o čem informovat nemá? A kdo neinformuje o tom, o čem informovat má? Hrad odůvodňuje tento krok tím, že bylo podáno trestní oznámení a následné trestní řízení má vše přednostně vyřešit. Tento právně nesmyslný postup vyvolává řadu pochybností. Jinak odkládá jakékoli osvětlení situace o měsíce, možná o roky, a jednak se nabízí spekulace, že prezident nechce soudu (tím měně veřejnosti) poskytnout lékařskou správu o svém zdravotním stavu.

Selský rozum ve shodě s právním názorem říká, že když o mě uvedl nepravdivou informaci, která mě poškozuje, tak předložím důkaz, že je nepravdivá, a ten kdo ji zveřejnil, se mi bude muset omluvit, případně mi kompenzovat nějakou nemajetkovou újmu. A je to. Místo toho prezidentův právník prohlašuje, že žalovaný politik má předložit důkaz, že to co zveřejnil je pravda, což je naprostý nesmysl, protože žalovaný logicky nemá k dispozici prezidentovu zdravotní dokumentaci, ale jednal na základě nějaké informace nebo si to vymyslel. Důkaz odůvodňující žalobu  tedy soudu musí předložit prezident.

Lživě o někom šířit, že je smrtelně nemocný, je hnusné. Skoro tak hnusné, jako z čestného a statečného člověka udělat málem kolaboranta. Apropo za takové své lživé obvinění se prezident dosud neomluvil. Byl žalován, a přestože je těžké dokazovat, že něco neexistuje, byl de facto usvědčen ze lži, protože nebylo prokázáno, že příslušný článek existuje, a ani jinak se nebyl schopen prezident obhájit.

Proč tuto už trochu vyčpělou kauzu zmiňuji? Inu proto, že se pomlouvači lehko stane, že je pomluven. V této souvislosti mne napadá, že kdyby již mnohokrát dříve prezident nelhal, nezkresloval, nemlžil a nedezinformovat, kdyby jeho slovo bylo zákonem, a ne do větru pronášenými bonmoty, tak by byla zbytečná nějaká lékařská zpráva a nemístné spekulace o tom, že prezident tajil svůj skutečný zdravotní stav, aby byl zvolen. Pokud by se totiž ukázalo, že je vážně nemocný, a tedy že je nepravděpodobné, aby mohl po celou dobu řádně vykonávat svoji funkci, z největší pravděpodobností by zvolen nebyl.

Důvěryhodný rezident by řekl, jak to je, a nikdo by o tom nepochyboval, a asi by ani nikoho nenapadlo něco vymýšlet nebo nějak spekulovat. Z lidského hlediska se také dá chápat neochota zveřejňovat svoje zdravotní problémy, u hlavy státu před zásadní přímou volbou formou by však bylo zcela neomluvitelné vážné zdravotní problémy zatajovat, a to tím spíše, že si nešlo nevšimnout, že Miloš Zeman překotně sešel jak fyzicky, tak i mentálně. Pokud by se tak stalo, byl by to podvod za účelem touhy po moci a vyřizování si osobních účtů bez ohledu na to, co bude až…

Pokud Svatopluk Bartík o prezidentově zdravotním stavu ve snaze prezidenta poškodit lhal, musí za to nést veškerou právní odpovědnost. Na prezidentovi však je, aby lháře ze lži usvědčil a tím i vyvrátil výše uvedené pochybnosti. Co by se mělo dít, kdyby to lež nebyla, je asi zbytečné rozebírat.

https://zpravy.idnes.cz/prezident-milos-zeman-zdravi-rakovina-zaloba-soud-svatopluk-bartik-brnensky-radni-zit-brno-g9u-/domaci.aspx?c=A180410_114626_domaci_ekl

 

 

Autor: Jiří Turner | středa 11.4.2018 0:32 | karma článku: 38,05 | přečteno: 3404x